Napoli: Novothny 32 ezer néző előtt gólt szerzett a Juve ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.17. 00:16
null
Novothny Soma (az álló sor jobb szélén) gólja kevésnek bizonyult a Napoli kupagyőzelméhez (Fotó: sscnapoli.it)
Szerda este a Primavera-csapatok Olasz Kupájának döntőjének visszavágóján a Juventus a hosszabbításban 2–1-re legyőzte a Napoli fiataljait a nápolyi San Paolo Stadionban, így összesítésben 3–2-es eredménnyel – a kupa története során negyedik alkalommal – elhódította a trófeát. A nápolyi csapat egyenlítő és hosszabbítást jelentő találatát a mérkőzés 88. percében Novothny Soma, a Napoli 18 éves magyar csatára szerezte.  

Felnőtt csapatoknak járó körítés mellett küzdhettek meg egymással az egy hónaposra elnyújtott Primavera-kupa fináléjában a Napoli és a Juventus fiatal reménységei. Március 14-én Torinóban 16 ezer néző előtt 1–1-re végeztek, a nápolyi mérkőzést pedig 32 ezer (a Napoli hivatalos honlapja szerint 32 ezer, más források szerint 40 ezer) szurkoló előtt rendezték.

A Novothny Somával a kezdőben felálló Napolira inkább nyomásként hatott a korosztályos meccseken ritkán látható szurkolósereg, a Juve kezdte jobban a mérkőzést, és jutott el helyzetekig. A félidő közepére kiegyenlítődtek az erőviszonyok, a Napoli többet birtokolta a labdát ellenfelénél, de a szünetre igazi gólhelyzet nélkül vonulhattak a csapatok.

A második játékrészt már kezdeményezőbben kezdte a Napoli, Novothny kiszorított helyzetből kapuralövésig is eljutott, negyedóra elteltével azonban mégis a Juventus szerezte meg a vezetést Padovan 57. percben értékesített büntetőjét követően.

A Napoli ezután nagy erőkkel harcolt az egyenlítésért és rohamozta a Juve tizenhatosát, gólhelyzetet azonban csak pontrúgásból tudtak kiharcolni a déliek, mindeközben a Juventus veszélyes kontrákat vezetett. A hajrában már mindent egy lapra feltéve támadt a Napoli, s a nagy nyomásnak a 88. percben lett meg az eredménye.

Roberto Insigne – a Napoli felnőtt csapatában szereplő Lorenzo Insigne öccse – védőjét megverve adott középre, beadását pedig az ötösön belül tökéletes ütemben érkező Novothny Soma felsőteste segítségével juttatta a gólvonalon túlra.

A négy perces ráadásban a Juventus csapatába csereként beállt Sakor jó 30 méterről még eltalálta a felső lécet, de több gól nem született, így jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

A kupadöntő utolsó fél órájára már teljesen elkészültek erejükkel a csapatok, továbbra is a Napoli erőltette a támadásokat, a Juve pedig a kontrákban bízott.

A hosszabbítás második félidejének kezdetén aztán egy ellentámadás végén megszerezte második gólját a torinói csapat (1–2), Mattiello találatára pedig már nem érkezett válasz az utolsó tíz percre emberelőnybe kerülő Novothnyéktól (a magyar csatár végigjátszotta a meccset). A Juventus csapatából a szurkolók hergelése miatt a végére két játékost, Gerbaudót (107.) és a győztes gólt szerző Mattiellót (120.) is kiállítottak, de ez nem változtatott a tényen, hogy 3–2-es összesítéssel a Juventus tartalékcsapata nyerte a Primavera Olasz Kupa fináléját.

A mérkőzés összefoglalója (Novothny gólja 3:37-től)

COPPA ITALIA PRIMAVERA
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Napoli–Juventus 1–2– hosszabbítás után (Novothny 87., ill. Padovan, 57., Mattiello 107.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik