S. G. 2018.01.29 16:05 Frissítve: 2018.01.29 17:09

Emléktorna: a lila-fehérek nyerték meg az év első derbijét

Az újpesti szurkolók nyerték meg a harmadik alkalommal megrendezett Bánka–Rakaczki-emléktornát, amelyen újra összeállt a Törőcsik, Fekete csatársor.

Felkavaró érzés volt újra látni a Törőcsik, Fekete támadósort – a két újpesti legenda fia, Attila és László (képünkön) lépett parkettre (Fotók: Dömötör Csaba)

 

Újpest–Ferencváros 3–0.

Volt ilyen. Például 1980. október 18-án, amikor is negyedszázad után rendeztek újra derbit az Üllői úti stadionban. Azon a napon a szurkolók zsúfolásig megtöltötték az FTC stadionját, és a Törőcsik András, Fekete László csatársorral felálló lila-fehérek életveszélyes kontrákat vezetve 3–0-ra győztek. Alighanem akadt olyan Újpest-drukker szombaton, akinek eszébe jutott ez. Tudniillik a harmadik alkalommal megrendezett Bánka–Rakaczki-emléktornán ismét láthatta a Törőcsik, Fekete csatársort, ráadásul – ha nem is azon a meccsen, de – az Újpest 3–0-ra legyőzte a Fradit.

„Büszkék lehetünk erre az immár hagyományosnak mondható tornára, amelyet a diósgyőriekkel együtt szervezünk – mondta Borsche Gábor, az Újpest 1885 Szurkolói Klub elnöke. – Itt tilos kiejteni a balhé vagy az ellenség kifejezést. Újpestiek, fradisták, diósgyőriek, debreceniek, angyalföldiek, fehérváriak – és még sorolhatnám a csapatokat – drukkerei gyűlnek össze, s kiváló hangulatban meccselnek egymással sportszerű körülmények között, szinte baráti társaságként.”

A helyszín ezúttal az ercsi és a százhalombattai sportcsarnok volt. Mindkét helyen igazi futballhangulat uralkodott, több százan ültek a lelátón és biztatták övéiket. Százhalombattán játszották az esztendő első derbijét, az Újpest és a Ferencváros tudniillik egy csoportba került a tornán, és a lilák 3–0-ra nyertek. S ez a siker aztán egészen a döntőig repítette őket, amelyben 4–1-re diadalmaskodtak a Videoton felett. A tizenhat csapatos tornát első ízben nyerték meg az újpesti hívek, de nemcsak erre lehettek büszkék, hanem arra a több százezer forintra is, amely a támogatóktól, no meg a résztvevőktől, a szurkolóktól folyt be és került a Bánka–Rakaczki-alapítvány számlájára, hogy a későbbiekben rászoruló sportolókat segíthessen.

S hogy milyen volt újra a Törőcsik, Fekete csatársort nézni? Nos, felkavaró. Törőcsik András immár évek óta kórházi kezelésre szorul, Fekete László pedig sajnos már nincs közöttünk. A két újpesti legenda fia, Törőcsik Attila és ifjabb Fekete László lépett így parkettra a lila-fehérek öregfiúkcsapatában többek között Zámbó Sándor, Véber György és Urbán Flórián társaságában. Igaz ugyan, hogy a jóval fiatalabb játékosokból álló DVTK 6–4-re győzött, a publikum így is vastapssal jutalmazta a résztvevőket. Jövőre aztán újra kezdődhet minden elölről.

2019.08.11 17:29:20

Labdarúgó NB II F. B.

A Haladás a ráadásban mentett pontot • Vereséggel búcsúzott (?) a Balmaz • Hibátlan a Csákvár és az ETO.

2019.08.07 17:27:26

Labdarúgó NB II F. B.

Nem bírt a Haladás a Siófokkal • Elmaradt az újabb Balmaz-csoda • Sitku a ráadásban döntött • Hármat vágott a Budafok.

2019.08.04 15:38:20

Labdarúgó NB II F. B.

Játszott a Balmaz, döntetlent ért el a Siófok ellen • Hármat vágott a Budafok • Otthon kapott ki a Csaba.

2019.08.02 15:06:55

Labdarúgó NB II FÜZESI BÁLINT

A hajdúságiak mellett a Haladásnál és a Vácnál is kaotikus volt a nyár • Két újonc is erős lehet • Többre vágynak Dorogon és a Szparinál.