Nagy Zoltán: Cipruson megbecsültek és alkalmaztak, segítettek boldogulni

TŐSÉR NORBERT (Ayia Napa)TŐSÉR NORBERT (Ayia Napa)
Vágólapra másolva!
2018.03.05. 10:27
null
Nagy Zoltán Cipruson nagyszerű játékosok lövéseit védhette és dobhatta ki nekik a labdát
Megunta az itthoni káoszt, a hitegetést, és 2004-ben inkább légiósnak állt Nagy Zoltán, a DVTK korábbi kapusa, aki látja, hogy pénz nélkül nincs minőségi futball, és azt is érzi, mit jelent, ha egy klub megbecsüli a játékosait.

 

– Mikor szeretne hazajönni?
– Egyelőre nem tervezem, de sosem tudható, hogyan alakul az élet, végül is a ciprusi szerződés is mentőöv volt nekem – felelte Nagy Zoltán, a ciprusi élvonalban szereplő Anorthoszisz Famagustánál dolgozó kapusedző. – Korábban Izraelben együtt futballoztam Vezér Ádámmal, és amikor 2004-ben hívott, már egy éve Cipruson játszott. Olyan érzésem volt, mintha valaki a segítségemre küldte volna, annyira elegem lett az otthoni közegből. Abban az időszakban ugyanis Magyarországon rákényszerítették a labdarúgókat, hogy vállalkozóként dolgozzanak. Diósgyőrben a klub bizonytalan helyzetében megesett, hogy hónap végén nem kaptunk fizetést, ellenben a kiállított számlák után adókötelezettségünk volt – szóval a futball helyett a törvény betartására fordítottunk nagyobb figyelmet.

KALANDOS UTAKON
Nagy Zoltán Berettyóújfaluban született, s a Hajdú-Bihar megyei élvonalból került a Debrecenhez, amely a több játéklehetőség reményében kölcsönadta az akkor a másodosztályban szereplő Balmazújvárosnak, Hajdúnánásnak, majd a Tiszafürednek, s jócskán elmúlt 23 esztendős, amikor bemutatkozhatott az NB I-ben. A Loki labdarúgójaként tizenöt bajnokin lépett pályára az 1997–1998-as idényben, majd szerződtette a Diósgyőr, ahol két éven keresztül futballozott, s magyarországi pályafutását 51 bajnokival a háta mögött fejezte be. Egy izraeli, tel-avivi kiscsapathoz, a Hapoel Ramat Ganhoz igazolt, majd hazatérve a másodosztályban szereplő a DVTK-nál próbálkozott. Megszűnését követően a klub újjáalakulva visszajutott a legjobbak közé, de az induláshoz elengedhetetlen licencet nem kapta meg, s a helyzet megoldása miatt a régi siófoki csapatot működtető gazdasági társaság Miskolcra költözött. A bizonyos érdekcsoportokat sértő légkörben megesett, hogy egyszerre két diósgyőri csapat is edzett a stadionban, Détári Lajos az úgymond régi együttessel, míg Kiprich József a többek között Siófokról érkező kerettel. Ezt a káoszt unta meg Nagy Zoltán, s 2004-ben, ha végleg nem is, hátat fordított a magyar labdarúgásnak.

– Manapság lényegesen jobb a labdarúgók helyzete Magyarországon.
– Elhiszem, de csaknem tizennégy éve Cipruson élek, a tervemet is itt valósítottam meg. Egy kisebb klubnál, az Alki Larnacában kezdtem, és harmincévesen is megmutattam, mire vagyok képes, a következő idényben pedig már az Anorthosziszban játszottam. Temur Kecbaja, az ötvenkétszeres grúz válogatott középpályás hívott, aki akkoriban játékos-edzőként dolgozott a klubnál, s még öt éven keresztül futballoztunk együtt.

– A ciprusi labdarúgásba már abban az időben is rengeteg pénzt pumpáltak?
– Persze, csapattársam volt Trajanosz Dellasz, a 2004-es Európa-bajnok görög válogatott hátvédje, illetve a brazil Sávio, aki egykor a Real Madridban is futballozott. 2008-ban első ciprusi csapatként bejutottunk a Bajnokok Ligája csoportkörébe – a tendencia lényegében nem változott, vagyis a tehetősebb klubok minőségi légiósokat szerződtetnek, s az utóbbi években az APOEL meg az Apollon rendre szerepel a BL vagy az Európa-liga csoportkörében –, pályafutásom végén pedig munkát ajánlottak az Anorthoszisznál. Látja, ez is hatalmas különbséget jelent a hazai viszonyokhoz képest, a klubnál ugyanis úgy gondolták, hasznos vagyok, megbecsültek és alkalmaztak, segítettek boldogulni.

– Kapusedző?
– Az Anorthoszisz akadémiáján kezdtem a tizenkét éves korosztályig bezárólag, folyamatosan haladtam a ranglétrán, az előző idényben már a felnőttcsapat kapusaival foglalkoztam. Ebben a szezonban ismét a tizenhat, tizenhét és tizenkilenc éves korosztállyal dolgozom.

– Csalódott, hogy nem maradt a felnőtteknél?
– Kicsit igen, de a változtatás nem feltétlenül végleges, egyelőre talán a rutinom hiányzott, a legfontosabb azonban, hogy a klubnál maradtam. Szeretek a kapusokkal foglalkozni, és a vezetőség sem szól bele a munkámba, mert nincs olyan terv, hogy muszáj kinevelnem profi kapusokat, éppen ezért az utánpótlásba lényegesen kevesebb pénzt irányítanak. Az élvonalbeli csapat továbbra is légiósokra épül, ez pedig a ciprusi kapusok mellett a helyi mezőnyjátékosokat is hátrányosan érinti.

– Feszültséget szül?
– Bizonyos mértékig elégedetlenkednek, hogy miért nem kapnak több játéklehetőséget, idővel azonban mindig belátják, a minőségi légiósokkal nem képesek felvenni a versenyt.

– Miben más a ciprusi futball, mint a magyar?
– A bajnokságban tizennégy együttes szerepel, és nem sokban különbözik, vagyis négy-öt élcsapat verseng a bajnoki cím megszerzéséért, jelentős a középcsapatok száma, míg a kis költségvetésű klubok rendre ingáznak a másodosztály és az élvonal között. Ugyanakkor minden bajnokság színvonalát az minősíti, hogy együttesei meddig jutnak a nemzetközi kupákban, márpedig magyar klubok legritkább esetben maradnak versenyben a második selejtezőkör után. Ellenben az APOEL 2012 tavaszán a negyeddöntőig jutott a BL-ben, 2014-ben és 2017-ben szintén bejutott a csoportkörbe, 2015-ben pedig a BL-selejtező rájátszásából átkerült az Európa-liga csoportküzdelmeibe. Tavaly túljutott az Európa-liga-csoportkörön, majd kiejtette a Bilbaót, s csak a nyolcaddöntőben esett ki az Anderlechttel szemben. De említhetem az Apollon Limassolt is, amely 2014 őszén az Európa-liga csoportkörében szerepelt.

– Figyelemmel követi a magyar csapatok teljesítményét?
– Meglehet, hiba a részemről, de csak felületesen. Annak idején annyi sérelem ért, hogy valóban nem érdekel, ráadásul a ciprusi mellett az izraeli klubomnál is pozitív élményekkel gazdagodtam, van összehasonlítási alapom, hogyan is lehet stressz nélkül, nyugodtan élni.

Nagy Zoltán Cipruson érezte úgy, hogy megbecsülik
Nagy Zoltán Cipruson érezte úgy, hogy megbecsülik
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik