Ausztria: „Magyarként megnyugodhatunk, Szoboszlai jó kezekben van”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.06. 18:11
A magyar labdarúgók nincsenek hozzászokva ahhoz a hosszabb távú nagy testi-lelki megterheléshez, ami egy nagy tornán igénybe veszi őket – a tavalyi Európa-bajnokság tapasztalatait levonva ezt is a hazai utánpótlás-nevelés egyik nagy hiányosságának tartja Tiefenbach Tamás, az osztrák másodosztályban szereplő Ried magyar edzője, aki a csakfoci.hu-nak adott hosszabb interjúban Szoboszlai Dominikról is beszélt.

A korábbi Újpest-csatár1993-ban a svájci St. Gallenhez szerződött, ahol először találkozott a nyugati körülményekkel.

„Itt ismerhettem meg, hogy milyen fontos a modern fociban a jó küzdőszellem, a nagy futásmennyiség, és a jó taktikai felkészültség, mint például a labda nélküli munka. Mi magyarok technikailag, játékfelfogásban általában jobbak voltunk a kintieknél, viszont a mentális dolgokban és hozzáállásban kellett változnunk. Nincs elveszett labda, az utolsó percig küzdeni és futni kell. Egészséges étkezés, jó regeneráció, egyéni edzések és profi életstílus nélkül nem lehetek sikeres labdarúgó. Mindezeket már fiatalon, az akadémiákon meg kell tanítani a játékosnak” – idézte Tiefenbachot a csakfoci.hu.

Később Ausztriában is játszott, majd informatikusként dolgozott, de közben utánpótlástrénerként szerzett rutint, és szinte teljesen elszakadt a magyar futballtól, így abból sem lett nagy hír Magyarországon, hogy a nyáron a Ried edzői stábjának tagja lett, a tunéziai Lasszaad Sabbi vezetőedző munkáját segíti a másodosztály éllovasánál.

Az Európa-bajnokságot Ausztriából figyelte, és megvan az elmélete a történtekre. A jó kezdés szerinte feldobta a csapatot, amely megmutatta, mire képes, de ennek ára volt.

„Utána érezni lehetett, hogy a nemzetközi erős tempó és a későbbi nyomás miatt nagyon elfáradtak. Ehhez a fizikai és mentális teljesítményhez a hazai játékosok sajnos nincsenek hozzászokva. Ebben is sokat kell fejlődni. Remélem, egyszer eljutunk odáig, hogy a magyar foci társadalmának egy hosszabb, szorgalmas és kompetens munkaidőszak után már nem kell olyan kishitűen a sikeres külföldi futballt irigyelnie.”

Tiefenbach fia, a 18 éves Dániel a másodosztályú Lustenau játékosa, s bár Ausztriában született, magyar állampolgárként szóba sem került az osztrák válogatottság. Viszont neki már van német nyelvű Wikipedia-oldala…

A szakember elmondta, a Lieferingben légióskodó Szoboszlai Dominik az osztrák második vonalban jó kezekben van.

„Tehetséges játékos, nagyon jó úton van és ígéretes klubban szerepel. Nem lehet pontosan megmondani, mire viheti, hiszen ez több tényezőtől függ. Olyan csapatnál futballozik, ahol az utánpótlást helyezik előtérbe, és itt ki fogják hozni belőle a maximumot. Magyarként megnyugodhatunk, jó kezekben van, és a tehetsége is megvan hozzá" – mondta Tiefenbach Tamás.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik