Légiósok: miért nem a Real Madridban játszik ma Szalai Ádám?

Vágólapra másolva!
2013.01.29. 15:29
Szalai Ádám kettő és fél évet játszott a Real Madrid fiókcsapatának számító Real Madrid Castillában. Egykori mestere, Julen Lopetegui adott választ a Sport Tv utazó riporterének, Farkas Norbertnek arra, hogy miért nem a spanyol sztárgárdában játszik ma Szalai Ádám.

Julen Lopetegui egyszeres spanyol válogatott kapus, aki pályafutása során védett a Real Madridban és a Barcelonában is. Ma az U21-es válogatott szövetségi edzője, de dolgozott játékosmegfigyelőként és a Real Madrid Castilla trénereként is. Így került kapcsolatba Szalai Ádámmal. Erről az időszakról mesél a Sport Tv Fieszta című műsorában. Julen Lopetegui egyszeres spanyol válogatott kapus, aki pályafutása során védett a Real Madridban és a Barcelonában is. Ma az U21-es válogatott szövetségi edzője, de dolgozott játékosmegfigyelőként és a Real Madrid Castilla trénereként is. Így került kapcsolatba Szalai Ádámmal. Erről az időszakról mesél a Sport Tv Fieszta című műsorában.

„Egy időben én voltam a Real Madrid nemzetközi megfigyelője, Ádámot én szúrtam ki, és vittem aztán a Realhoz. Később valóban a Castilla vezetőedzője lettem, és Ádám a kezem alatt dolgozott. Abban az évben robbant be, ha jól emlékszem, 18 gólt rúgott. A Mainz nagyon jó vásárt csinált vele. Spanyolországban rengeteget fejlődött, futballistává érett."

Arra kérdésre is felel, hogy megfigyelőként mi keltette fel az érdeklődését a fiatal magyarban: „Annak ellenére, hogy magas labdarúgóról beszélünk, a technikai adottságai nem hétköznapiak: ő egy olyan futballista, aki magára vonja a figyelmet, akit nem lehet szem elől téveszteni, oda kell rá figyelni. Látszott rajta, hogy tanulni akar. Csak saját magának köszönheti, hogy most már meghatározó játékossá vált, bemutatkozhatott a válogatottban. Nagyon örülök, hogy ilyen szép sikereket ért el, büszke vagyok rá!"

Való igaz, Szalai Ádám mára már a magyar válogatott alapembere. Egy hosszú térdsérülés után felépülve remek játékot produkált az egész évben, 2012-ben meg is kapta a magyar Aranylabdát. Most hétvégén két gólt lőtt a Fürthnek, ezzel – beállítva Détári Lajos és Miriuta Vasile magyar rekordját – már 11 gólos a Bundesliga 2012–2013-as kiírásában. Julen Lopetegui elmagyarázta, hogy a támadó miért a Mainzban és miért nem a Real Madridban ontja a gólokat.

„Minden adottsága megvolt ahhoz, hogy megtegye az utolsó lépést. A magyarázat roppant egyszerű: nagyon, de nagyon nehéz felkerülni a Real első csapatához. Ott a világ legjobbjai szerepelnek csatárposzton. Nehéz odajutni. Annak ellenére, hogy jól játszott, jó passzban volt, nem ütötte meg azt a szintet, ami elég lett volna ahhoz, hogy felvigyék. A legnehezebb azt az utolsó lépést megtenni. Nem csupán Ádám találta magát szemben ezzel a problémával. Nagyon sok igazán jó labdarúgót tudnék mondani, aki nem tudta megmászni az utolsó lépcsőfokot. Nehéz küldetés. Azon a poszton a világ legjobbjaival kell versenyezned, és a világ legjobbjaival küzdeni nap mint nap roppant bonyolult feladat" – árulta el a szakember a Sport Tv-nek.

A Julen Lopeteguivel készült interjú ma este 19 órától a Sport1 Fieszta című műsorában lesz látható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik