Felkészülés: a mezőnyben használta kapusát a Budaörs edzője

V. GY.V. GY.
Vágólapra másolva!
2018.01.26. 10:21
null
Kemenes ezúttal a mezőnyben kapott helyet (Fotó: Nemzeti Sport)
Kemenes Szabolcs is tudja, más szakértőnek lenni, védeni, mint cselezni, passzolni, ütközni.

 

A modern futballban már nem elég, ha a kapusok bravúros védésekkel kápráztatják el a nézőket, az sem, hogy biztos kézzel fogják a lövéseket – lábbal sem árt, ha magabiztosak.

Sok világsztárról bizonyosodott be, hogy nemcsak a kapuban, hanem a mezőnyben is megállná a helyét. Ilyen volt például a kolumbiai válogatott René Higuita vagy a hollandok kitűnősége, Edwin van der Sar, a maiak közül Marc-André ter Stegen, a Barcelona kapusa és a szintén német válogatott Manuel Neuer. Noha a magyar kapusok között is vannak lábbal ügyesek, csak ritkán bizonyítják ebbéli tudásukat. Kemenes Szabolcsot is a jól futballozó kapusok között tartják számon, s ezt a szlovákiai Révkomárom elleni szerdai előkészületi mérkőzésen bizonyíthatta is.

„A meccs második félidejében szóltam Szabinak, ha akar, játszhat a mezőnyben – mondta Bognár György, az NB II-es Budaörsi SC szakmai igazgatója. – Kevesen voltunk, meg aztán magam is kíváncsi voltam rá, mire képes a kapusunk. Elmondhatom, hogy egyáltalán nem ügyetlen, a baj csak az volt, hogy ritkán találkozott a labdával. Huszonöt percet játszott a középpályán, nyilván szokatlan volt neki a poszt, ezért nemigen találta a helyét. Ha elöl volt a labda, akkor hátul maradt, ha meg az ellenfél jött a kapunk felé, az akciót követve figyelte az eseményeket. A célt azért így is elértük, hiszen kellő terhelést kapott, ráadásul Kemenes Szabolcs is megtapasztalhatta, mennyire más a televízió képernyője előtt szakérteni, és mennyire más védeni, mint ütközni labdát kérni, cselezni, passzolni.”

Bognár György elmondta, ugyan Kemenes Szabolcs nem hasonlítható a fentebb említett sztárokhoz, lábmunkája az egyik legjobb a magyar mezőnyben. Tökéletesen érti és tudja, mikor kell egy-egy hazaadás után „forgatni” a játékot. Ezért a budaörsi taktika kialakításában is fontos szerep hárul a 31 éves labdarúgóra.

A Budaörs szakmai igazgatója arról is beszélt, hogy a hosszú játékos-pályafutása során több kiválóan futballozó kapussal szerepelt egy csapatban, de mind közül Gáspár Józsefet, az MTK egykori labdarúgóját tartja a lábbal legügyesebb kapusnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik