A lengyel futball rátalált Magyarországra - és ugródeszka lehet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.11. 07:10
null
Guzmics Richárd (balra) játékával elégedettek a Wislánál (Fotó: Imago)
Amíg a kilencvenes évek közepén Izraelben (úttörő: Sallói István), a kétezres évek végén Angliában (úttörő: Gera Zoltán) és mindeközben Hollandiában (úttörő: Róth Antal) volt divat magyar labdarúgónak munkát vállalni, az új trend Lengyelországba szólítja honfitársainkat.

Ami abból a szempontból, hogy az Ekstraklasából príma produkció esetén egyenes út vezethet a Bundesligába, nem is olyan rossz. De mi az oka, hogy ennyire élénk az érdeklődés a magyar futballisták – újabban a három diósgyőri, Elek Ákos, Kádár Tamás és Gosztonyi András – iránt, miközben Holman Dávidnak szombat délután már csak az aláírás hiányzott a poznani szerződéséről? Egyedül azon múlik, hogy Lovrencsics Gergő, majd Guzmics Richárd teljesítményével meglehetősen jó hírét keltette a magyar futballnak?

„A jó nagykövet fontos, Lovrencsics Gergő nyilvánvalóan sokat tett azért, hogy legyenek követői, ugyanakkor a válság óta bizonyos országok új piacokat keresnek, a lengyelek pedig rátaláltak Magyarországra – mondja Pataky Tibor, a CMG menedzseriroda társtulajdonosa. – Ők is hasonlóképp exportáló ország akarnak lenni, mint Hollandia, csak nekik Németország a fő piac. Már csak ezért is ígéretes liga a lengyel egy magyar játékosnak, no meg azért is, mert a klubok stabilak, úgy működnek, akár egy vállalat, amelyet az üzleti életből ismert emberek vezetnek, normális tulajdonosi szerkezet jellemzi, ami nálunk is kezd kialakulni. Az infrastruktúra pedig még mindig sokkal jobb, ott majdhogynem csupa Fradi- és Loki-szintű stadion van. Amíg azonban a fizetések csak hajszállal, a költségvetések sokkal nagyobbak, ezért is prosperálhatnak a lengyel egyesületek.”

„És a jó magyar játékos olcsóbb, mint mondjuk egy hasonló nívón teljesíteni képes szerb vagy horvát – folytatja a Guzmics Richárdot Krakkóba eladó játékosügynök, Filipovics Vladan. – Ricsinek elég volt egy hiba a románok ellen, hogy itthon csak legyintsenek rá, a Wisla azonban folyamatosan figyelte, három hónap alatt pedig elérte, hogy a lengyel liga egyik legjobb belső védőjeként tekintsenek rá. Olyan szintű bekk, mint ő, szerbből vagy horvátból Nyugat-Európában vagy az orosz első osztályban futballozik, ez a különbség az amúgy szerintem fejlődő NB I-ben, illetve a szerb és horvát bajnokságokban szereplők között. Amúgy a lengyeleknél a fizetés alapvetően talán magasabb, de Magyarországon is létezik két-három klub, amely a lengyel éllovasok juttatásait garantálni tudja, sőt egy-kettő még annál is előnyösebbet kínál.”

MIÉRT ÉR A LENGYEL LÉGIÓS EGYMILLIÓT, HA EGY MAGYAR SZÁZEZRET? A LENGYELORSZÁGI MAGYAR LÉGIÓ HÁTTERÉRŐL SZÓLÓ TELJES CIKKET MEGTALÁLJA A VASÁRNAPI NEMZETI SPORTBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik