NB II: 16 távozó, 16 érkező, nyitás a fiatalok felé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.29. 07:38
null
Balmazújvárosban úgy vélik, szintet léptek az elmúlt időszakban (Fotó: Hegedüs Gábor)
Jól kezdte a labdarúgó NB II 2015–2016-os szezonját a Balmazújváros, igaz, szinte egy hajszálon múlt, hogy a csapat nem a harmadosztályban indult az augusztusban rajtoló bajnokságban. A hajdúságiak az előző kiírás 19. fordulója után 10 megszerzett ponttal szinte reménytelen helyzetben voltak, hátrányuk akkor nyolc egység volt a még bennmaradó helyen állomásozó Siófokkal szemben. A vezetőség akkor úgy gondolta, az edzőváltás segíthet a bajban lévő együttesen, és Feczkó Tamás kiválasztása telitalálatnak bizonyult, hiszen a tréner – tizenegy találkozón 22 pontot gyűjtve – hatalmas bravúrral bent tartotta a gárdát.

 

Feczkó korábban dolgozott többek között a Nyíregyháza Spartacusnál, illetve az amatőr magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként is, amellyel bronzérmet szerzett a 2013-as Európa-bajnokságon.

„Szerencsére nem volt teljesen ismeretlen előttem a csapat, amikor átvettem, hiszen korábban Pajkos János mellett már dolgoztam a klubnál pályaedzőként – vágott bele Feczkó Tamás. – Amikor odakerültem, húsz százalék esélyt adtam a bennmaradásra, de három edzés után ez kilencvenkilenc százalékká változott, annyira jól dolgoztak a srácok, és a diósgyőri edzőmeccs is ezt támasztotta alá. Érkezésem előtt inkább a külföldi játékosok kaptak szerepet, nálam azonban főképp a magyarok, mert bennük jobban bíztam, ők évek óta itt futballoztak, ráadásul a légiósok némelyike nem volt jó fizikai állapotban. Fontos volt, hogy tudatosítsam a csapat tagjaiban, minden héten az életünkért játszunk! Tavasszal csak egy vereséget szenvedtünk, és az első, Ajka elleni győzelmünk volt a legfontosabb, mert ez helyre tette a játékosok önbizalmát, visszaadta a hitet, valamint az utolsó előtti fordulóban a csákvári siker is létfontosságúnak bizonyult, mivel akkor kerültünk a vonal fölé! A tervünk valóra vált, hogy az utolsó napon a saját kezünkben legyen a sorsunk, a Sopron elleni döntetlen pedig elég volt a bennmaradáshoz. A sikerek összekovácsolták a csapatot, ennek ellenére a nyár nem telt eseménytelenül.”

Már csak azért sem, mert a Balmazújváros – a többi egylethez hasonlóan – szeretett volna megfelelni a Magyar Labdarúgó-szövetség irányelveinek, hiszen központi támogatás csak annak a klubnak jár, amely nem foglakoztat légióst, emellett pedig pluszpénz jár annak az egyesületnek, amely fiatal magyar játékosokat megfelelő számban foglalkoztat a mérkőzéseken.

„Bár lett volna olyan külföldi, akit megtartottunk volna, az MLSZ irányelvei miatt a nyáron mindannyian távoztak tőlünk és helyükre zömében fiatalok érkeztek – folytatta az edző. – Összességében tizenhatan mentek el és tizenhatan érkeztek, s a keret tagja lett kilenc, húsz év alatti játékos, akik között négy olyan van, aki korábban az NB III-ban szerepelt, a többiek felnőtt szinten még nem játszottak. Ennek ellenére úgy érzem, ütőképes keretet sikerült összehoznunk, amit talán az is jelez, hogy az U21-es magyar válogatott „árnyékválogatottjába” Varga Kevint és Nagy Kevint is meghívták. Nemcsak azért játszatok fiatalokat, mert a klubérdek ezt kívánja, hanem mert szeretek velük dolgozni, és abban hiszek, hogy a profi edzői munka része az is, hogy kineveljük a tehetségeket a magyar futball számára. A kevesebb lehetőséget kapó játékosaink pedig az új szabályoknak köszönhetően a megyei I. osztályban szereplő második csapatunkban léphetnek pályára. A mostani NB II-es idény egyébként speciális szezon lesz, amely a matematikáról is szól, de jelzésértékű, hogy a Siófok, a Sopron és a Dunaújváros mellett csak mi tettünk eleget eddig a szövetség iránymutatásának.”

A fiatalok szerepeltetése mellett persze a klub számára fontos az eredményesség is, hiszen a vezetőség a bajnokság végén a mezőny első felében szeretné látni a gárdát. Az új évad rajtja jól sikerült, a Balmazújváros négy mérkőzésen nyolc pontot szerzett.

„Sőt, az a nyolc pont lehetne tíz is, ha az első, Budaörs elleni találkozón értékesítjük a tizenegyest, a kapufáink bemennek és a hajrában nem kapunk gólt – emlékezett Feczkó. – Reálisnak tartom a célkitűzést, emellett szeretnénk minél tovább veretlenek maradni, mivel amióta az együttesnél vagyok, tizenöt mérkőzésen csak egyszer kaptunk ki. Kitűnő játékosokkal dolgozom, akik kiváló csapategységet alkotnak, emellett a szakmai stáb munkája is sokat ad a sikerhez. Pacaj Szergej másodedző velem együtt érkezett, Fekete Róbert évek óta a kapusokkal dolgozik, majd a nyáron György Rolland személyében kiváló erőnléti edző jött és szakmai segítőként Pajkos János is visszatért a csapathoz.”


NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BALMAZÚJVÁROSNÁL

Érkezők: Bakos Bence (Felsőtárkány), Bódis Norbert (Nyíregyháza), Fekete Ádám (SZTK-Erima), Gazsi Tamás (Honvéd-MFA), Hadházi Dávid (Cigánd), Horváth László (SZTK-Erima), Kormos László (Cegléd), Pataki Zsolt (Gyula), Vachtler Csaba (Puskás Akadémia), Viscsák György (FK Hoverla Uzshorod – Ukrajna), Zsiga Ervin (AFC Fortuna – Románia)
Kölcsönbe érkezők: Istenes Erik
(MTK), Karikás Krisztián, Nagy Kevin, Sándor Tamás, Varga Kevin, Szécsi Gergő (mindannyian DVSC)

Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek:
Távozók: Ante Batarelo (horvát, Haladás), Igor Gal (horvát), Csonka Jurij (ukrajnai, Kölcse), Mario Mijatovic (horvát), Mester Tamás (befejezte pályafutását), Tomislav Pavlicic (horvát), Zdravko Popovic (horvát), Bozidar Radosevic (horvát, DVSC), Mihail Rjasko (ukrán, Hoverla Uzshorod – Ukrajna), Viktor Rjasko (ukrán, Bukovina Csernivci – Ukrajna), Szalma Pál
Kölcsönbe távozók:
Andorkó Sándor, Sigér Ákos (mindkettő Tiszaújváros)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Angyal Norbert (DVSC), Batizi-Pócsi Balázs (MTK, onnan Soproni VSE), Perger Géza Bence (Nyíregyháza), Tóth László (Puskás Akadémia, onnan Mezőkövesd)
Távozhatnak:
NB II, 5. FORDULÓ
Augusztus 29., szombat
17.30: Budaörs–Csákvár
17.30: SZTK-Erima–Gyirmót
17.30: Soroksár–Kisvárda
17.30: Siófok–Balmazújváros
19.00: Dunaújváros–Soproni VSE
19.00: Mezőkövesd–Szolnoki MÁV
19.00: Ajka–Szeged 2011
Augusztus 30., vasárnap
16.30: Vác–ZTE (M4)
AZ NB II ÁLLÁSA
1. Gyirmót FC Győr 4 3 1 7–0 +7 10
2. Aqvital FC Csákvár 4 3 1 11–7 +4 9
3. Szolnoki MÁV FC 4 3 1 9–5 +4 9
4. Balmazújváros 4 2 2 6–3 +3 8
5. Mezőkövesd Zsóry FC 4 2 2 5–2 +3 8
6. ZTE FC 4 2 1 1 7–3 +4 7
7. Szigetszentmiklósi TK 4 2 1 1 7–6 +1 7
8. Budaörs 4 2 1 1 7–7 0 7
9. Kisvárda 4 2 2 9–5 +4 6
10. BFC Siófok 4 2 2 7–6 +1 6
11. Szeged 2011 3 1 1 1 2–5 –3 4
12. FC Ajka 4 1 3 3–7 –4 3
13. Dunaújváros PASE 4 1 3 5–12 –7 3
14. Soproni VSE-GYSEV 4 1 3 3–7 –4 1
15. Vác FC 4 4 2–7 –5 0
16. Soroksár SC 3 3 1–9 –8 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik