Csákvári virtus: három csatárral a Hannover ellen is

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2014.08.15. 18:22
null
Bognár György vezetőedző a támadófutballra szavaz (Fotó: aqvitalfc.hu)
Amint arról beszámoltunk, egyedülálló kezdeményessel rukkolt ki a labdarúgó NB II-ben újonc Aqvital FC Csákvár. A klub a négy nagy európai bajnokság első osztályú klubjait, illetve a magyar NB I és NB II egyesületeit azzal a céllal kereste meg, hogy küldjenek egy saját klubcímerrel felragasztott széket a stadionjukból, amelyet a csákvári létesítményben tesznek le. A sajtótájékoztatón a nyilvánosságra hozott terv mellett persze szakmai kérdések is terítékre kerültek. Bognár György, a csapat vezetőedzője a Nemzeti Sport Online-nak az előző szezonban megszerzett NB III-as bajnoki címről, a nyári felkészülésről, az erősítésekről és a másodosztályú reményekről is beszélt.

 

A tavaly nyári kiesés után azonnal visszajutott az NB II-be a Csákvár. Minek köszönhető, hogy ilyen fölényesen nyerték meg a harmadosztály Nyugati csoportját?
– Nagy Sándor elnök úr elvárásaival ellentétben – aki az azonnali visszajutásban gondolkodott – én a szezon előtt az első három hely valamelyikének megszerzését éreztem reálisnak – kezdett bele Bognár György. – Igaz, a tavalyi NB II-es kiesést sem kudarcként éltem meg, hanem úgy, hogy nem jutottunk fel – hiszen csak az első öt helyezett maradt bent biztosan, és csak egy gólon múlt, hogy lecsúsztunk az osztályozós pozícióról. A külföldi játékosok távoztak tőlünk tavaly nyáron, így az NB III-nak magyar fiatalokkal vágtunk neki, olyanokkal, akik korábban másutt kevesebb lehetőséget kaptak. Ráadásul több csapatnál is szerényebb lehetőségekkel rendelkeztünk. Az első hat forduló rá is ment a kísérletezésre, igaz, már ekkor következetesen a támadófutballt erőltettük. A hatodik játéknap után megértették a játékosok, hogy mik az elvárásaim; az, hogy nem akarjuk agyontaktikázni a játékot, hanem „szimpla" támadófutballra törekszünk. Ennek meg is lett az eredménye. A tavaszt már esélyesként kezdtük el, és ekkor már az is látszott, hogy miénk a legjobb csapat a Nyugati csoportban.

Mennyivel jelent nagyobb próbatételt az egycsoportos másodosztály a korábbi kétcsoportosnál? Nehezebb feladat ebben a ligában három csapatot megelőzni, mint a korábbi bajnokságban volt az első nyolcban végezni?

BŐVÜLT A KLUB VEZETŐSÉGE

Krizán Sándor személyében új sportigazgató dolgozik a csákvári klubnál. A legutóbb Nyíregyházán technikai igazgatóként dolgozó sportvezető feladata többek között a szponzorokkal való kapcsolattartás és új támogatók megnyerése.
„Azért lettem sportigazgató, hogy levegyem a terhet Bognár György válláról, és neki csak a szakmával kelljen foglalkoznia – mondta Krizán Sándor. – Közvetlenül a szponzorokkal kell kapcsolatot tartanom, de ha pénzt, vagy tárgyi eszközt kell szerezni, azért is én vagyok a felelős. Hosszabb távú célunk, hogy stabil NB II-es csapat legyen Csákváron. Az utánpótlás fejlesztése is fontos, ha a környékbeli gyerekek azt látják, hogy a kirakatcsapat sikeres, akkor bennünk is perspektívát láthatnak – hiszen hiába van közel Felcsút, nem mehet minden gyermek a Puskás Akadémiához."

– Úgy gondolom, hogy mindenképpen nehezebb feladat előtt állunk, mert jelentős anyagi és szakmai háttérrel rendelkező klubokkal kell megmérkőznünk, és még úgy is nehezebb lesz bent maradni, hogy csak három csapatot kell megelőznünk. Az NB III-ban volt egy erős kezdő tizenegyünk, az NB II-ben ez viszont már kevés, ezért növeltük a keret létszámát, és persze igyekeztük minőségileg is jobbá tenni. Az újak közül a Puskás Akadémiától érkezett Barcsay Márkot, Molnár Tibort és Gajdos Zsoltot régóta ismerem, ők mentálisan és szakmailag is erősítést jelentenek. A DVTK-tól visszatérő kapustól, Gelei Vincétől jobb, érettebb játékot várok, míg a fiatal jobbhátvédben, Wild Tamásban is vannak lehetőségek. A rutinos Bakos Szabolcsot évek óta ismerem; neki sajnos egy sérülés miatt visszaesett a teljesítménye, de ma is NB I-es szintű középpályásnak tartom, és nagy erősítést jelenthet nekünk. Nyilasi Bálintot szintén gyerekkora óta ismerem, a mozgása nagyon hasonlít az apjáéhoz, Nyilasi Tiboréhoz, ráadásul ugyanazon a poszton játszik. Nagyobb lehetőséget látok benne, mint amit eddig kihoztak belőle. Ahhoz, hogy továbbra is a ránk jellemző nyílt futballt tudjuk játszani, a védekezésünket jobbá kell tenni, ezért szeretném, ha még egy belső védőt tudnánk igazolni.

– A felkészülés során az NB II-es csapatok közül egyedüliként egy nagynevű ellenféllel, a német Bundesligában szereplő Hannoverrel is megmérkőztek. Milyen tapasztalatokat tudott leszűrni ebből a találkozóból, és a további tesztmeccsek hogyan szolgálták a felkészülés eredményességét?
Egy rendkívül erős csapat ellen mérhettük le, hogy hol tartunk, és bár 1–1-es döntetlent értünk el, óriási volt a differencia a két csapat között. Ha 5–1-re kikaptunk volna, akkor sem szólhatunk egy szót sem. A németek 80-90 százalékban megnyerték a párharcokat, gyorsan reagáltak minden szituációra, de mi fegyelmezetten és jól játszottunk, ezért sikerült döntetlent elérnünk. Három csatárral játszottunk ellenük is, hiszen nem az volt az elsődleges cél, hogy nyerjünk, hanem az, hogy a saját játékunkat gyakoroljuk. A többi felkészülési mérkőzésen egyébként kétféle játékrendszerrel próbálkoztunk, de a másodosztályban sem szeretnénk eltérni a támadófutballtól.

AKI NÉLKÜL NEM LENNE CSÁKVÁRON MINŐSÉGI FUTBALL
Hat éve áll a klub élén Nagy Sándor, aki most már elnök-tulajdonosként szívén viseli a csákvári futball sorsát. Ezt jelzi, hogy saját pénzét sem sajnálja a csapatra, persze az infrastruktúra fejlesztése érdekében a klub a TAO-s forrásokat is felhasználja.
„Az anyagi lehetőségeket tekintve az utolsóak vagyunk a másodosztály mezőnyében, de attól még, hogy »szegény ember vízzel főz«, hosszú távú perspektívával rendelkezünk – fejtegette Nagy Sándor. – Két pályánk is villanyvilágítással rendelkezik, az 1000 fős lelátót és az új öltözőt tavasszal adtuk át. A közeg családias, a játékosok jól érzik magukat a klubnál. Csákvárt ugródeszkának tekinthetik a labdarúgók, hiszen nem állunk senki útjába, sőt, segítjük őket a továbblépésben!"

– Kik a legesélyesebbek a feljutásra a bajnokságban, illetve kik lehetnek a riválisok a kiesés ellen folytatott harcban?

– A Vasast mindenképpen az első kettő közé várom, és „szakmai megérzésem", hogy a másik feljutó a Mezőkövesd lesz. A többi, általában elöl végző élcsapatot most nem érzem annyira erősnek, hogy beleszóljon a feljutás kérdésébe. A mi célunk természetesen a biztos bennmaradás, a 13. pozíció elérését abszolút reálisnak érzem, de nem elégedünk meg ennyivel, megcélozzuk a 8-10. helyet. Hátul óriási tömörülés lesz, sok csapatot érinthet a kiesés elleni harc, de bízom benne, hogy a Csákvár nem a hátsó régióban fog végezni. Arra számítok, hogy a csapatok szoros mérkőzéseket játszanak egymással, és egy-egy gól dönti majd el a meccseket.

AZ NB II 1. FORDULÓJÁNAK PROGRAMJA (AUGUSZTUS 16-17.)
SZOMBAT

Szigetszentmiklósi TK–Soroksár 17.30
Békéscsaba Előre–ZTE FC 17.30
Ajka–Sopron 17.30
Siófok–Szeged 2011 18.00
Szolnoki MÁV FC–Ceglédi VSE 19.00
Kaposvár–Csákvár 19.00
Vasas–Gyirmót 20.00
VASÁRNAP
Balmazújváros–Mezőkövesd 17.30
A szezon teljes programja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik