Balázs Benjámin: Nem érzem kudarcnak a portugáliai légióskodást

Vágólapra másolva!
2015.01.26. 13:11
null
Balázs Benjámin Csehországban túlteheti magát a portugáliai sokkon (Fotó: fkteplicze.cz)
Már bánja nagy port kavaró nyilatkozatát a Guimaraesből távozó és Teplicébe szerződő középpályás, Balázs Benjámin, aki a pályán bizonyítaná, nem kell leírni.

 

– „Most nem neveztek a 43-as keretbe, de…” Ismerősen cseng?
– Persze, ezt sosem feledem – válaszolta Balázs Benjámin, a Kaposvári Rákóczitól tavaly nyáron a portugál élvonalbeli Vitória Guimaraeshez szerződő 24 esztendős középpályás, aki fél év elteltével, januárban a cseh első ligás Teplicéhez igazolt.

A KAPOSVÁRI KÁOSZRÓL
„Természetesen nem örülök a nevelőegyesületemről érkező híreknek. Bár korábban is akadtak csúszások, valahogy mindig megoldódtak a problémák. Sajnos nekem is tartoznak még háromhavi fizetéssel… Bízom benne, hogy megoldódik a csapat ügye és egyúttal az enyém is.”

– Júliusban írt alá Portugáliában, két hónap elteltével adott ki egy közleményt, amelyből idéztünk. Igen hamar célkeresztbe került…
– A támadások már a közleményem előtt megkezdődtek. Az egyik portugál forrásban jelent meg, hogy nem neveztek a negyvenhármas keretbe, s ezt több magyar újság is átvette. Elismerem, hibát követtem el, hiszen rosszul tájékoztattam a helyzetről, mégpedig azért, mert magam sem tudtam pontosan, miről is van szó… Angolul egész jól megértem magam, a portugált akkor tanulgattam. Később derült ki számomra, hogy akkor még nem kérték ki a játékengedélyem, negyvenhárom játékosnak – vagyis az első és a második csapatban szereplő futballistáknak – viszont igen. Rólam meg közben sorra jelentek meg otthon a kicsit sem jóindulatú cikkek, s mivel nem bírtam tovább a hazulról érkező rám nehezedő nyomást, türelmetlen voltam, és hibásan reagáltam rá, megírtam azt a bizonyos levelet.

– Nem lett volna szerencsésebb, ha azt mondja, bocsánat, emberek, egyszerűen nem felelek meg a portugál első osztály támasztotta feltételeknek, ezért nem kerültem be a keretbe?
– Nem éreztem azt, hogy nem feleltem meg a kívánalmaknak, és a tudásom ne lenne elég a portugál élvonalhoz. Ilyet soha nem is mondott ott senki.

– A magyar futball utánpótlásának kritikája, hogy nem jutott szerep az egyik legtehetségesebbnek kikiáltott korábbi U21-es válogatottnak a nem topbajnokságnak számító Primeira Ligában?
– A portugál bajnokság a nyolcadik helyen áll a világranglistán, nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene, hogy nem sikerült bekerülnöm az egyik dobogóért harcoló együttesbe. Azt sem gondolom, hogy ez a magyar futball kritikája, akadt Szerbiából vagy Brazíliából érkező csapattársam, aki szintén nem tudott megragadni. Egyáltalán nem bántam meg, hogy külföldre szerződtem. Erre készültem, amióta futballozni kezdtem, de kétségtelen, jó lett volna néhány évvel hamarabb kikerülni, akkor talán több eséllyel indultam volna. Nem érzem kudarcnak a portugáliai légióskodást, biztos vagyok benne, hasznát veszem az elmúlt fél évben történteknek itt, Teplicében is.

– A felkészülési mérkőzéseken eddig jól szerepelt új klubjában.
– Igen, két meccsen két gól a mérlegem, harcoltam ki tizenegyest, sőt a csapakapitányi karszalagot is felhúzhattam – ez azért ritka újoncként, ráadásul külföldiként. A cseh élvonal hatodik helyén áll a csapat, s mindössze öt pont választ el minket az Európa-liga-selejtezőt érő negyedik helytől. Abban biztos vagyok, itt nem lesz kérdés, bekerülök-e a negyvenhármas keretbe – s remélem, az sem, hogy a kezdőcsapatba…

A TELJES INTERJÚT – AMELYBEN BALÁZS BENJÁMIN ELMONDJA, MÁS CSAPATTÓL IS VOLT AJÁNLATA, ÉS AZT IS, CSALÓDOTT-E A PORTUGÁLIAI KALAND MIATT – A HÉTFŐI NEMZETI SPORTBAN OLVASHATJA!

ISMERŐS ARCOK TEPLICÉBEN
A Teplicében két futballista, valamint a vezetőedző neve csenghet ismerősen. A szakember nem más, mint a DVSC-Teva korábbi trénere, a cseh Zdenek Scasny. Akinek nem ugrik be egyből a neve, ne hibáztassa magát, hiszen mindössze hét bajnokin ült a Loki kispadján 2011 tavaszán, s már tovább is állt… A Loki élén három-három alkalommal ért el döntetlent, valamint kapott ki, s csak egyszer nyert a bajnokságban. Ami a játékosokat illeti: a nigériai csatár, Eugene Salami játszott Kecskeméten, Nyíregyházán és Debrecenben, míg a kongói középpályás, Francis Litsingi négy és fél évig futballozott Kecskeméten.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik