NB II: a Loki stadionjában játszhatja hazai meccseit a DEAC

F. B.F. B.
Vágólapra másolva!
2020.05.08. 09:26
null
A következő bajnokságban már a Loki stadionjában fogadhatja ellenfeleit a DEAC (Fotó: Matey István/Hajdú-Bihari Napló)
Mint beszámoltunk róla, vállalja az indulást a labdarúgó NB II-ben az NB III Keleti csoportjának első helyezettje, a DEAC, amely története során először szerepelhet a másodosztályban. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja szerint az egyesület a második ligában is megtartaná az egyetemi értékrendet és a DVSC-vel való jó kapcsolatot.


Százéves története alatt a klub DEAC néven még soha nem szerepelt a második vonalban – mondta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, aki a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) alelnöke, a DEAC koordinációs igazgatótanácsának elnöke és a DVSC Futballszervező Zrt. felügyelőbizottsági elnöke is egyben. – Hosszú évek szisztematikus munkája és türelmes építkezése vezetett ide. A szakosztály előtt egy olyan feladat áll, aminek szeretnénk megfelelni az anyagi lehetőségeink határán belül. Nem az egyetem, hanem a DEAC Sport Nonprofit Közhasznú Kft. működteti majd a csapatot – hazai viszonyok között tehát olyan modellt valósítunk meg, mint az Egyesült Államokban, ahol az egyetemi identitást és az intézmény népszerűsítését nagyrészt a sportra alapozzák. Az egyetemi értékrendet ezt követően is megtartanánk, szeretnénk, ha egyetemi hallgatók továbbra is lennének a keret tagjai között, ahogy most is voltak tizenketten az előző évben záróvizsgázó két játékos mellett. Olyanok is maradhatnak, akik a futball mellett dolgoznak, és nyilván lesznek olyanok is a jelenlegi szabályok szerint, akik kettős igazolással a DEAC játékosai is a DVSC mellett.”

Bács Zoltán a továbbiakban is alapozna a DVSC-vel meglévő jó kapcsolatra, sőt a DEAC az NB II-ben a hazai mérkőzéseit a Loki stadionjában játssza majd.

A DVSC-vel működő jó kapcsolat korábbra nyúlik vissza – emlékezett a klub honlapján, a deac.hu-n a kancellár. – 2007–2012 között a Loki fiókcsapata DVSC-DEAC néven a másodosztályban szerepelt, ahol 2009-ben a Ferencváros mögött, 2010-ben pedig a Szolnok mögött lett ezüstérmes. Akkor az valójában a DVSC csapata volt, amihez az egyetem a DEAC nevét és pályáját adta. Az egész futballpiramis gondolata tavaly nyáron vált komollyá, amikor a DVSC vezetésével egyeztettünk a lehetséges együttműködésről. A kijelölt célt most sikerült elérni, így az első osztályú Loki jelentheti a városban az elérhető csúcsot, mögötte az egyetemi csapat a kettős életpályamodell valódi színterévé válhat – ahol a futball mellett a tanulás is fontos lehet –, a harmadosztály pedig a legidősebb utánpótlás korúak, vagyis a legfiatalabb felnőttek lépcsőfoka a fejlődés útján. Az Egyetemi Sporttelep jelenleg nem felel meg az NB II-es követelményeknek, ezért a licenckérelemben a Nagyerdei Stadiont jelölte meg a klub a hazai mérkőzések helyszínéül. Az egyetem pályája – reményeink szerint – egyébként is építkezés helyszíne lesz 2021-ben.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik