Németh: Ha hívnak a válogatottba, gondolkodás nélkül rábólintok

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2019.03.28. 09:41
null
(Fotó: Török Attila)
A Sporting Kansas City középcsatára úgy érzi, a legjobb formában van, és neki mindig is a címeres mez lesz az első.

 

– „Hozzá hasonló csatárom még sohasem volt, talán ha érte is dollármilliókat fizettek volna ki, jobban értékelnék…” Tudja, kitől származik az idézet?
– Az edzőmtől, Peter Vermestől – vágta rá habozás nélkül Németh Krisztián, a Sporting Kansas City csatára, aki sűrű heteken van túl, hiszen csapatával az MLS-ben és a CONCACAF Bajnokok Ligájában is versenyben van, míg az Eb-selejtezőn válogatott kerettag volt. – Jólesik, hogy így nyilatkozik rólam, ugyanakkor a szavainak óriási súlya van. Nem szeretnék visszaélni a bizalmával, a dicsérő mondatok után még nagyobb kedvvel futballozom. Felelősséggel tartozom a csapattársaim iránt, az edzőtáborba is motiváltan érkeztem, talán ennek is köszönhető a jól sikerült idénykezdésem.

MEGTÖRNI A MEXIKÓI URALMAT

A Sporting Kansas City egyetlen egyesült államokbeli csapatként ott van az elődöntőben a CONCACAF BL-ben, és a Monterreyjel csap össze magyar idő szerint jövő péntek hajnali három órakor. A másik ágon a Tigres a Santos Lagunával találkozik – Németh Krisztián és társai gondoskodhatnak arról, hogy a döntőt ne mexikói klubok vívják.

„Csapatunk célja, hogy első egyesült államokbeli klubként megnyerjük a CONCACAF Bajnokok Ligáját – hangsúlyozta a Sporting KC középcsatára. – Már legyőztünk egy mexikói csapatot, a Tolucát, s ezúttal a Monterrey elleni sikerrel kerülhetünk közelebb az álmunkhoz.”

– Az elmúlt hetekben sokat ingázott, a CONCACAF Bajnokok Ligája és a válogatott Eb-selejtező mérkőzései között keveset pihenhetett, ráadásul a válogatott meccsein pályára sem lépett. Jelentett ez valamiféle problémát önnek?
– Nincs semmi gond! Fontos a regeneráció és a tudatos tervezés, így a hosszú repülőutak sem vesznek ki annyit az emberből. Ahogy korábban is kijelentettem, most is tartom: ha hívnak a válogatottba, gondolkodás nélkül rábólintok. Ismerem már a testemet és a szervezetemet, az átállás a mérkőzések között kellemes gond. Legutóbb a norvégok elleni 2015-ös Európa-bajnoki pótselejtezős győzelem alkalmával éreztem ennyire összetartónak a nemzeti csapat keretét, óriási élmény volt a vasárnapi, horvátok elleni hazai mérkőzésünket megélni, még úgy is, hogy nem léphettem pályára. A szlovákok elleni kettő-nullás vereséget követően kifejezetten fontos volt javítani saját közönségünk előtt.

– Előzetesen biztosan felállított egyfajta erősorrendet: változott valami a korábbi elképzeléseihez képest?
– Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy Horvátország kiemelkedik a csoportból. Érdekes körbeverések lehetnek még, ezért tényleg minden pontot meg kell becsülnünk. Nem csupán hazai pályán, idegenben is szükségünk van a sikerekre. Ha szeretnénk kijutni a 2020-as Európa-bajnokságra, Azerbajdzsánban kötelező a győzelem!

Németh Krisztián (jobbra) csak a kispadon ülve izgulhatott (Fotó: Szabó Miklós)
Németh Krisztián (jobbra) csak a kispadon ülve izgulhatott (Fotó: Szabó Miklós)

– Visszakanyarodva Peter Vermeshez: az edzője az idén nem szélsőként, hanem középcsatárként tervez önnel. Melyik posztot érzi a sajátjának?
– Mindkét pozíció másféle játékot kíván meg. Támadóként tudom a legjobban kamatoztatni a képességeimet. Igaz, a 2016-os Európa-bajnokságon szélsőként szerepelhettem, így hálás vagyok a sorsnak, hogy megtanultam ott is futballozni. Nem jelent problémát, ha a taktikai hadrend megkívánja, hogy visszatérjek a középpályára, de elöl az igazi!

– Az MLS-szereplés pályafutása csúcsa? Így tervezte, amikor nekivágott a légióséletnek?
– Megtaláltam a számításomat Kansasben, noha egyetlen játékos-pályafutásról sem mondható el, hogy ne lennének buktatók vagy kanyarok benne. Én is több gonddal küszködtem karrierem során, de mindegyiket sikerült megoldani. A legfontosabb, ki hogyan éli meg ezen akadályok leküzdését. Emberileg és szakmailag is nagyon sokat merítettem a nehéz időszakaimból, és örülök, hogy túl a harmincon is képes vagyok fejlődni, új kihívásokat találni. Szép évek előtt állok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik