A Velence vihette haza a SportM-kupát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.22. 16:50
null
Bajor Balázs (fehérben), a Martonvásár csatára a hétvégén mesterhármassal melegített a kupadöntőre <br />(Fotók: Fejér Megyei Hírlap/Pati-Nagy Bence)
A mai Debrecen–Győri ETO Magyar Kupa-döntő előtt rendezték meg a kispesti Bozsik Stadionban az Amatőr Kupa fináléját, amelyen két régi ismerős, a Fejér megyei első osztályú bajnokság első és harmadik helyezettje, a Velence és a Martonvásár csapott össze. A velenceiek sokkal többet támadtak a mérkőzés során, de gólt csak a ráadás második percében szereztek, Kovács Norbert révén – a győzelemhez azonban ennyi is elég volt, a Velence nyerte meg a Fejér megyei el Clásicót!

Lehetnek kőgazdagok vagy rongyosan szegények, alakulhattak a leghátrányosabb kistérségben vagy a legelegánsabb milliomos negyedben, az amatőr sportegyesületeket egy dolog bizton összeköti: alig várják, hogy évről évre borsot törjenek a kupákban a „nagyok” orra alá. Nincs ez másképpen a labdarúgásban sem, a „rendes” kupakiírásban legtovább jutott kiscsapatok 1964 óta megmérkőzésnek egymással – a sorozat neve időközben Szabad Föld-kupáról Sport Tv-kupára változott, jelenleg SportM-kupaként ismeretes.

Az idei kiírás igazi érdekességet tartogatott, hiszen két olyan gárda került össze, amely afféle ősi ellenfél, lévén Velence és Martonvásár alig 12 kilométerre fekszik egymástól. Aki csak egyszer is járt már szomszédvári rangadón, tudhatja, hogy a legalsóbb osztályokban is borzasztóan parázs mérkőzésekre bukkanhat a műértő szurkoló – nem csalódtunk a két csapat elszántságában most sem, a kezdeti megilletődést levetkőzve bátran rohamoztak a felek.

A lendület a 30. percre fogyott el, de éppen ez kellett az első helyzetekhez: előbb a velencei kapus, Puhnyák János védett nagyot Scháffer Ádám tekerésénél, majd a martonvásári karmester, Magyar Balázs mentette a gólvonalról Kovács Norbert fejesét.

Nem verdeste az eget a tempó és a színvonal, ezt azért szögezzük le, de egyrészt mégiscsak két megyei bajnokságban vitézkedő csapatról beszélünk, másrészt emlékezzünk csak vissza a hétvégi Eger–Újpest meccs csodálatos perceire… A szünet után egyre nyilvánvalóbb lett a Velence fölénye, a több száz szurkoló is egyre izgatottabban rágta az elmaradhatatlan szotyit, érezte mindenki a Bozsik Stadion archaikus légkörében, hogy hamarosan megszületik a vezető találat.

Egyre elkeseredettebben védekezett a Martonvásár, volt, amikor ketten is görcsöt kaptak a csapatból, és mindketten elterültek a gyepen, majd a legutolsó cserének köszönhetően a két Csanádi-testvér, János és Zsolt farkasszemet nézhetett egymással a pályán.

A ráadás perceit éltük már, amikor Guth sokadik bravúrja sem mentette már meg övéit, Kovács Norbert közeli lövése ellen nem volt ellenszere. 1–0!

A Velence nyerte tehát az újabb, egyben az egyik legfontosabb Fejér megyei el Clásicót, elhódítva 2013-ban az amatőr csapatok számára kiírt kupát. A nagy el Clásicótól eltérően a lefújás után nem robbant fel a stadion, nem vakított vakuözön, nem emlegetjük majd hetekig a gólokat, de szemkinyomást és lefújás utáni lökdösődést sem láthattunk – nem is illett volna mindez az amatőr futball ünnepéhez.

Hajnalig mulatnak

SPORTM-KUPA
DÖNTŐ
VELENCE SE–MARTONVÁSÁR SK
1–0
Budapest, Bozsik Stadion. Vezette: Varga László (Kelemen Attila, ifj. Varga Gábor – Gyarmati II Tibor)
VELENCE SE: Puhnyák – Berczi, Ódor, Totsche, Kovács K. – Tóth A. (Szarka, 82.), Csanádi J., Boda, Katona L. (Kadlecsik, 57.) – Kovács N., Pál I. (Gál, a szünetben) Vezetőedző: Pavlik József
A kispadon: Knausz, Bakos L., Szigeti, Fésű
MARTONVÁSÁR SK: Guth – Kanyó (Pintér B., 12.), Tóth Sz., Hermann, Bozsó – Udvaros, Elek A., Magyar (Csanádi Zs., 82.), Provoda – Bajor (Kővári, 62.), Scháfer. Vezetőedző: Patkós Csaba
A kispadon: Sipos, Sarkadi, Varga L., Erdei
Gólszerző: Kovács N. (92.)

Cikkünk folyamatosan frissül!

PERCRŐL PERCRE

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc A ráadás második percében KOVÁCS NORBERT eldönti! Boda jobb oldali beadását KOVÁCS NORBERT a jobb alsó felé fejeli hat méterről, de véd vetődve a kapus, a kipattanó azonban a feladóé, aki jobbal két lépésről a léc alá lő, pattogósan. 10!

90. perc Kovács ügyesen vesz le egy távoli átadást, de rosszul passzol, a kontrából Kővári rúgna gólt 45 méterről.

Négy perc a ráadás.

Tessék mutatni egy jelenetet hétvégi NB I-es mérkőzésekről, amelyben lett volna ennyi tűz, szenvedély, harciasság, akarat!


87. perc
Kővári kezezéssel indul, majd Böde Dánilelként cselez, míg el nem fárad. Szerelik, de feltámad benne a harci tűz, visszaszerzi a labdát, és együtt esnek ki oldalra megpihenni.

85. perc
Csanádi Zs. lő nem sokkal a jobb felső mellé 22-ről.

82. perc Tóth A. le, Szarka Zsolt be. Magyar pedig Csanádi Zsolt váltja.

81. perc
Boda szögletét kifejelik a védők.

Istenem, Provoda Jodes...

Két martonvásári is görcsöt kap, Magyar és Provoda Jodes.

79. perc MICSODA GUTH-VÉDÉS!
Tóth A. készít le most, Gál ballal lő 17-ről, az MSK kapusa bal kézzel éppen csak kikapja a labdát a bal alsó elől!

76. perc
Kovács ügyesen készít le a 16-os előtt Gálnak, a jobblábas lövés azonban elpattog a jobb alsó mellett.

73. perc Boda Béla felrúgja Schéfert a félpályánál, sárga.

71. perc
Ez még nem az: Kovács két öllel lő a kapu mellé középtávolról.

Érik a velencei találat.


67. perc HOPPÁ!
Hermann elesik, keze a labdán landol, ő maga pedig azzal együtt a 16-oson belül. De tovább, megússza az MSK.

66. perc
Elalszanak a zöld mezes védők, Totsche jobb oldalról bead, a túloldali ötös-sarkon érkezik Kovács, és ballal a rövid felsŐ mellé bombáz. HELYZET EZ IS!

62. perc Bajor nem tudja folytatni, lebiceg, Kővári Ferenc váltja.

59. perc
Csanádi stoplija megszántja Magyar fejét, szerencsére nincs nagyobb baj.

57. perc Kadlecsik Tibor váltja közben Katonát, majd Ódor fejel 14-ről a kapu tetejére.

57. perc Elek Arnold könyököl, sárga.

52. perc Katona Lajos lerúgja Scháffert, sárga. Az előreívelt szabadrúgást Puhnyák leüti két támadó és egyik védője fejéről.

Még mindig csak az egyik Csanádi a pályán. Izgatottan jegeljük addig borzalmas „Csanádi kupaktanács” c. szóviccünket.


50. perc Veszélyes velencei szabadrúgás, Boda lő jobbal, a sorfalban fejbe lövi szegény Bajort.

45. PERC FOLYTATJUK!

46. perc A veterán Pált a ferencvárosi kölcsönjátékos, Gál Szabolcs váltja.

45. PERC VÉGET ÉRT A FÉLIDŐ!

40. perc
Magyar gurít jobbal hatalmas labdát Bozsó Ferencnek, aki azonban a 16-oson belül védője, Ódor Ákos szorításában rálép a labdára. Oda helyzet, kis híján a bokaszalag is.

36. perc HATALMAS MENTÉS!
Velencei szöglet után hét méterről Kovács fejel, ügyes mozdulattal, Magyar mentett azonban a bal oldali kapufa mellett állva, jobb lábbal.

33. perc
Bajor jó pozícióban a 16-os jobb oldala előtt, de beadása pontatlan, Scháffer Ádám elől kivágják a labdát középen a védők. Lecsaptak a labdára, mint faluhelyen az őrizetlen vasneműre.

29. perc SZÉP!
Puhnyák kapja ki a jobb alsó elől Scháffer 16 méteres, jobblábas lövését, majd fogja a kornert is, mint rendesen. Puhnyák olyan, mint a kínai piros póló a tárcsás mosógépben: mindent fog.

28. perc
Bajor Balázs lövését blokkolják a védők.

24. perc
Az MSK-s veterán, Pál István mozgása néha olyan elegáns és finom, mint amikor műanyag otthonka csábosan kétoldalt meglibben a Csepelre szállás közben, de összességében hasznosan tartja meg a felívelt labdákat.

21. perc
A velencei Kovács Krisztián bólint ki egy hosszú indítást az ötös sarkánál Hermann elől, a szögletet Puhnyák János olyan remek ütemérzékkel, habkönnyedén húzza le, mint Mihály bácsi a kisüstit früstük előtt.

Milyen lenne a megyei rangadó családi szálak nélkül? „Természetesen” megvan a kötődés a két csapat között, a pusztaszabolcsi Csanádi testvérpár egyik tagja, János a velencei, a négy évvel fiatalabb fivér, Zsolt pedig a martoni középpályás sorban kaphat lehetőséget a döntőben. Zsolt is megfordult Velencén, ahol együtt játszott fivérével, de most ellenfélként léphetnek pályára.


16. perc
Csanádi János távoli, jobblábas lövését piszkálja ki a bal felső elől Guth.

12. perc Kanyó le(sérül), Pintér Balázs váltja.

10. perc
Totsche Gergő ment az ötös és a berobbanó Hermann Tamás elől egy jobb oldali szabadrúgás után. Magyar Balázs adta be ezt is, mint általában.

8. perc
Kovács N. beadását kivágja Elek, majd kapusa, Guth Bálint elnéz egy beadást, de megússza.

Apropó, Patkós Csaba neve ismerős?

3. perc
Katona Lajos cselezget, Tóth Szabolcs és Elek Arnold fellöki, éppen a 16-os előtt. A szabadrúgást Boda Béla a léc fölé tekeri.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A Bozsik Stadionban remek az idő, az MSK zöld-feketében, a Velence piros-fehérben.

A bajnokságban novemberben Velencén a tópartiak 3–1-re megnyerték a hazai meccsüket – a martonvásári visszavágó június 2-án lesz Martonvásáron, már a SportM-kupa döntőjének élményével a játékosok háta mögött. Egy hete eldőlt, hogy a Velence – az utolsó három forduló eredményeitől függetlenül – megnyerte a bajnokságot, míg a Martonvásár a hét végén biztosította be a harmadik helyezését a többek között Dvéri Zsoltot is foglalkoztató Sárosd mögött.

Beharangozónkat – benne a testvérharcról, a velencei NB III-as dilemmáról és a martonvásáriak neves, de szerény edzőjéről – itt olvashatja!

A Magyar Kupa Fejér megyei selejtezőjének döntőjében Velence tavaly május 30-án éppen Martonvásárt győzte le. A SportM-kupában mindkét klub tovább menetelhetett, s a fináléban ismét szembekerült egymással.

„Ezt a meccset Fejér megyei el Clácisónak is nevezhetjük. A két település csapatainak versengése évtizedekre nyúlik vissza, az elmúlt bő tíz évben megyei szinten a két legjobb együttesről beszélünk. Mindkettő megjárta az NB III-at, és kiélezett mérkőzéseket vív egymással. Az pedig, hogy a következő meccs Budapesten, a Bozsik-stadionban lesz, és a televízió is közvetíti, külön bónusz mindenki számára” – így Kápolnai Csaba, a MSK elnöke.

Korábban Szabad Föld-kupaként és Sport Tv-kupaként ismertük a sorozatot.


Apropó, mi is az a SportM-kupa? "Az a négy csapat, amely területi I. vagy annál alacsonyabb osztályban szerepel, és legtovább jut a Magyar Kupában, egy-egy elődöntő mérkőzést játszik a Magyar Kupa elődöntő mérkőzései előtt, majd a győztesek a Magyar Kupa döntő előmérkőzését játsszák az Amatőr Kupa elnyeréséért"
írja az mlsz.hu

Az Amatőr, azaz SportM-kupa összdíjazása 5 millió forint, a szerdai Martonvásár-Velence finálé győztese 3 millió, vesztese 1 millió forintot kap.

Az Amatőr Kupa elődöntőjében a Velence SE Puhnyák – Totsche, Fésű, Ódor, Kovács K., Galaczi, Knausz (Kovács N.), Tóth A., Bakos, Boda (Pál), Katona (Gál) összeállításban 3–1-re legyőzte a Pécsi VSK-t, míg a Martonvásár a Guth – Provoda, Tóth Sz. (Csanádi Zs.), Kanyó, Udvaros, Elek, Hermann, Magyar B. (Sipos), Bozsó, Bajor (Kővári), Scháffer csapattal 6–0-ra nyert a Babót ellen.


A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VELENCE SE–MARTONVÁSÁR SK SPORTM-KUPA-DÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik