Vasas: korbácsos, kalácsos, igazságos, vérprofi az új edző

Vágólapra másolva!
2013.01.14. 23:49
Michael Budzinski, a labdarúgó NB II Keleti csoportjában a feljutásért harcoló Vasas német tulajdonosa egy személyben döntött Szapor Gábor vezetőedző leváltásáról, és arról, hogy Dirk Berger legyen az új tréner. „Berger vérprofi, amolyan csibészes szakember, egyik kezében a korbács, másikban a kalács, de mindig igazságos, és saját magával szemben is igényes” – jellemezte az új szakvezetőt a tulajdonos. 

„A döntés nem volt egyszerű, hiszen Gábor remekül teljesített, személyiségével, szakmai tudásával, s nem utolsósorban az eredményeivel tiszteletet parancsolt, s ezért feltétlen rászolgálna a teljes bizalomra" – mondta a www.vasasfutballclub.hu honlapnak Michael Budzinski, majd a váltás okáról hosszú fejtegetés kíséretében a következőt mondta:a váltás okáról hosszú fejtegetés kíséretében a következőt mondta:

„Az adott helyzetben nagyon jól átgondolt lépés volt Szapor Gábor szerződésének meghosszabbítása, hiszen az eredmények is arra sarkalltak minket, hogy akkor ne változtassunk. Történt azonban valami az elmúlt héten, aminek a következtében átértékeltem a helyzetet. Újra meg kellett vizsgálnom azt, hol tartunk a folyamatban, mi várható rövidebb távon – nem tévesztve szem előtt a végső célunkat –, s a jelenlegi helyzetnél tudok-e várhatóan jobbat teremteni a csapat és a klub számára."

A későbbiekben Budzinski kijelentette, hogy szíve szerint már a nyáron Bergert szerződtette volna az angyalföldi kispadra:

„Voltaképp Dirk Berger már a nyáron érkezett volna vezetőedzőként a csapathoz Joaquim Machado előtt, azonban akkor éppen lemaradtunk róla, hiszen szerződés kötötte a német Regionalliga-csapathoz. A múlt héten azonban egyik pillanatról a másikra szabaddá vált, így nagyon rövid mérlegelés után úgy döntöttem, hogy ismét felkérem őt a Vasas vezetőedzői posztjára, s amennyiben elvállalja, a Vasas a felkészülést vele folytatja tovább."

Az új szakember, a 46 éves Berger korábban az Union Berlin U19-es csapatánál, az ötödosztályú Germania Schöneichénél, legutóbb pedig a negyedosztályú VFC Plauennél dolgozott. A tulajdonos ekképp jellemezte őt:

„Dirk Berger vérprofi, amolyan csibészes szakember, egyik kezében a korbács, másikban a kalács, de mindig igazságos, és saját magával szemben is igényes. Kérlelhetetlen, nem engedi magát befolyásolni, magasabb futballkultúrából érkezve rendelkezik mindazokkal az erényekkel, amelyekre nekünk nagy szükségünk van, hiszen az állóvíz számunkra nem mérce."

S hogy mit üzen a váratlan edzőváltástól megriadó Vasas-szurkolóknak? Mindenekelőtt azt, hogy „szó sincs arról, hogy ettől fogva a rémületnek és a bizonytalanságnak kellene teret kapnia a Fáy utcában, egyszerűen egy más típusú gondolkodást hozunk a magyar labdarúgásba, s ez a lépés csak azoknak meglepő, akik nem ismerik a nyugati profi labdarúgás közegét."

Budzinski elmondta: nagyobb futballkultúrájú helyeken nem esnek hasra az eredményektől, nem is érdemes ebből kiindulni. Fontosabb, mik a tervek, hova szeretnének eljutni, milyen stílust és közeget képzelnek el a csapat körül – szerinte az edzőkérdéssel „ebben a folyamatban és látásmódban” érdemes foglalkozni.

„Mindenki hibázhat, én is, ők is, azonban egyet kell tudjon mindenki: hibák nélkül nincsenek sikerek, néha saját magunk hibáiból kell tanuljunk, hogy jobbak lehessünk. A szándék és az akarat a lényeg, ha jól és pozitívan állunk hozzá, akkor a sikerek jönni fognak, ehhez azonban alkotó légkör és türelem is kell."

Budzinski elismerte, „Berger azonos képesítéssel rendelkezik, mint Szapor Gábor, tehát UEFA A licenc birtokosa", és az esetleges NB I-es edzősködéshez szükséges pro-licenc megszerzése „ugyanúgy a jövő megoldása lehet, mint Szapor Gábor esetében lett volna".

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik