Oroszország: katasztrofálisan nagyot buktak Dzsudzsákon?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.02. 11:29
Az orosz sportnapilap, a Szport-Ekszpressz elemzője úgy kalkulál, hogy a Dinamo Moszkva körülbelül 38-szor kevesebb pénzt keresett Dzsudzsák Balázs eladásából, mint amennyit korábban költött rá.

Az orosz bajnokság és több klub, így például a Dinamo Moszkva nyári játékospiaci manővereit elemző Alekszej Zinyin nem részletezi, mire alapozza a kalkulációját.

Az átigazolásokra specializálódott Transfermarkt adatai szerint a Dinamo 2012 elején 19 millió euróért vette az Anzsitól, most pedig 1.6 millióért adta el a török Bursaspornak a magyar játékost. Mivel jelentős az eltérés az ebből számított veszteség és a Zinyin által említett ráta között, feltételezzük, hogy a neves orosz elemző nemcsak a vásárlási és az eladási ár közötti különbözet alapján kalkulált, hanem figyelembe vett fizetést, prémiumot és más költségeket is.

Zinyin megállapítása szerint a Dinamo „nem bukott ennyire katasztrofálisan nagyot” a többi nyári játékoseladásán, de az összesített mérleg jelentős hiányt mutat.

Terjedelmes írásában az elemző megállapítja, hogy három évvel az oroszországi világbajnokság előtt menekülnek a külföldi játékosok és trénerek a Premjer-Ligából, romlik az orosz klubfutball megítélése és presztízse, aminek hátterében a klubok – egészen pontosan a tulajdonosaik – pénzügyi nehézségei húzódnak meg.

A légiósszám csökkenése nyomán ugyanakkor több játéklehetőség nyílik az orosz futballisták előtt – ezzel összefüggésben megugrott a hazai kölcsönügyletek száma.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik