Nemzetisport.hu 2011.08.23 11:15 Frissítve: 2015.03.25 01:10

Tizenhat év után vége a Várszegi-érának az MTK-nál

Az MTK labdarúgócsapata hivatalos honlapján bejelentette: Várszegi Gábor és a Fotex-csoport 16 év után új tulajdonosoknak adta át a magyar labdarúgás második legeredményesebb együttesét.

Várszegi Gábor 16 év után adta át az MTK futballcsapatát (Fotó: Szabó Miklós – archív)

Kiesés után kezdődött és kiesés után végződött a Várszegi-éra az MTK labdarúgócsapatánál: a milliárdos üzletember tizenhat év után száll ki az együttesből. Az új tulajdonosi elosztás: 40 százalék az MTK SE-é, 30 százalék az MTK Hungária FC-é, 20 százalék az MTK Budapest Zrt. vezérigazgatójáé, Domonyai Lászlóé és 10 százalék Tamási Zsolté, a Sándor Károly Akadémia igazgatójáé. A tulajdonosok alkotta igazgatótanács elnöke Deutsch Tamás, az MTK SE első embere lett.

Domonyai László elmondta, hogy az ügylet pénzügyi részleteit nem hozzák nyilvánosságra, ugyanakkor a Népszabadság kedden arról számolt be, hogy Várszegi egyelőre egy jelképes összegért adta át a tulajdonjogot, hogy aztán az egyesület hosszú távú, évtizedes távlatú szerződés alapján fizessen érte. Ezzel kapcsolatban Domonyai az MTI érdeklődésére csak annyit árult el, hogy amikor a Várszegi-féle Fotex-csoport 2008-ban Luxemburgba tette át székhelyét, az üzletember azt mondta, az arra általa alkalmasnak ítélt személyeknek egy forintért adná át a zrt. irányítását.  

AZ ÚJ TULAJDONOSI SZERKEZET AZ MTK-NÁL 
40 %: MTK SE (elnök: Deutsch Tamás)
30 %: MTK Hungária FC (elnök: Bukor Ferenc)
20 %: Domonyai László (az MTK Budapest Zrt. vezérigazgatója)
10 %: Tamási Zsolt (a Sándor Károly Akadémia igazgatója)
A tulajdonosok alkotta igazgatótanács elnöke Deutsch Tamás. 

Várszegi Gábor az MTK 1994-es kiesése után érkezett a csapathoz Sándor Károly közvetítésével. A kék-fehérek egyből visszajutottak az élvonalba, majd egy újoncév (5. hely) és több „nagybevásárlás" után 1996–1997-től a csapat rendkívül eredményesen szerepelt. Ebben a szezonban tíz év után, óriási fölénnyel bajnokságot és huszonkilenc év után Magyar Kupát nyert, majd a Várszegi-éra éremkollekciójába bekerült még három bajnoki cím (1999, 2003 és – koncepcióváltás után, egy jóval fiatalabb csapattal 2008), két ezüstérem (2000, 2007), egy bronzérem (2005) és további két Magyar Kupa-elsőség (1998, 2000), valamint két Szuperkupa-győzelem (2003, 2008) is.

Ez volt a klubtörténet második legsikeresebb korszaka a korai aranykor (1904 és 1925 között 12 aranyérem, hat MK-győzelem) után, és a Hungária-korszak (a profi bajnokságban három aranyérem, illetve egy MK-siker), valamint az ötvenes évekbeli kitűnő szereplés (három bajnoki arany, egy MK-győzelem) és a Verebes-féle együttes (egy bajnoki arany) előtt.

A hazai sikerek ellenére az MTK a nemzetközi porondon nem tudott igazán megvillanni, a Bajnokok Ligája-csoportkörig egyszer sem tudott eljutni. Várszegi Gábor az utóbbi években egyre inkább háttérbe vonult – most pedig „visszaadta" a csapatot, befejezve tulajdonosi szerepvállalását.

„Világos elképzeléseink vannak a jövőről. Az az egyedüli elfogadható teljesítmény mindannyiunktól, ha az együttes visszajut az élvonalba” – mondta Deutsch Tamás a sajtótájékoztatón.   

Hozzátette, a tulajdonosváltás nem lesz hatással a napi működésre. Az elnök emellett beszélt arról is, hogy kezdeményezték a terület és a hozzá tartozó terület megvételét az államtól, ami után elkezdhetnek gondolkodni egy új stadion építésén is. 

AZ MTK KÉT LÁBBAL ÁLL A FÖLDÖN – DEUTSCH TAMÁS 

 

 

 

 

 AZ MTK KÖZLEMÉNYE

„Egy rendkívül sikeres korszak zárult le klubunk életében. Az elmúlt 16 esztendőben négy bajnoki címet, három Magyar Kupa-győzelmet és két Szuperkupa-győzelmet gyűjtött be labdarúgó csapatunk. 2001 óta működik a Sándor Károly Akadémia, mely több mint 50 labdarúgót adott a profi élvonalnak. A növendékek közül húszan igazoltak külföldre, többek között a Liverpool, a Tottenham, a Manchester City és az Inter csapataiba. Az U19-es válogatott Eb-bronzérmében 12, az U20-as vb-bronzérem megszerzésében 9 játékosunk vett részt. Kétszer is előfordult, hogy az MTK minden csapata aranyérmes lett a bajnokságban.


Az MTK rendkívül sokat köszönhet Várszegi Gábor tulajdonosnak, aki profi klubot csinált az MTK Sportegyesületből. A számtalan felsorolt siker mellett elsőként hozott világhírű edzőt Magyarországra Henk Ten Cate személyében (Barcelona, Chelsea, Ajax, Panathinaikosz). A nagy múltú klubok közül az MTK elsőként honosította meg a női labdarúgást, és elsőként hozott létre labdarúgó akadémiát, mely szeptember 1-jén ünnepli tizedik születésnapját, és amely mára egy világhírű labdarúgó iskola lett. 2008-ban a volt akadémisták alkotta MTK Európa legfiatalabb átlagéletkorú csapataként nyerte meg a nemzeti bajnokságot.”


Az MTK köszöni Várszegi Gábornak ezt a fantasztikus 16 évet!

 

 

2019.10.06 12:30:13

Labdarúgó NB II F. B.

A hajrában lőtt gólokkal nyert a Vác ellen az MTK • Két büntetővel győzött a Soroksár • A Budaörs pontot szerzett az ETO ellen.

2019.09.18 15:11:41

Labdarúgó NB II F. B.

Az ETO legyőzte a Nyíregyházát, Andrics szögletből talált be • A Gyirmót kiütötte a Soroksárt • Otthon kapott ki a Csákvár.

2019.09.11 15:17:42

Labdarúgó NB II ZOMBORI ANDRÁS

Sokan nyújtottak segítséget a korábbi labdarúgó rehabilitációját segítő családi sportnapon.