HIRDETÉS
HIRDETÉS
CSILLAG PÉTER
CSILLAG PÉTER
2018.07.23 09:08 Frissítve: 2018.07.23 13:24

Kádár: Nem vagyunk robotok, mindannyian hibázhatunk

A friss Szuperkupa-győztes csapat tagját a Zenit érdeklődéséről, a válogatott kapitányváltásáról és a 2020-as Eb-szereplés esélyeiről is kérdeztük.

HIRDETÉS
Kádár Tamás az első trófeáját nyerte meg a Dinamo Kijevvel (Fotó: AFP)

 

– Furcsa góllal nyerte meg szombaton a Dinamo Kijev az ukrán Szuperkupát: a tizennyolcadik percben Andrij Pjatov, a Sahtar Doneck kapusa elcselezte magát, szemfüles kijevi csapattársai kihasználták a hibát, Vitalij Bujalszkij megszerezte a mérkőzés egyetlen gólját.
– Új típusú labdával játszottunk, időnként igen szokatlanul viselkedett, ráadásul az odesszai pálya sem volt tökéletes – mondta Kádár Tamás, a Dinamo Kijev 28 éves, 45-szörös magyar válogatott hátvédje. – Talán ez is közrejátszott a mozdulatban, bár nem kell ebbe túl sokat belemagyarázni. Az ellenfél kapusa tapasztalt, jó játékos, lábbal is biztos, ám még ő is hibázhat.


– Ahogyan a kijevi Bajnokok Ligája-döntőben Loris Karius vagy a világbajnoki döntőben Hugo Lloris.

– Nem vagyunk robotok, mindannyian ronthatunk. Időnként elpattan a labda, ilyesmi előfordul. Örülök, hogy sikerült gólra váltanunk a helyzetet, már csak azért is, mert a mérkőzés első tizenöt-húsz percében erősen kezdett a Sahtar. Számítottunk rá, hogy kemény meccs lesz, a donecki nagy rivális ellen sohasem könnyű. A vezetés tudatában már nyugodtabban játszottunk, kézben tartottuk a játékot.

– Mi történt a kilencvenhetedik percben, amikor a sahtaros Ismailyt és a dinamós Mikita Burdát egyaránt kiállította a játékvezető?
– Néhány ellenfelünk nehezen viselte a vezetésünket, egyeseknek felforrt az agyuk, a pályán dulakodás alakult ki, amelynek végén Ismailynek piros, Burdának – második – sárga lapot adott a bíró.

– Ön is kapott egyet a nyolcvanegyedik percben, a leírások szerint időhúzásért. Jogosan?

– Szabadrúgást végeztem el, én nem éreztem úgy, de a játékvezető megítélése szerint túl lassan sétáltam a labdához.

– Szerdán már bajnoki mérkőzést játszanak a Vorszkla ellen. Készen állnak?
– A szombati győzelem alapján igen. Én a magyar válogatott június kilencedikei, Ausztrália elleni mérkőzése miatt a többieknél később mentem szabadságra, így csak némi lemaradással, az ausztriai edzőtáborozás idején csatlakoztam a felkészüléshez. Mostanra azonban utolértem magam, a Sahtar ellen is jól ment a játék.

– Nem zavaró, hogy az európai nagy ligáknál korábban, júliusban elkezdődik az ukrán bajnokság, lerövidítve ezzel a játékosok nyári szünetét?
– Nem panaszkodom. A legjobb munka a miénk: edzeni, mérkőzéseket játszani még mindig sokkal vonzóbb, mint adott esetben naponta nyolc-tizenkét órát dolgozni egy helyen. Szeretem, amit csinálok.

– Miként csapódik le a Dinamo Kijev hétköznapjaiban az orosz–ukrán konfliktus?
– Kijevben semmit sem érzékelünk belőle.

– Akkor sem, ha bekapcsolja a televíziót?
– Nem követem figyelemmel a híreket, nem értem a nyelvet. Nekem a futballal kell foglalkoznom, ez a feladatom, ezért vagyok itt.

– Kérdés, meddig. A közelmúltban napvilágot látott a hír, hogy a szentpétervári Zenit élénken érdeklődik ön iránt. Mit tud erről?
– Két és fél évig él még a szerződésem a Dinamónál. Ennyit mondhatok csak, egyébként no comment. Ha van lehetőség, amely a jövőmet nézve megfontolandó, természetesen elgondolkodom rajta.

– A Zenitben játszani például csábító terv?
– Ne haragudjon, erre nem szeretnék válaszolni.

– A legutóbbi mérkőzés óta nagy változás történt a magyar válogatottnál, Georges Leekens szövetségi kapitány helyét Marco Rossi vette át. Hogyan fogadta a fordulatot?
– Futballistaként az a feladatom, hogy alkalmazkodjak a szövetségi kapitányhoz, az elképzeléseihez. Játékostársaimtól Marco Rossiról számos pozitív véleményt hallottam, de nem követtem figyelemmel a munkáját a Honvédnál és a Dunaszerdahelynél annyira, hogy véleményt alkothassak a tevékenységéről.

– A nagy cél most már a kétezerhúszas Európa-bajnoki részvétel kiharcolása. Reális a terv?
– Mindannyiunk érdeke, hogy ott legyünk két év múlva az Eb-n. Nem úgy állunk a feladathoz, hogy az esélyeket latolgatjuk, biztos vagyok benne, mindenki a maximumot nyújtja a mérkőzéseken.

– Zárásként térjünk vissza a Dinamo Kijev helyzetéhez. Mennyire alakult át a bajnoki ezüstérmes csapat?
– Nem sok játékosmozgás volt. Két brazil futballistát igazoltunk, a játékoskeret nagy részét fiatal ukrán futballisták adják. De tart az átigazolási időszak, érkezhetnek még játékosok.

– Ahogyan távozhatnak is...
– Természetesen távozhatnak is.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.14 12:15:03

Légiósok nemzetisport.hu

Bogdán Ádám a Celtic ellen védhet • Windecker József a PAOK ellen mutatkozhat be.

2018.12.04 23:46:15

Légiósok BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Örülnék, ha Dzsudzsák Balázs egyszer, akár pályafutása végeztével őszintén beszélne döntéseinek miértjéről, az előtte kinyíló vagy éppen bezáruló kapukról, mert ha valamit hiányolok még pályafutásával kapcsolatban, az az, hogy sohasem derült ki, mit miért választott.

2018.11.27 14:40:45

Légiósok nemzetisport.hu

Gráczer Zoltán országszerte bemutató edzéseket tartott, közben ő is leckét kapott nyitottságból, tiszteletből.

2018.11.17 10:03:52

Légiósok SOMOGYI ZSOLT

Mekkora előnyt és hátrányt jelent az ismert és szakmabeli édesapa?

2018.11.14 09:19:17

Légiósok TÓTH ÁDÁM

Azt üzeni válogatottbeli csapattársainak, hogy harcoljanak a hazáért és a címeres mezért.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS