Bese Barnabás: Lépésről lépésre kell haladni

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.01.29. 08:43
null
Bese Barnabás meghatározó labdarúgónak számít a francia másodosztályban szereplő Le Havre-ban, de tudja: innen is van feljebb (Fotó: Imago Images)
A nyáron lejár a legutóbbi bajnokin győztes gólt szerző labdarúgó, Bese Barnabás szerződése, és bár jól érzi magát a Le Havre-ban, bízik benne, hogy erősebb bajnokságban is bizonyíthat.

 

– Megveregették a vállát?
– Nagyon fontos meccset játszottunk, győznünk kellett, hogy az élmezőnyben maradjunk, és továbbra is rájátszást érő helyen álljunk – válaszolta lapunknak Bese Barnabás, a Le Havre hátvédje, aki hétfő este győztes gólt szerzett a Troyes ellen 1–0-ra megnyert francia másodosztályú bajnokin. – Az már csak ráadás, hogy az én lövésemmel sikerült itthon tartani a három pontot. Hátvédként ritkán szerez győztes gólt az ember, különleges este volt. Szép akciót vezettünk, a tizenhatos jobb szélénél üresen kaptam a labdát, már „csak” annyi volt a feladatom, hogy jól találjam el. Szerencsére sikerült, a felvételeken is látható, erős és pontos lövés volt.

– Az említett akciónál épp jókor volt jó helyen, vagy rendszeresen kíséri a támadásokat?
– Ma már minden szélső hátvédnek fel kell zárkóznia az akcióhoz, de a vezetőedzőnk a hétfői meccsen új felállást próbált ki, így még hangsúlyosabbá vált a szerepem. Három belső védővel álltunk fel, s egy sorral előrébb a két szélsőnek kellett végig fel-le robotolnia. A jobb oldalon kaptam szerepet, és feküdt ez a stílus. Többet voltam játékban, gyakrabban kapcsolódhattam be a támadásokba. Bevált a taktika, meglátjuk, a jövőben maradunk-e ennél.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

– A következő tíz napban négy bajnokit játszanak. Bírják a tempót?
– Ilyenkor meglehetősen egysíkú a program, csak meccs és regenerációs edzés szerepel benne. Ám semmi gond, szeretem ezt a ritmust. Minden labdarúgó azért dolgozik, hogy a következő találkozón a legjobb teljesítményt nyújtsa. Annak csak örülök, ha sűrűbben játszhatok meccseket.

– Jelenleg a rájátszást érő ötödik helyen állnak. Kimondott cél a feljutás?
– A rájátszásba mindenképpen be akarunk jutni, s ha már ott vagyunk, szeretnénk osztályt váltani. Ám addig még sok találkozót kell játszanunk, és az összes idényemben az utolsó egy-két fordulóban dőlt el, kik küzdhetnek meg a feljutásért. Nagyon szoros a versenyfutás, biztos vagyok benne, hogy most is óriási csatát kell vívni az első ötbe kerülésért. De érzek annyi erőt a csapatunkban, hogy sikerüljön.

– Immár három és fél éve futballozik a francia másodosztályban. Tud még fejlődni abban a ligában?
– A nyáron jár le a szerződésem, meglátjuk, mit hoz a jövő. Most csak arra koncentrálok, hogy a lehető legjobb teljesítménnyel feljutáshoz segítsem a csapatot. Aztán az idény után leülünk a vezetőkkel, és megbeszéljük a lehetőségeket.

– Készen állna a francia élvonalra?
– Szerintem igen. Ha feljutunk, elmondhatnám magamról, hogy Európa egyik legerősebb bajnokságának élvonalában szerepelek, de semmilyen ajánlat elől nem zárkózom el. Mindössze annyi a kikötésem, hogy ha máshol folytatom, egy szinttel feljebb kerüljek, és továbbra is rendszeresen lehetőséghez jussak. Ez a Le Havre-ban teljesült, több mint száz meccset játszottam itt, a jövőben is ez marad a legfontosabb szempont.

– Szívesen maradna a klubnál, vagy új kihívásra vágyik?
– Jól érzem magam az egyesületnél, de nyitott lennék a továbblépésre. Ha magasabb szinten futballozhatnék és egyénileg fejlődhetnék, élnék a lehetőséggel, de még egyszer mondom, ez a kérdés leghamarabb a nyáron lesz aktuális. Az utóbbi három és fél évben megszerettem a várost, kiismerem már magam, az emberek kedvesek, ugyanakkor új közeg és kultúra megismerése is vonz.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy a nyáron hazatér?
– Ezt a lehetőséget egyelőre kizárnám, légiósként szeretném folytatni a pályafutásomat.

– Magyar játékosként sikeres karriernek nevezhetjük, ha rendszeresen pályára lép a francia másodosztályban?
– A sikeres karrier szubjektív fogalom. Nem mondanám szégyellnivaló pályafutásnak, ha egy futballista száznál is több meccsen lép pályára a francia másodosztályban, de azt sem, ha a magyar NB I-ben jut el valaki addig. Nyilván mindenkinek vannak álmai, de lépésről lépésre kell haladni.

– Ha azt nézi, milyen képzést kapott, milyen csapatban edződött, és ezt követően milyen bajnokságban számít stabil kezdőnek, elégedett az eddigi karrierjével?
– Büszke lehetek arra, amit eddig elértem, de nyilván szeretnék fejlődni, erős első osztályú bajnokságban bizonyítani – ezért dolgozom nap mint nap.

NÉVJEGY
Született: 1994. május 6., Budapest
Nemzetisége: magyar
Posztja: hátvéd
Válogatottság/gól (2016–): 20/–
Klubjai: MTK Budapest (2011–2016), Le Havre AC (francia, 2016–)
A CSAPATEGYSÉG ADHAT TÁMASZT
A Le Havre mellett a magyar válogatottban is fontos meccsek várhatnak a tavasszal Bese Barnabásra. Csapatunk a Nemzetek Ligája rájátszásában küzd az Európa-bajnoki részvételért, március 26-án Bulgáriában lép pályára, s győzelem esetén a Puskás Arénában játszik az Izland–Románia meccs győztesével.
„Sűrű a program, ennek ellenére már most sokat gondolok a válogatottra, nem is tudom elképzelni, hogy ne két meccset játsszunk márciusban – mondta a 25 esztendős hátvéd. – Egyelőre azonban csak a Bulgária elleni találkozóra szabad figyelni, felesleges bármi egyébről beszélni. Arra a csapategységre kell támaszkodni, ami a horvátok és a walesiek elleni hazai mérkőzésen jellemzett minket, abból a két találkozóból kell erőt meríteni. A Szlovákia elleni hazai vereség után nehéz volt összeszedni magunkat, de ha visszatérünk a helyes útra, ha ismét kisegítjük egymást, elérhetjük célunkat.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik