NB II: gondok Siófokon, a kért támogatás harmadát kapták meg

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.31. 08:40
Kaposvár mellett Siófokon is nehéz helyzetbe került az NB II-ben szereplő futballklub, amely 63.5 millió forintos gyorssegélyt kért az önkormányzattól, de csak 19.5 milliót kapott. Ez a túléléshez csak átmenetileg elegendő.

A sonline.hu értesülései szerint a klub pénzügyi forrásai már a tavalyi utolsó negyedévben elapadtak a csökkenő bevételek és a növekvő kiadások miatt.sonline.hu értesülései szerint a klub pénzügyi forrásai már a tavalyi utolsó negyedévben elapadtak a csökkenő bevételek és a növekvő kiadások miatt.

A rossz anyagi helyzetért Lengyel Róbert siófoki polgármester szerint elsősorban a személyi juttatások tehetők felelőssé. A városvezető betekintett a futballklubot működtető kft. könyvelésébe, s miután kimutatást kért a klubtól, négyféle verzióval, négyféle végösszeggel szembesült.

A legutolsó változat a 63.5 millió forint, ez az összeg azt követően kristályosodott ki, hogy az önkormányzat pénzügyi szakemberei is átnézték a BFC Siófok Kft. könyvelését. Ebből derült ki egyebek között az is, hogy a csökkenő bevételekkel párhuzamosan növekvő kiadások állnak szemben, főleg a személyi juttatások terén. A kft. 2013. évi mérlegéből kiolvasható: a bérköltség 2012-ben 119 millió, 2013-ban 142 millió forint volt; a személyi jellegű ráfordítás 145 millió után 172 millió forint. A pénzügyi beszámolóból derül ki az is: a vezető tisztségviselő (vagyis Horváth Károly akkori, nemrég leváltott ügyvezető, aki egyúttal az edzői teendőket is ellátta) bére 2013-ban havi 800 ezer forint volt. Egy rejtélyes tétel a mérleg „pénzügyi műveletek eredménye" sorában: 2012-ben plusz 1,1 millió, 2013-ban mínusz 150 ezer forint. A kft. eredménye 2012-ben még pozitív, 57.9 millió, 2013-ban azonban már negatív, mínusz 19.2 millió forint – írja a sonline.

„Az adófizetők pénzének elköltése előtt látni akarjuk a jövőt, például hogy hajlandó lenne-e még valaki áldozni a siófoki futballra – mondta Lengyel Róbert polgármester. – Mérlegre kell tenni azt is, mi történik, ha megszűnik a futball a jelenlegi formájában. A csapat az NB II helyett csak jó néhány osztállyal lejjebb folytathatná, de mi lesz az utánpótlással és mi a 600 millió forintos állami stadionfejlesztéssel? Alapos megfontolást igényel tehát a döntés.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik