Nikolics a csúcson; az „új Cavani” alig játszott – körkép

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.30. 18:55
null
Nikolics Nemanja és csapata így ünnepelte a két trófeát Varsóban. (Fotó: polskieradio.pl)
A nyári labdarúgó Eb-hez közeledve a Nemzeti Sport Online-on hétről hétre igyekeztünk összefoglalni légiósaink előző heti teljesítményét, kiemelt figyelmet fordítva a válogatott játékosokra. Most sorozatunk végéhez értünk, az utolsó részben összefoglaljuk légiósaink egész szezonban mutatott teljesítményét. Kiemelt figyelmet fordítunk az Európa-bajnokságra készülő válogatott bő keretében helyet kapó játékosokra.

ANGLIA

Bogdán Ádámnak nem úgy sikerült a liverpooli kaland, ahogy tervezte. 2015 nyarán ingyen érkezett a Boltontól a „vörösökhöz”. A 28 éves játékosra második számú kapusként számított Brendan Rodgers, majd egy ideig Jürgen Klopp is. Bogdán két alkalommal védett a Liverpoolban a bajnokságban, összesen pedig hat tétmeccsen játszott az első csapatban, és ugyanennyiszer szerepelt a tartalékok között is. A kevés játék hozzájárult ahhoz, hogy nem lesz ott az Európa-bajnokságon. Az első csapatban néhány hiba után sok kritikát kapott, a legfrissebb sajtóhírek alapján nyáron szinte biztosan távozik a Liverpooltól.

Bogdán Ádám hibája a Watford ellen

A másodosztályú QPR szezon közben szerződtette Tőzsér Dánielt, aki a 2014–2015-ös idényben még a Watfordban játszott, ugyancsak a másodosztályban (a Parma kölcsönjátékosaként) . A középpályás az ősszel úgy két hónapig alapember volt, majd egyre kevesebb lehetőséget kapott. Március végén bélpanaszok miatt operálták meg, így a bajnokság utolsó nyolc fordulójában a keretben sem volt. Összesen 16 bajnokin játszott, egy gól és két gólpassz fűződött a nevéhez, eközben kiszorult a válogatottból, az már hónapokkal ezelőtt látszott, Bernd Storck szövetségi kapitány nem számol vele az Eb-keret kihirdetésénél.

NÉMETORSZÁG

Huszti Szabolcs januárban tért vissza a Bundesligába Kínából. A 33 éves középpályás azonnal a kezdőcsapatba került az Eintracht Frankfurtban, amelynek a szezon végi osztályozón sikerült bent maradnia az első osztályban. Szalai Ádám Hoffenheimben kezdte az idényt, majd télen csatlakozott a Hannoverhez, amelyben kölcsönben szerepelt. Utóbbi együttesnél több játéklehetőséget kapott, de gólt sem itt, sem ott nem tudott szerezni (összesen 16 bajnokin játszott a két klubban), ráadásul a Hannoverrel ki is esett az élvonalból. Szalai legutóbb 2014 december 12-én lőtt gólt a Bundesligában még a Hoffenheimben a Frankfurt ellen. A válogatottban azonban a gyengébb szezonja ellenére töretlen a bizalom vele szemben.

Kleinheisler László az ősszel kikerült a Videoton keretéből, majd a norvégok elleni Eb-pótselejtezőn felhívta magára külföldi klubok figyelmét is. Télen Brémába költözött, ahol többnyire epizódszerepet szánt neki a Werderben Viktor Szkripnik vezetőedző.

Stieber Zoltán számára Hamburgban kezdődött a szezon, ám a 27 esztendős labdarúgó mindössze hat percet játszott az ősszel. Télen ő is költözött, méghozzá a másodosztályú Nürnbergbe, kölcsönbe. A hat percnél több lehetőséghez jutott, de többnyire a frankok is mellőzték, az Eintracht Frankfurt elleni, elbukott osztályozós párharcra nem is nevezték. Nagy kérdés, milyen formában érkezett meg ezután a nemzeti csapat ausztriai edzőtáborába – úgy véljük, neki még meg kell harcolnia a helyéért az Eb-kerettagsághoz.

A nemzeti csapatból korábban kiszoruló Kalmár Zsolt is váltott az idényközi átigazolási időszakban, az RB Leipzigtől az FSV Frankfurthoz került kölcsönbe. Lipcsében alig, Frankfurtban viszont jóval többet játszott, összesen 16 bajnokin lépett pályára a Bundesliga 2.-ben ebben az idényben, egy gólt szerzett, két gólpasszt adott. Gulácsi Péter Salzburgból Lipcse felé vette az irányt múlt nyáron, az első négy fordulóban eltiltás miatt nem játszhatott, majd második számú kapusnak számított. Fabio Coltorti, az RB első számú kapusa a télen megsérült, onnantól kezdve pedig Gulácsi élt a lehetőséggel, és kezdőkapussá lépett elő a feljutást kiharcoló másodosztályú csapatban. Ennek köszönhetően pedig jó eséllyel az Eb-n is részt vehet. Simon Krisztián sérülését megelőzően háromszor játszott az 1860 Münchenben.

LENGYELORSZÁG

VARSÓI GÓLGYÁROS

A lengyel élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 1927 óta íródó történetében Nikolics a hatodik olyan gólkirály, aki legalább 28 gólt szerzett. Legutóbb húsz éve, az 1995–1996-os idényben, a Widzew Lódz játékosának, Marek Koniareknek sikerült ez, ő 29-ig jutott. Ez azt is jelenti, hogy Nikolics a XXI. század legeredményesebb játékosa az Ekstraklasában egy szezonon belül.

Nikolics Nemanja a lengyel első osztály új csillaga lett azt követően, hogy nyáron ingyen érkezett a Videotontól a Legia Warszawához. A magyar támadó első szezonjában bajnok és kupagyőztes lett. A bajnokságban mind a 37 meccsen játszott, 28-szor volt eredményes, amivel gólkirállyá koronázták és több rekordot is megdöntött. Az összes tétmeccset figyelembe véve 55 találkozón 36-szor talált a kapuba.

Kádár Tamás a válogatott mellett a Lech Poznanban is alapember volt, középhátvédet és balhátvédet is játszott a szezonban. Magyar csapattársa, Lovrencsics Gergő kevesebbszer, 23 alkalommal játszott a bajnokságban, gólt nem szerzett. Az idény során sérülésekkel is bajlódó szélsővel ez először fordult elő a lengyelországi három éve alatt, ráadásul most játszott a legkevesebbet. ezek után nem meglepő, hogy szerződése lejártával nem is marad a Lechnél, jó eséllyel a Ferencvároshoz igazol. Kérdés, hogy a gyengébb idény hogyan befolyásolja majd helyzetét a válogatottnál – a legutóbbi két meccsen nem játszott (a horvátok elleni találkozót betegség miatt hagyta ki). A Lech harmadik magyarja, Holman Dávid a kölcsönszerződése lejártával januárban hazatért, miután a lengyel élvonalban ősszel három meccsen mindössze 109 perc jutott neki.

Nikolics Nemanja összes bajnoki gólja

Gosztonyi András januárban Szombathelyről a Slask Wroclawhoz igazolt, amelyben sérülése miatt nem sokat játszott. Később a Siontól Mervó Bence is a Slaskhoz szerződött. A fiatal támadó márciustól alapember lett, tíz meccsen négy gólig jutott, az Eb-kerethez ez azonban kevésnek bizonyult. Guzmics Richárd kirobbanthatatlan volt a Wisla Kraków védelméből, meggyőző teljesítményt nyújtott az egész idényben, ennek köszönheti, hogy Kínában is felfigyeltek a produkciójára. Gyurcsó Ádám télen távozott a Videotontól, a Pogon Szczecin csapatánál vágott neki a tavaszi szezonnak. Ha kellett, a jobb, ha kellett, a bal szélen szerepelt. Két mérkőzést leszámítva a Pogon összes tavaszi találkozóján pályára lépett, volt két gólja és egy gólpassza. A teljesítményével pedig annyit már elért, hogy bekerült Bernd Storck bő keretébe.

Balogh a pályán a Serie A-ban – az Inter ellen 7 percre állt be

OLASZORSZÁG

TOVÁBBI LÉGIÓSOK – KEVÉS SIKERÉLMÉNY
Megyeri Balázs csak két kupameccsen védett a spanyol élvonaltól búcsúzó Getaféban, ennek ellenére tagja a bő keretnek, de negyedik számú kapusnak számít, így aligha utazik a tornára. Az olasz másodosztályban játszó Adorján Krisztián (Novara), Tamás Krisztián (Spezia) kettős csak elvétve kapott lehetőséget. A német harmadosztályból viszont feljutott a második vonalba a Nagy Dánielt rendszeresen foglalkoztató Würzburger Kickers. Hollandiában A holland élvonalban Otigba Kennethnek kimondottan jó idénye volt a Heerenveenben, 31 meccsen három gólt szerzett. Vida Kristopher viszont kiesett a De Graafschappal, hiába jegyzett gólt és gólpasszt is az osztályozó első párharcában. A belga Genkben a kapus Köteles László a tavaszi szezonra kikerült a kezdőcsapatból. Svájcban viszont Vanczák Vilmos éppen tavasszal került újra vissza a Sion kezdőjébe, más kérdés, hogy közben a válogatottnál a „fiatalítás” áldozata lett. Romániában Bőle Lukács fontos szerepet játszott a CSM Iasiban, a jó szezon bizonyítéka, hogy hat országból is csábítják. Sallói Dániel télen tért vissza az Újpesttől az amerikai Sporting Kansas Cityhez, melynél korábban az utánpótlásban szerepelt. Az SKC pedig a 2016-os szezonra kölcsönadta a harmadosztálynak beillő USL-ben szereplő Swope Park Rangersnek, melynél már három gólt is lőtt.

„Hogy ki a Palermo legnagyobb ígérete? Nincs kétségem: Balogh Norbert. Még csak húszéves, hamarosan ő lesz Európa legjobb centere” – mondta pár héttel ezelőtt Maurizio Zamparini, a szicíliai klub elnöke. Ennek ellenére a nagy ígéretként télen 2.2 millió euróért Debrecenből Palermóba érkező fiatal támadó tavasszal négy meccsen, csupán 51 percet játszott a 18 bajnoki forduló alatt. Zamparini korábban Edinson Cavanihoz hasonlította a magyar csatárt, de továbbra is úgy véli, a következő szezonban mindenkit lenyűgöz majd. Az Eb-n azonban biztos, hogy nem, mert Storckot a palermói 51 perccel nem tudta meggyőzni.

TÖRÖKORSZÁG

Dzsudzsák Balázs első (és nincs kizárva, hogy egyben utolsó) szezonját játszotta a török első osztályban szereplő Bursasporban. Amikor sérülései nem hátráltatták, többnyire kezdőként lépett pályára. Az évad első felében szinte minden bajnokit végigjátszott, tavasszal viszont kevesebb játéklehetőséghez jutott, 23 meccsen három gólt és öt gólpasszt jegyzett.

Az idény elején megsérülő Futács Márkó csak négy meccset játszott a Mersin Idman Yurduban. Az biztos, hogy csapatot és valószínűleg országot is vált, miután lejár a szerződése, de klubja több hónapja nem utalta a fizetését, amiért a csatár már feljelentést is tett a FIFA-nál. Elképzelhető, hogy Futács hazatér az NB I-be.

SZLOVÁKIA

Priskin Tamás Győrből Pozsonyba, a Slovan Bratislavához szerződött a múlt nyáron. Egyből alapember lett, gólokkal, gólpasszokkal segítette csapatát. A bajnokságban és a kupában is második helyen végeztek a Trencín mögött. Priskin úgy jutott el 26 meccsig és 12 gólig a szlovák élvonalban, hogy áprilisban sérülés miatt egyáltalán nem játszott.

Priskin Tamás gólja az AaB ellen

KATAR

Németh Krisztiánaki tavaly az év gólját szerezte az amerikai bajnokságban (MLS) – januárban Kansasből Katarba, az al-Garafához igazolt. A tengerentúlon élete legjobb szezonján volt túl, jó formában futballozott, gólokat szerzett, csapatával ősszel kupagyőztes lett. A 27 éves csatár az amerikai jó formáját az arab országba is magával tudta vinni. A katari első osztályban tíz meccsen hét gólt ért el. Csak remélni tudjuk, hogy a szezon hajrájában elszenvedett sérülése nem befolyásolja az Eb-szereplését.


Németh Krisztián szólógólját a 2015-ös MLS-idény legszebbjének választottak a szurkolók

AUSZTRÁLIA

A két korábbi válogatott középpályás, Sándor György és a januárban a spanyol másodosztályú Alavéstől a kevés játéklehetőség miatt távozó Vadócz Krisztián egyaránt meggyőző teljesítményt nyújtott a Perth Gloryban. Az első osztályban bekerültek a rájátszásba, amelyben a negyeddöntő jelentette a végállomást. Ettől függetlenül könnyen lehet, hogy a nyáron mindketten klubot váltanak, Sándor családi okokból hazatérhet.

TOPLÉGIÓSAINK* LEGFONTOSABB STATISZTIKÁI A 2015–2016-OS SZEZONBÓL
Légiós Klubcsapata Meccsszám/játékperc** Gól (gólpassz), kapusoknál kapott gól nélküli meccs** Megjegyzés
Bogdán Ádám Liverpool (angol) 6/570 1

Liverpool U21 (angol) 6/540 2
Tőzsér Dániel QPR (angol 2. osztály) 17/1138 1 (2)
Otigba Kenneth Heerenveen (holland) 38/2901 4 (1)
Vida Kristopher De Graafschap (holland) 25/1412 2 (2) kiesés a szezon végén

De Graafschap II (holland) 9/700 3 (1)
Köteles László Genk (belga) 16/1435 4
Huszti Szabolcs Csangcsun Jataj (kínai) 10/747 1 (1)

E. Frankfurt (német) 17/1363 1 (2) osztályozó, bennmaradás
Kleinheisler László Videoton (magyar) 0/0

Werder Bremen (német) 7/197
Szalai Ádám Hoffenheim (német) 4/106

Hannover (német) 12/687 1 gólpassz kiesés
Kalmár Zsolt RB Leipzig (német, II.) 4/68 1 gólpassz feljutás

RB Leipzig II (német, IV.) 7/622 2 (1)

FSV Frankfurt (német, II.) 12/878 1 (1) kiesés
Gulácsi Péter (kapus)
RB Leipzig (német, II.) 15/1317 3
feljutás

RB Leipzig II (német, IV.) 2/141 1
Simon Krisztián 1860 München (német, II.) 4/226
Stieber Zoltán Hamburg (német) 2/6

Nürnberg (német II.) 6/252 1 gól osztályozó, nem jutottak fel
Nagy Dániel Würzburger Kickers (német, III.) 26/1310 1 (1) osztályozó, feljutás
Balogh Norbert Debrecen (magyar) 24/1811 5 (5)

Palermo (olasz) 4/51
Adorján Krisztián Novara (olasz II.) 8/179
Tamás Krisztián Spezia (olasz, II.) 5/174
Megyeri Balázs Getafe (spanyol) 2/180 kiesés
Dzsudzsák Balázs Bursaspor (török) 26/2005 4 (5)
Futács Márkó Mersin Idman Yurdu (török) 4/83 kiesés
Vanczák Vilmos Sion (svájci) 22/1884
Guzmics Richárd Wisla Kraków (lengyel) 33/2895 1 gólpassz
Gosztonyi András Slask Wroclaw (lengyel) 7/262
Mervó Bence Sion (svájci) 0/0

Slask Wroclaw (lengyel) 10/797 4 (1)
Nikolics Nemanja Legia Warszawa (lengyel) 55/4254 36 (9) gólkirály, bajnok, kupagyőztes
Lovrencsics Gergő Lech Poznan (lengyel) 38/2176 7 gólpassz
Kádár Tamás Lech Poznan (lengyel) 44/3631 2 gólpassz
Gyurcsó Ádám Pogon Szczecin (lengyel) 14/1042 2 (1)
Bőle Lukács CSMS Iasi (román) 33/2845 2 (6)
Priskin Tamás Slovan Bratislava (szlovák) 31/2061 14 (3) bajnokságban és kupában 2. hely
Németh Krisztián Sporting Kansas City (amerikai) 12/837 3 (2) US Open Cup-győzelem

al-Garafa (katari) 10/853 7 (1)
Sallói Dániel Swope Park Rangers (amerikai III.) 7/308 3 gól
Vadócz Krisztián Deportivo Alavés (spanyol II) 4/132

Perth Glory (ausztrál) 11/978 1 gól
Sándor György Perth Glory (ausztrál) 24/2152 4 gól
*Toplégiós: külföldi első vagy másodosztályú bajnokságban szereplő, jelenlegi vagy korábbi felnőtt vagy U-válogatott vagy válogatott-kerettagságig jutó légiós.

Azoknál a légiósoknál, akik nem az élvonalban szerepelnek, ezt külön jeleztük, ahogy azt is, hogy ha nem bajnoki meccsről volt szó.
Az eredményeket mindig a magyar légiós csapatának szemszögéből írtuk fel, az idegenbeli meccseket i. betűvel jeleztük.

**A táblázatban a labdarúgók összes szezonbeli tétmérkőzését vettük alapul.
Adorján Krisztián és Tamás Krisztián számára még nem ért véget a szezon, mindkettő csapata kiharcolhatja még a feljutást a Serie A-ba.
Azoknál a játékosoknál, akik télen szerződtek olyan bajnoki rendszerből, amelyben nem ősz-tavasz lebonyolításban játszanak, 2015 augusztusától számoltuk a mérkőzéseket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik