Nikolics: Akik bíznak bennem, azoknak nem okozok csalódást

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2017.07.03. 08:34
null
A Chicago Fire magyar csatára rettegésben tartja a védőket és a kapusokat (Fotó: NS-archív)
A Balaton helyett Miamiba utazik az észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság (MLS) góllövőlistáját továbbra is vezető Nikolics Nemanja, akinek kulcsszerepe van abban, hogy ismét népszerű Chicagóban a futball.

A felesége kitett egy fényképet a közösségi oldalára, amelyen a kisfia éppen a laptopot nézegeti. Csak nem az újabb Nikolics-duplát nézte meg újra és újra?
– Nem, reggelenként általában mesét néz, az egyelőre jobban leköti, de természetesen ő is ott volt a lelátón, szurkolt a csapatnak, és látta, ahogy remek hangulatú mérkőzésen legyőzzük a Vancouvert – mondta lapunknak Nikolics Nemanja, aki két góllal és egy gólpasszal vette ki a részét a Chicago Fire 4–0-s sikeréből.

CHICAGO FIRE–VANCOUVER WHITECAPS 4–0

REKORDOK NYOMÁBAN
„A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket” – mondta legutóbb lapunknak Nikolics Nemanja, aki remek úton halad afelé, hogy klubja és a liga gólrekordját is megdöntse az egy szezonban szerzett találatok tekintetében. A Chicago Fire történetének csúcstartója, Ante Razov 18 gólt szerzett a 2000-es idényben, igencsak meglepődnénk, ha eredményét nem szárnyalná túl a magyar válogatott támadó.
Az MLS 1996 óta íródó történetében eddig hárman szereztek 27 gólt egy idény alatt: Roy Lassiter 1996-ban, Chris Wondolowski 2012-ben és Bradley Wright-Phillips 2014-ben, ám sokatmondó, hogy tizennyolc meccs után egyikük sem állt olyan jól, mint Nikolics Nemanja. Az angol Wright-Phillipsnek 15, Wondolowskinak 14, Lassiternek pedig 13 gólja volt tizennyolc találkozó után. A 32 éves Wright-Phillips az előző szezonban is gólkirály lett 24 góllal, jelenleg azonban „csak" nyolc gólnál jár a New York Red Bulls csatára – vagyis pontosan feleannyiszor volt eredményes, mint a Chicagóval szárnyaló honfitársunk.

– Hogyhogy nem ön lett a meccs embere, hanem a holland Michael de Leeuw?
– Semmiféle irigység nincs bennem, sőt abszolút megérdemelte. Tavaly október óta először szerzett gólt, és nekem is adott egy gólpasszt. Igazi csapatember, mindenki szurkolt neki, hogy megszakadjon végre a rossz sorozata, egy csatárnak nagyon frusztráló, ha ilyen hosszú ideig nem talál be.

– A Chicago tíz mérkőzés óta veretlen a bajnokságban, élre állt a Keleti főcsoportban, ön pedig negyedszer duplázott, s tizenhat góllal vezeti a góllövőlistát. Lehet ezt még fokozni?
– Hogyne lehetne, sőt most jön a neheze! Régóta üldöztük a Torontót, és most végre ott vagyunk az első helyen, ez tényleg nagyon nagy szó. Amikor a szezon előtt arról beszéltünk, hogy szeretnénk nagy dolgokat véghez vinni, akkor valami ilyesmire gondoltunk. Jól megy a csapatnak, de nem szálltunk el, a célunk továbbra is az, hogy bekerüljünk a playoffba. Persze ha tudjuk tartani a mostani szintet, s a folytatásban is ennyire egységesen és jól futballozunk, akkor merészebb álmokat is szövögethetünk.

– Ahogy bizonyára ön is egyre többet gondol az újabb gólkirályi címre, vagy netán arra, hogy megdönti a huszonhét gólos ligarekordot.
– Mindkettőnek örülnék, de továbbra is korai erről beszélni. Ha vége az idénynek, térjünk vissza rá.

– Az viszont tény, hogy egyre népszerűbb. Legutóbb önnel reklámozták a klub hivatalos termékeit, a szurkolók imádják, és a Vancouver elleni meccs tudósításában is mindenhol az ön fényképe szerepelt.
– Természetes, hogy ha egy játékosnak jól megy, ő kerül a középpontba. S bár jólesik, jót tesz az önbizalmamnak, nem ez a legfontosabb. Nem reklámarcnak jöttem, hanem azért, hogy gólokat szerezzek, és minél jobban szerepeljek a Chicagóval.

Nikolics Nemanja a családjától és a szurkolóktól is rengeteg szeretetet kap
Nikolics Nemanja a családjától és a szurkolóktól is rengeteg szeretetet kap

– Ha egy szóval kellene jellemeznie, mi a sikere kulcsa?
– A hit a legfontosabb. Legutóbb ugyan az Orlando ellen is betaláltam, de több nagy helyzetet elpuskáztam, s mégis ugyanúgy hittem magamban. Néha vannak olyan napok, amikor semmi sem jön össze, és sehogy sem akar betáncolni a labda a kapuba, de mindig hinned kell magadban. Hiába szereztem most két gólt, ez a meccs semmivel sem volt különlegesebb, mint az Orlando elleni négy nulla, amelyen szintén nagyon jól ment a játék. A lényeg, hogy tartani tudom a formám, és évek óta hozom azt a szintet, amelyet elvárok magamtól, és amelyet mások elvárnak tőlem. Nem arról van szó, hogy van egy jól sikerült szezonom, aztán jön egy kevésbé eredményes. Akik bíznak bennem, azoknak nem okozok csalódást. Nekem ez a legnagyobb győzelem.

– Ahogyan az is eléggé erős visszajelzés, hogy ismét csaknem telt ház volt a Toyota Parkban.
– Nagyon jó látni, hogy visszatértek a szurkolók. A szezon kezdete óta ezért dolgoztunk, de tudtuk, hogy nem lesz egyszerű. Az elmúlt években nem szerepelt jól a Chicago, tisztában voltunk vele, hogy egy-két siker nem elegendő ahhoz, hogy visszacsábítsuk a nézőket, ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Szerencsére már fél éve jól szerepelünk, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy még sok van hátra.

– A jó szereplést azonban kissé beárnyékolja a váratlan kupabúcsú. Mivel magyarázható, hogy miközben a bajnokságban szárnyalnak, a kupában megállította a Fire-t a másodosztályú Cincinnati?
– Sok helyzetet kihagytunk, a kapusuk élete meccsét játszotta, a műfű és az időeltolódás sem nekünk kedvezett, de nem akarok kifogásokat keresni. Jól játszottunk, ám nem tudtunk betalálni, nulla nulla után pedig a tizenegyeseknél már a szerencse döntött, és sajnos én is hibáztam. De a legfontosabb, hogy a Vancouver ellen bizonyítottuk, hogy mentálisan és erőnlétileg is rendben vagyunk. Az ellenfelünk nem játszott hét közben, jóval frissebb volt, nálunk viszont ugyanaz a csapat lépett pályára, amely a Cincinnati otthonában százhúsz percet futballozott. Mégis végig mi irányítottunk, és átélhettünk egy újabb fantasztikus estét.

AZ MLS GÓLLÖVŐLISTÁJÁNAK ÉLCSOPORTJA
Nikolics Nemanja (Chicago Fire)
16 gól
Erick Torres (mexikói, Houston Dynamo)
12
David Villa (spanyol, New York City) 11
David Accam (ghánai, Chicago Fire)
10
Christian Ramirez (amerikai, Minnesota United)
10
Maximiliano Urruti (argentin, FC Dallas)
10
Diego Valeri (argentin, Portland Timbers)
10

– Ráadásul úgy nyertek simán, hogy a csapat két alapembere, az amerikai Dax McCarty és a ghánai David Accam egymás ellen játszott válogatott meccset pénteken, Bastian Schweinsteigert pedig sérülés miatt le kellett cserélni az első félidőben.
– Bármelyik csapat megérzi, ha két kulcsembere hiányzik. Ám ha egy csapat jól szerepel, akkor a kezdőknek is hajtaniuk kell, mert féltik a helyüket, a cserék pedig motiváltak, és várnak, hogy bizonyítsanak. Most is éltek a lehetőséggel, és megmutatták, hogy lehet rájuk számítani, s a csapat nem egy-két játékosból áll. Arturo Álvarez is szerzett egy parádés gólt. Vele egyébként is nagyon jóban vagyok, a Videotonban is együtt futballoztunk. Ő volt az, aki segített beilleszkedni, amikor Chicagóba kerültem. Ami Schweinsteigert illeti, őt ismerve biztosan nem kér cserét, ha nincs gond. De ahogy hallottam, nem súlyos a sérülése, és szerda este a Portland ellen valószínűleg már játszhat.

– Legalább ennyire fontos kérdés, hogy ön játszhat-e a Real Madrid ellen. A szavazás lezárult, de lapzártánkig nem derült ki, hogy a szurkolók beválasztották-e az All Star-csapatba, amely augusztus másodikán a királyiakkal méri össze az erejét.
– Úgy érzem, mindent megtettem, nagyon szeretném Magyarországot képviselni, de én sem tudok többet a végeredményről. Hálás vagyok a magyar szavazóknak. Miattuk, a szurkolók és a többi játékos miatt hajtok hétről hétre, nem akarok nekik csalódást okozni. Mindig azt vallottam, hogy ha egy labdarúgó légiósnak áll, akkor az a minimum, hogy belead mindent, hogy megnyissa a kapukat a honfitársai előtt.

– Bevallottan imádja a Balatont, a Portland elleni találkozó után az Arany-kupa miatt következik egy csaknem kéthetes szünet. Hogyan tervezi, hazalátogatnak?
– Négy-öt szabadnapunk lesz, sajnos ez nem elegendő arra, hogy hazamenjünk. A gyerekeket sem akarjuk kitenni egy ilyen nagy túrának, mire megérkeznénk, épphogy átállna a szervezetünk, már jöhetnénk is vissza. A tervek szerint elrepülünk néhány napra Miamiba, mi tagadás, rám fér már egy kis pihenés.

MEGVAN AZ ELSŐ!
Nikolics Nemanja mellett a liga másik magyar futballistája is eredményes volt a legutóbbi fordulóban. Ráadásul Sallói Dániel szépségdíjas gólja egy pontot ért a Portland Timbers ellen 1–1-es döntetlent játszó Sporting Kansasnek. A 21. születésnapját július 19-én ünneplő magyar támadó a 35. percben csereként állt be, majd a 60. percben jobb lábbal a hosszú felső sarokba emelt. Ez volt az első gólja az MLS-ben, nem sokkal azt követően, hogy 15-én betalált a Minnesota ellen 4–0-ra megnyert kupamérkőzésen. Ha így folytatja, valószínűleg egyre több lehetőséget kap a jövőben. Eddig mind a kilenc mérkőzésén csereként állt be, ám nem lennénk meglepve, ha hamarosan kezdőként bizonyíthatna.
Leírni is öröm, hogy keleten és nyugaton is olyan csapat vezeti a ligát, amelyet egy-egy magyar futballista erősít. Míg a Chicago a Keleti, a Sporting Kansas a Nyugati főcsoportban áll az élen. Ennél már csak az lenne örömtelibb, ha végül ez a két csapat játszaná egymással a nagydöntőt. Az biztos, hogy a két együttes legközelebb július 30-án Kansasban találkozik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik