Új koncepció alapján dolgoznak a változatlan célért Gyirmóton

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.27. 10:04
null
A gyirmótiak két éven belül az élvonalba szeretnének jutni (Fotó: gyirmotfc.hu)
Fiatal magyar tehetségek és rutinos játékosok egyvelegére építenek a labdarúgó NB II-ben szereplő Gyirmót FC Győrnél, és bíznak benne, hogy két éven belül sikerül elérni a hőn áhított célt, az első osztályba jutást.

 

Évek óta hiába próbálkozik a feljutással a labdarúgó NB II-ben szereplő Gyirmót FC Győr együttese, pedig a klub vezetősége minden feltételt biztosított és mindent megtett annak érdekében, hogy a csapat elérje a hőn áhított célt. Emlékezetes, hogy 2009-ben adminisztrációs okok miatt, 2010-ben és 2011-ben a bajnokság hajrájában becsúszó vereségek miatt nem szereztek aranyérmet, az előző két szezonban pedig már csak a dobogó harmadik fokára tudtak felállni a győriek.

A nyáron aztán a vezetők a koncepcióváltás – fiatalítás – mellett döntöttek, és olyan edzőt ültettek a kispadra, aki már több helyen is bizonyított, és egyik specialitásának a fiatal játékosok csapatba építése számít. A korábban több NB I-es csapatnál dolgozó Sisa Tibor nem érzi visszalépésnek, hogy a másodosztályban vállalt munkát.

„Már korábban is megkerestek a gyirmótiak, szerették volna, ha én irányítanám a csapatot – kezdte Sisa Tibor, akit korábban az év edzőjének is megválasztottak. – Akkor még nem jöhetett létre az egyezség, de a nyáron egymás tenyerébe csaptunk. Volt ajánlatom az NB I-ből, az arab világból és az utánpótlás-válogatott sikerei idején megismert menedzser révén Dániából is. A skandináv országból egy első osztályú csapat keresett meg, de végül nem engem választottak. Nem bánkódtam, mert így legalább magyar edzőként Magyarországon dolgozhatok. Úgy érzem, hogy Gyirmóton egy szigeten vagyok, hiszen itt a szavaknak súlya, a kézfogásnak pedig jelentősége van – hiteles közegben dolgozhatok, ami nagyon fontos számomra. A címek, a rangok sosem érdekeltek, annak örülök, ha normális körülmények között, értelmes célokért dolgozhatok. Nem okoz gondot, hogy ezt jelenleg nem az első osztályban tehetem meg, ráadásul az NB I-ben most nem biztos, hogy a magyar útlevéllel rendelkező edzők a keresettek.”

A szakember híres arról, hogy olyan fiatalokat épít a csapatába, akik a jövőben jelentős karriert futnak be. Gyirmóton sikerült megtalálni a fiatal és rutinos játékosok megfelelő arányát, és ez már kezd megmutatkozni az eredményekben is, hiszen a csapat az első hat fordulóban 13 pontot szerzett, az utolsó három bajnokiját megnyerte, és a harmadik helyen áll.

„Fontos, hogy a vezetőkkel együtt alakíthattam ki a keretet a nyáron – folytatta Sisa. – Az egyik cél az volt, hogy hosszú távon versenyképes csapatot építsünk, igaz, nem volt könnyű fiatal, tehetséges magyar játékosokat igazolni. A Nógrád megyei első osztályból érkezett például Papp Kristóf, aki már be is épült a csapatba. Végül sikerült a fiatal és rutinos játékosok arányát megtalálni, de még idő kell ahhoz, hogy összeszokjanak a játékosok. Most még nem cél a feljutás, az első évben a negyedik–hatodik hely a realitás, de már az idén kialakul az a csapat, amely sokaknak örömet szerezhet a jövőben. Az átszervezésnek köszönhetően talán minden idők egyik legjobb NB II-es mezőnye jött össze idén, nyolc-tíz csapat szeretne első osztályú lenni. Egyelőre nem kaphatunk pontos képet az erőviszonyokról, de az látszik, hogy szoros eredmények vannak, és egy győzelmi sorozattal bárki előreléphet. Szerencsére most éppen mi vagyunk győzelmi szériában, mentálisan ez mindenképpen jót tesz, és örülök, hogy szép játékkal sikerül előrukkolni. Szerdán a Magyar Kupában is továbbjutottunk, ebben a sorozatban az a célunk, hogy egy NB I-es csapattal oda-vissza vágós párharcban játszhassunk. Az igazi értékmérő lehet!”

Legutóbb Diósgyőrben dolgozott Sisa Tibor, de a téli holt szezonban felmentését kérte a vezetőktől. Az eredményeket nézve azonban utólag azt láthatjuk, hogy a trénerrel szerepelt a legjobban az akkori Diósgyőr.

„Az időnek van egy fontos tulajdonsága – az, hogy előbb-utóbb mindent tisztába tesz. A DVTK-nál túlértékelték a keretet, a vágy és a realitás nagyon messze került egymástól. Én többször jeleztem, hogy az a keret nem a vágyak beteljesülésének a záloga, mint ahogy azóta az állomány karakterisztikusan meg is változott. Bosszantott, hogy nem hallgattak rám, pedig napi szinten én dolgoztam a kerettel. Természetesen szurkolok nekik, hiszen minden korábbi csapatom játékát figyelemmel kísérem, de most már a gyirmóti célok lebegnek a szemem előtt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik