MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2018.01.01 22:29 Frissítve: 2018.01.02 08:14

Matek – Malonyai Péter jegyzete

 

 
Gulácsi: Óriási tettnek tartom, hogy az elitmezőnybe sorolnak

Nem csupán játék a szavakkal, hogy Gulácsi Péter azért a legjobb, mert nem hiszi, hogy a legjobb. Nevezhetjük ezt kötelező szerénységnek, ám én inkább valós önértékelésnek tartom, elvégre az, hogy „legjobb”, igazán viszonylagos a csapatsportokban. Mindenesetre ő a Kicker osztályzatai alapján az ősz legjobb kapusa a Bundesligában, márpedig ha Bundesliga és Kicker, igazán mértékadó közegről beszélünk.

Nemcsak csapata, hanem a német elitbajnokság is sokat köszönhet neki, hiszen azzal, hogy stabil, elismert játékos, a sorozatot minden bizonnyal többen figyelik nálunk, mint egyébként. Aligha hiszem, hogy éppen a magyarországi érdeklődés nyom a legtöbbet a latban arrafelé a futballmarketinget illetően, ám ahol igazán profi a közeg, az üzlet valóban a piac törvényein alapul, minden pozitív adat számít(hat).

Meglehet, kissé sokat képzelek magunkról, pedig dehogy. Inkább kényszerűség, mint örömteli helyzet, hogy a legmagasabban jegyzett magyar kapcsán arra kell figyelnem, mi lesz aktuálisan a Schalke ellen, és hogy mekkora a Bayern folyamatos erőfölénye. Persze hogy jobb lenne, ha az itthoni küzdés jóvoltából büszkélkedhetnénk Európára szóló ranggal futballügyekben, de hát – pestiesen szólva – ez van.

Meg az, hogy a válogatott kapus magyar szemmel nézve egyéni versenyző az európai futball topmezőnyében, hiszen csapataink nem nagyon keverednek arrafelé, s a huszonhét esztendős ifjún kívül nincs stabil magyar csapattag a legjobb bajnokságokban.

MTK, Liverpool, Salzburg, Lipcse – jó egy évtizedes út vezetett el Gulácsinál a Kicker-elsőségig. Rengeteg munkája, öröme, csalódása van abban, hogy eljutott idáig, ha pedig ki kell emelnem egyetlen meghatározó mozzanatot, futballon kívüli eseményt említenék. Hatodikos volt a Radnóti gimnáziumban, amikor fogta magát, elment egy matematikaversenyre, és győztesen zárt.

Osztályfőnöke szerint okos, szerény gyerek volt, bármelyik más tárgyból is lehetett volna országos első.

Most a Bundesligában nyert tanulmányi versenyt, a gimnáziumi viadalt pedig azért érdemes felidézni, hogy ne feledjük: a legmagasabb szinten mindenfajta tevékenység – szellemi sport.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.17 08:51:54

Légiósok SMAHULYA ÁDÁM

A tizenhét éves magyar labdarúgó kiskora óta külföldi csapatba vágyott.

2018.01.10 11:45:54

Légiósok SMAHULYA ÁDÁM

„Régen sokat rágódtam a kritikákon, itt viszont mindenki sokkal pozitívabb beállítottságú.”

2018.01.04 12:17:10

Légiósok P. K.

Csípőfájdalmakkal kezdődött, sokáig nem találták a magyarázatot, de mára optimista lehet a csatár.

2018.01.02 15:08:09

Légiósok P. K.

Az U-válogatott szélső másfél év alatt megtanulta, hogy a lisszaboni klubnál bármi megtörténhet.

2018.01.01 22:24:22

Légiósok MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Bármelyik más tárgyból is lehetett volna országos első.