Németh Krisztián: Néha azonnal bizonyítani akartam

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2013.09.25. 11:57
null
Németh két gólnál és két gólpassznál tart a szezonban (Fotó: Imago)
Az előző holland bajnoki szezonban huszonegy meccsen két gólt szerzett Németh Krisztián, a Roda magyar labdarúgója a most zajló szezon hetedik fordulóját követően már teljesítette ezt a penzumot, két gólnál tart, a Heerenveen elleni 3–3-as bajnokin ráadásul két gólpasszt is adott. A támadó az észtek elleni szeptemberi vb-selejtezőn is eredményes volt, mintha kezdené beváltani azokat a szakmai előrejelzéseket, amiket ifistaként jósoltak neki, de valamiért eddig adós maradt vele.

„Azzal sohasem volt semmi bajom, ha sokat vártak tőlem az edzőim, a társaim vagy a szurkolók – nyilatkozta Németh Krisztián. – Tudtam, hogy ez felelősség is, de a legtöbbet én vártam magamtól, és meglehet, ezért is voltam sokszor türelmetlen: ha valahol nem éreztem a teljes bizalmat, csak kicsit is kétséges volt, hogy folyamatosan játéklehetőséget kapok-e, inkább elmentem kölcsönbe. Lehet, hogy ha Liverpoolban vagy az Olympiakosznál türelmes vagyok, másként alakul a sorsom. Lehet, hogy néha túl gyorsan, azonnal bizonyítani akartam, hogy joggal várnak tőlem sokat, és én is magamtól… A bizalom most megvan, ideális körülmények között készülhetünk, ennek is köszönhető, hogy most jól alakulnak a dolgaim.”

Németh Krisztián elmondta: az előző idényben visszavontabban játszott, több védekező feladattal, néha a szélről kellett indulnia. Sokkal inkább előkészítő szerepköre volt, semmint befejező. Ezért az előző szezonra sem úgy gondol, mint amelyik rosszul sikerült, bár most azért dolgozik keményen, hogy a mostani sokkal jobb legyen. Ehhez viszont a helyzetkihasználásának kell javulnia.

„Sok helyzetem volt korábban, amelyet elkapkodtam. Az edzőmmel, Ruud Brooddal sokat beszélgettünk, és ő is mindig azt mondta, a kulcspillanatokban muszáj higgadtan dönteni, neki nem kell semmit bebizonyítanom, bízik bennem, tudja, mire vagyok képes. Amikor a kihagyott ziccereken utólag rágódtam, mindig arra jutottam, kicsit megfontoltabban kellett volna cselekednem, és egy idő után görcsössé váltam, úgy meg végképp nem ment a góllövés. De az edző bizalma jót tett, már a nyári felkészülési meccseken is ment a játék, éreztem, hogy jó erőben vagyok. Amikor legutóbb az indítással kiléptem, direkt arra koncentráltam, ne siessem el a befejezést, és örülök, hogy sikerült gólt szereznem.”

Németh Görögországból igazolt Hollandiába, a váltást nemcsak a futball miatt kellett megszoknia.

„Athén után furcsa volt, Kerkrade nyugodt, csendes kisváros, nekem nagyon tetszett az a déli temperamentum, ami a görögöket jellemzi. Görögtűz, ugye nem véletlen a kifejezés, ott megőrültek a szurkolók, a rájuk jellemző szenvedélyesség, a futballt körülvevő őrület közel állt hozzám. Ám ennek a nyugalomnak is rengeteg előnye van, azt hiszem, jó úton járok. Szeretnék minél több gólban szerepet vállalni, hogy én szerzem vagy gólpasszt adok, az szinte mindegy, a lényeg, hogy a csapat jól szerepeljen, és én is hozzá tudjak tenni minél többet. Sok tehetséges fiatal játszik a bajnokságban, jó iramúak a meccsek, képzettek a futballisták, szerintem lehet itt fejlődni.”

A közelgő, Hollandia elleni idegenbeli vb-selejtezőről elmondta: a feladat nem könnyű, hiszen nem mi vagyunk az esélyesek, de motiváltnak érzi magát, és társai nevében is ígérte, hogy mindent megtesznek, ami tőlük telik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik