Légiósok: Jó a magyaroknak a Bundesligában – Lisztes Krisztián

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2020.06.05. 09:38
null
A Freiburgot erősítő Sallai Roland (balra) pénteken a Bajnokok Ligája-indulásért harcoló Mönchengladbach ellen bizonyíthat (Fotó: AFP)
Lisztes Krisztián szerint Sallai Roland jól teljesít a Freiburgban, és a többi légiósunk mellett Szoboszlai Dominik is megtalálná a számításait a ligában.

Egyelőre minden a tervek szerint alakul a Bundesligában, a május 16-i újrakezdés óta péntektől már az ötödik teljes fordulót rendezik. Sikeresen pótolták az elmaradt mérkőzéseket is, a 24. fordulóból szerda estére elhalasztott Werder Bremen–Frankfurt (0–3) összecsapás volt az utolsó a sorban. A találkozónak óriási tétje volt, hiszen még egyik együttes sem tette biztossá élvonalbeli tagságát a 2020–2021-es idényre. A frankfurtiak győzelmük után megnyugodhatnak, eltávolodtak a veszélyzónától, a brémaiak ellenben továbbra is a tizenhetedik, kieső helyen várják az utolsó öt fordulót.

Lisztes Krisztián
Lisztes Krisztián

„Nem lesz egyszerű, de nagyon drukkolok a csapatnak, hogy kivívja a bennmaradást – mondta lapunknak Lisztes Krisztián, aki játékosként bajnoki címet és Német Kupát is nyert a Werder Bremen színeiben, jelenleg pedig pro licences edzőként a Ferencváros U16-os együttesénél dolgozik. – A német sajtóban meglehetősen sokszor támadják Frank Baumann sportigazgatót és Florian Kohfeldt vezetőedzőt, igaz, a Freiburg és a Schalke legyőzése után csitultak a kritikus hangok. A menetrend alapján azt mondom, még most is meglehet a tizenötödik hely, legrosszabb esetben az osztályozót jelentő tizenhatodik. Ha utóbbi valósulna meg, korábbi csapatom, a Stuttgart vagy a nagy vetélytárs Hamburg lehet az ellenfél – mindegyik hatalmas párharc lenne.”

A német élvonalbeli bajnokság pénteken a 30. fordulóval folytatódik, a nyitó mérkőzésen a Mönchengladbach Freiburgban lép pályára. A házigazdánál Sallai Roland játékában reménykedhetünk, Lisztes Krisztián róla és a Bundesligában rendszeresen szerepet kapó többi magyar futballista teljesítményéről is elismerően nyilatkozott.

„Látok fantáziát Sallai Roland játékában. Kreatív futballista, képes váratlan húzásokra, és nagyon erős az egy az egy elleni szituációkban. A Bundesliga illik hozzá, kezd beleerősödni, és a Freiburgnál is nagyon jó helyen van. Ami a lipcsei magyar légiót illeti, mindketten klasszisok. Gulácsi Pétert teljesen megérdemelten választották meg a Bundesliga legjobb kapusának, Willi Orbán pedig igazi vezéregyéniség. Összefogja a védelmet, remekül olvassa a játékot, és jól fejel. A válogatott sokat nyert a »leigazolásával«. Szalai Ádám nem véletlenül játszik kinn tíz éve, az adottságaihoz és lehetőségeihez képest kihozta magából a maximumot. Nyilván, ahogy idősödik, egyre kevesebb lehetőséget kap, de ezt az élethelyzetet minden hasonló korú játékosnak el kell fogadnia. A Bundesligában egyetlen mérkőzést sem adnak ingyen, az általa befutott karrier mindenképp tiszteletet érdemel.”

A 49-szeres válogatott középpályás úgy véli, a német élvonalban bárkinek gyökeret verni hatalmas elismerés. Szurkol, hogy a jövőben is minél több magyar futballista szerepeljen a bajnokságban, amelyet Szoboszlai Dominiknak is megfelelő állomásnak tart.

„Nagyon kíváncsi vagyok, hová igazol a Salzburgból, bár azt hiszem, nem nagyon dönthet rosszul. A Bundesliga a közönséget, az infrastruktúrát, a gazdasági körülményeket és a megbecsülést tekintve is kiváló választás, minden adva van ahhoz, hogy az ember kizárólag a futballra koncentráljon, és a kihozza magából a legjobbját.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik