Az oroszok kutatják, a Zenit miért mellőzte Husztit

Vágólapra másolva!
2013.02.21. 11:26
null
Oroszországi emlék: Huszti Szabolcs akcióban a Zenit mezében (Fotó: Action Images)
Az egyik tekintélyes orosz sportnapilap, a Szovjetszkij Szport a múlt heti moszkvai Anzsi–Hannover Európa-liga-mérkőzést kihasználva hosszú interjút készített Huszti Szabolccsal, a német csapat magyar labdarúgójával. A beszélgetés, amely kitér a magyar légiós mellőzésére is korábbi klubjánál, az orosz Zenitnél, a minap jelent meg. Ebből idézünk.

 

A cikk szerzője megállapítja, hogy az idénybeli statisztikák (tétmérkőzéseken 13 gól, 14 gólpassz) megerősítik Huszti Szabolcs nyári döntésének (klubváltás) helyességét, ugyanakkor felveti: míg a magyar légiós a Zenittel több trófeát is nyert, a Hannoverrel aligha lesz módja hasonlóra.

„A dicsőség főszerepet játszott abban, hogy annak idején a Zenitbe igazoltam, és nyertünk is bajnokságot, kupát, szuperkupát, ott voltunk az európai kupaporondon. Pénzügyi szempontból is minden rendben volt – válaszolta a magyar légiós. – Előrelépés volt a karrieremben a Zenit, csakhogy hamar kiderült, keveset leszek kilencven percet a pályán. Lehet, hogy ez főként az én hibám, meg aztán minden edző eredménykényszer alatt dolgozik, és a véleménye szerinti legjobb erőkre támaszkodik. Luciano Spalletti bizonyos döntéseit ugyanakkor a mai napig nem értem.”

S vajon melyek ezek? – teszi fel a kérdést a lap.

A Szovjetszkij Szport cikke
A Szovjetszkij Szport cikke

„Amikor beállsz tizenöt percre, rúgsz egy gólt, de a következő meccsen megint nem férsz be a csapatba. Volt, hogy egymást követő két bajnokin gólt szereztem a Dinamo és a Rubin ellen, a következő meccsen meg beállhattam a nyolcvankilencedik percben… Kissé furcsa, talán egyetértenek velem. Ilyen környezetben nehéz kihozni magadból a tudásod legjavát. A helyzet szomorúsággal töltött el, de nem csináltam belőle problémát. Az edző nyilvánvalóan jobban bízott másban. Ilyenkor türelmesnek kell lenni, és kivárni, mi történik.”

A Szovjetszkij Szport munkatársa szóba hozta Zvjezdan Misimovic példáját, aki a sajtó nyilvánossága előtt követelt magának több játéklehetőséget a Dinamo Moszkvában, kijelentvén: szinte már túl jó játékos is az orosz bajnoksághoz.

„Még ha így is éreztem volna, akkor sem beszélek róla nyilvánosan – reagált Huszti. – Nekem nagyon jó vetélytársaim voltak, válogatott labdarúgók, ráadásul a csapat többnyire nyert. A rendszer működött, az eredmények jöttek, senkinek sem jutott eszébe feltenni a kérdést, hogy a Huszti meg miért nem játszik… Ha a csapat nyer, akkor az edző vélhetően mindent helyesen tesz. Misimovic sztárként érkezett Moszkvába, és német bajnokként nyilván nehezen viselte a kispadozást. Én csak egy kicsivel több esélyre vágytam, mint amennyit kaptam a Zenitnél. Lehet, hogy Spallettinek nem tetszett a játékstílusom.”

S hogy a magyar légiós – akit még a rakkolós futballt favorizáló Dick Advocaat vitt a szentpétervári klubhoz – miért nem vonta kérdőre Spallettit a szűken mért játéklehetőség miatt, azt Huszti a következőképpen magyarázta:

„Én inkább edzettem, és vártam az esélyt. Ez a legjobb recept. Az edzővel beszélni? Nézzék, Spalletti különbözőképp viszonyult a játékosokhoz, ami sok mindenben megnyilvánult, így például a személyes beszélgetésekben is. Volt, akivel hosszabban beszélt, volt, akivel rövidebben… Velem nem folytatott hosszabb beszélgetéseket.”

Huszti nem titkolta, fájt neki, hogy az internetről tudta meg: szabadlistára tették – „senki sem hívott fel, senki sem figyelmeztetett” –, ezzel együtt a kérdésre, hogy az idő kerekét visszaforgatva ismét aláírna-e a Zenitnek, igennel válaszolt.

„Megint megpróbálnék megküzdeni az esélyért. És nem a pénz miatt, ahogyan azt sokan leírták. Értékes tapasztalat volt, nagyszerű edzőkkel volt alkalmam együtt dolgozni (az interjúban Huszti a mellőzés ellenére Spallettit is klasszis edzőnek nevezi, mondván, véletlenül nem nyerhetett volna két bajnokságot a Zenittel – A szerk.), sok mindent tanultam. Jó iskola volt a kitartás szempontjából is, hogy sohasem szabad elveszíteni a hitedet. Megkeményedik az ember.”

Spalletti célozgatott rá, talán hiba volt részéről, hogy nem adott több lehetőséget a magyar játékosnak – veti fel az interjú készítője.

„Valóban? Én nem haragszom rá. Vagyis néhányszor haragudtam, de nem tettem jól. Nehézséget okozott a nyelv is, a beilleszkedéshez, ahhoz, hogy a csapattagokkal jól megértsük egymást, meg kellett tanulni oroszul. De ez most már a múlt, vége, és ez a fontos.”

Az interjúban Huszti elismeréssel szólt a Zenit lelkes és fáradhatatlan ultráiról, akik egyik nap a Kaukázusban, néhány nappal később pedig már Szibériában tomboltak a csapat mellett. Oroszországi élete legnagyobb megpróbáltatásainak a közlekedési dugókat nevezte, illetve azt, hogy – a légi közlekedés nem éppen megszállott rajongójaként – a nagy távolságok miatt rengeteget kellett repülőn utaznia.

Ami pedig a bevezetőben említett németországi eredményességet illeti, Huszti leszögezte: számára az egyéni statisztikáknál sokkal fontosabb, hogy a Hannover a német bajnokság első hat helyének valamelyikén végezzen – és a 3–1-es moszkvai vereség ellenére csütörtökön kiejtse az Anzsit az Európa-ligából.

A SZURKOLÓKAT NEM IGAZÁN, CAPELLÓT VISZONT ÉRDEKLI HUSZTIÉK MECCSE

Félig telik csak meg Huszti Szabolcsék stadionja Hannoverben az Anzsi Mahacskala elleni Európa-liga-mérkőzésen – írják a helyi lapok, amelyek szerint nemcsak az idegenben elszenvedett 3–1-es vereség utáni reménytelen helyzet okozza a szurkolók lelkesedésének hiányát.

A gyatra érdeklődésre magyarázat lehet az is, hogy a hannoveri stadion több szektorában is drágábbak a jegyek a nemzetközi kupameccsekre, mint a bajnokikra, a találkozót élőben adja a szabadon fogható országos televízió, és hogy a szurkolók nagy része e mérkőzés bojkottálásával mutatja ki haragját a klub vezetőségével szemben.
Hirdetés

„Sajnos a szurkolók nemigen érdeklődnek a meccs iránt, de ígérjük, aki kijön a meccsre, jól fog szórakozni. Remélem, sikerül hamar gólt szerezni – mondta Mirko Slomka, a Hannover vezetőedzője. – Tavaly az Atlético Madridtól kaptunk ki, aztán megnyerte a sorozatot. Hogy most az Anzsinak van-e esélye ugyanerre? Amelyik csapat képes felülmúlni a Hannovert, mindenképpen a sorozat esélyesének számít."

A 43 ezer férőhelyes hannoveri stadionban csak 25 ezer jegy kelt el elővételben. A lelátón ott lesz Fabio Capello, az orosz válogatott olasz szövetségi kapitánya is.

EURÓPA-LIGA, A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓ A MAI PROGRAM
18.00: Rubin Kazany (orosz)–Atlético Madrid (spanyol)

Az első mérkőzésen: 2–0
19.00: CFR Cluj (romániai)–Internazionale (olasz)
Az első mérkőzésen: 0–2
19.00: Dnyipro (ukrán)–Basel (svájci)
Az első mérkőzésen: 0–2
19.00: Lazio (olasz)–Mönchengladbach (német) (Tv: Digi Sport2)
Az első mérkőzésen: 3–3
19.00: Lyon (francia)–Tottenham (angol) (Tv: Digi Sport1)
Az első mérkőzésen: 1–2
19.00: Metaliszt (ukrán)–Newcastle (angol)
Az első mérkőzésen: 0–0
19.00: Genk (belga)–Stuttgart (német)
Az első mérkőzésen: 1–1
21.05: Benfica (portugál)–Leverkusen (német) (Tv: Digi Sport2)
Az első mérkőzésen: 1–0
21.05: Bordeaux (francia)–Dinamo Kijev (ukrán)
Az első mérkőzésen: 1–1
21.05: Chelsea (angol)–Sparta (cseh)
Az első mérkőzésen: 1–0
21.05: Fenerbahce (török)–BATE (fehérorosz)
Az első mérkőzésen: 0–0
21.05: Hannover (német)–Anzsi Mahacskala (orosz) (Tv: Story4)
Az első mérkőzésen: 1–3
21.05: Liverpool (angol)–Zenit (orosz) (Tv: Digi Sport1)
Az első mérkőzésen: 0–2
21.05: Olympiakosz (görög)–Levante (spanyol)
Az első mérkőzésen: 0–3
21.05: Steaua Bucuresti (román)–Ajax (holland)
Az első mérkőzésen: 0–2
21.05: Plzen (cseh)–Napoli (olasz)
Az első mérkőzésen: 3–0

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik