MLS: Zoli, nagy szükségünk van rád! – Rooney Stiebernek

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2019.03.09. 10:57
null
Stieber Zoltán húzóember akar lenni a D. C. Unitednél
Biztosan megkapja az esélyt a bizonyításra Stieber Zoltán, aki felkészült a hosszú idényre Amerikában.

A múlt héten győzött a D. C. United a bajnok Atlanta ellen (2–0) az észak-amerikai profi liga első játéknapján, de Stieber Zoltán nem kapott játéklehetőséget a washingtoni csapatban. Örül a győzelemnek vagy bántja, hogy nélküle volt sikeres a gárda?

„Első a csapat – válaszolta a Nemzeti Sportnak a harmincéves játékos. – Azért dolgozom, hogy a D. C. United sikeres legyen, a klubnak nagyszerű rajt a bajnok elleni siker, csak ez számít. Ugyanakkor megvannak az egyéni céljaim, sohasem elégedtem meg azzal, hogy csak felveszem a fizetésemet, jó városban élek – ez nem elég, mert minél többet akarok futballozni. Gyakran mondják, sok klubban megfordultam, ennek is az volt az oka, hogy nem elégedtem meg azzal, amit elértem, váltottam, mert játszani akartam. Örülök, ha győz a csapatunk, de ki akarom venni a részem a sikerekből, jó játékkal, gólpasszokkal, gólokkal, szóval van bennem csalódottság, hogy nem léptem pályára.”

De ennek megvan az oka: Stieber Zoltán a meccs előtti napokban beteg volt, így számított rá, hogy nem kerül be a kezdőcsapatba.

„Kétszer két hetet a floridai Clearwaterben edzőtáboroztunk – mondta a 26-szoros válogatott támadó középpályás. – Kicsit olyan ez nálunk, mint amikor a magyar csapatok Törökországba utaznak januárban. A fővárosban tél van, délen viszont sokkal kellemesebb az idő, és amint visszajöttünk a nyárból a télbe, megfájdult a torkom. Az edzőtábor? Németországban végigdolgoztam néhány felkészülést, van elég tapasztalatom, de ez itt teljesen más. Nagyjából négy hónap telik el tétmérkőzés nélkül, elég sok. Volt idő kipihenni magam, egyéni edzésterv alapján készültünk fel a megterhelő munkára, de pluszmunkát is végeztem. Nem mondom, hogy mindennap mozogtam a szünetben, de amikor éreztem, hogy szükségem van rá, edzettem. Ez a kisebb betegség nem jött jókor, de hosszú idény vár ránk, megkapom a lehetőséget.”

A D. C. United meghatározó játékosa a Manchester United korábbi 120-szoros angol válogatott klasszisa, Wayne Rooney, ám a téli szünetben az argentin Luciano Acosta szerepelt a legtöbbször a hírekben, merthogy a PSG akarta szerződtetni. Ez is jelzi, milyen fejlődésen megy keresztül az MLS, a világ legnagyobb klubjai is figyelik az Amerikában futballozókat.

„Végül nem jött össze az üzlet – mondta Stieber Zoltán. – Ez is mutatja, egyre magasabb a színvonal. Rooneyt pedig mindenki ismeri, tudom, Európában aligha lehettünk volna klubtársak, nagy élmény egy csapatban játszani vele. Megesett, hogy a nyolcvanadik percben odaszólt: Zoli, látom, fáradsz te is, de nagy szükségünk van rád, tegyél rá egy lapáttal, bírni kell! És ez azért ad motivációt, hogy az ember tovább fusson.”

Közeledik az Eb-selejtező, a 2016-os Eb-n Ausztria ellen gyönyörű gólt szerző Stieber Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, várja a Szlovákia és Horvátország elleni összecsapást. Egyelőre nem tudni, lesz-e helye Marco Rossi szövetségi kapitány keretében.

„Mindent megteszek, hogy a legjobb állapotban legyek: sokat edzettem, elég időt fordítok a pihenésre, ennyi idősen tudom, mire van szükségem – mondta. – Ezt tudom befolyásolni, ezért erre fókuszálok, amire nincs hatásom, arra nem pazarolok energiát. Szeretnék válogatott lenni, ez magától értetődik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik