Tudatos építkezés, szervezettség, figyelem – magyar edzők Angliában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.12. 17:23
Három magyar edző a közelmúltban tanulmányúton járt Angliában. A FIFA-licences mérkőzésszervező, a Jászberény trénere, Gelei Károly a Kisvárda szakmai igazgatójával, Révész Attilával az angol Championshipet vezető Brighton & Hove Albionnál vendégeskedett, míg Feczkó Tamás, a Balmazújváros vezetőedzője a Premier League-ben szereplő West Bromwich Albionnál járt.

„Egy régi ismeretség révén háromnapos tanulmányúton vehettünk részt az angol Championshipben a feljutásért küzdő Brighton & Hove Albionnál, ahol bemutatták a klubot, megnéztük az akadémiát, és egy FA-kupa-meccset is láthattunk, amelyen 2–0-ra győzött a csapat az MK Dons ellen – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Gelei Károly. – Legutóbbi látogatásom, tehát hat év (ekkor még a harmadosztályban szerepelt a gárda – a szerk.) óta hatalmas fejlődésen ment keresztül a klub. Nagyon tudatos építkezés folyik, szervezettségben hihetetlenül profik! Két éve új stadion épült, rengeteg edzőpályájuk van, így most már minden egy helyre került. Huszonegyezer bérletesük van, és anyagilag is stabillá váltak. A legfontosabb, hogy tudják, mibe kell energiát fektetni, nagyon tudatosan építkeznek, mindenre odafigyelnek az étkezéstől kezdve egészen az erősítésig.”

A két szakember az utánpótlás-nevelést is kiemelten figyelte.

„Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan építik be a fiatalokat a felnőttcsapatba, mik a szempontok a kiválasztásnál – megtudtuk, hogy a döntő az, hogy minden ifjúnál arra törekednek, hogy minél előbb lehetőséget biztosítsanak nekik. Az akadémiájukon a fiatal futballisták már tizenhat-tizennyolc éves kor között szerződést kapnak (ún. Scolarship-szerződés – a szerk.), és ezután el is dől, hogy kiből lesz profi játékos. Nagyon fontosnak tartják azt is, hogy elkötelezetté tegyék a játékosokat az egyesület iránt. Az akadémiára egyébként alapvetően senki sem mehet be, még a szülők sem, csak a játékosok és az ott dolgozók, így igazán kiváltságosnak érezhettük magunkat, hogy ott lehettünk, és beszélhettünk az akadémia vezetőjével is.”

A Balmazújváros vezetőedzője, Feczkó Tamás pedig a Premier League-ben szereplő West Bromwich Albionnál járt, ő a klub honlapján beszélt tapasztalatairól.

„Egy hétig voltunk a klubnál, ahová a nyíregyházi Kiss György révén kerültünk, ő rehabilitációs trénerként öt éve a WBA orvosi stábjának a tagja. Nagyon sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak: a meccssűrűség miatt nagy figyelmet fordítanak a megfelelő regenerációra, de a taktikai gyakorlásokat sem hanyagolták el ebben az időszakban sem. A regeneráció terén kiemelt hangsúlyt kap az étkezés, a játékosok már eleve az edzőközpontban fogyasztják el az energiadús reggelijüket, majd a szakemberek által összeállított ebédet is. Az edzéseik alapos felépítettsége szintén szembeötlő volt. Alkalmunk nyílt egyébként az első csapat edzőivel beszélgetni, akik nagyon készségesek voltak, valamint a videóelemzőik megmutatták nekünk azt az összevágott anyagot, amellyel a Derby County elleni kupamérkőzésre készültek.”

Feczkó két mérkőzést is megnézhetett angliai tartózkodása során.

„Ott-tartózkodásunk alatt két tétmérkőzést játszottak, amelyet meg is tekinthettünk. Január 2-án 3–1-re nyertek a Hull City vendéglátójaként a bajnokságban, majd öt nappal később otthon a Derby County ellen 2–1-re kikaptak az FA-kupában. Mindkét mérkőzésen telt ház volt, ami huszonhatezer nézőt és fantasztikus hangulatot jelent. A közönség végigszurkolta, -tombolta a meccseket, már egy apróságot is hatalmas tapssal díjazott! A kupából kiesett ugyan a WBA, de egyáltalán nem volt világvége-hangulat, a drukkerek ezt követően is éltették övéiket.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik