Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.08.11 21:03 Frissítve: 2012.02.10 02:45

Comeback, 1. rész: gólfesztivált rendezett a Ferencváros együttese

A Ferencváros magabiztos győzelmet aratott a labdarúgó másodosztály Keleti csoportjának hétfői összecsapásán a Tököl ellen. Az 1. forduló záró mérkőzésén Ferenczi István mesterhármast szerzett, mellette Paul Shaw volt kétszer eredményes a Fradiban. A vendégcsapatban Csabai Tamás, Gasparik András és Gálhidi Gergő talált be, apró szépséghiba azonban, hogy utóbbi játékos saját kapusát mattolta. A vége 6–2 lett.

Ferenczi István mesterhármassal debütált
NS-archív
Ferenczi István mesterhármassal debütált

Amikor 2006-ban a Jászapáti ellen története első másodosztályú mérkőzését játszotta a Ferencváros nem sokan gondolták, hogy két év múlva is a Keleti csoportban sínylődik majd a budapesti gárda. Pedig a sors ezt a lehetőséget tartogatta a zöld-fehéreknek.

Illetve dehogyis. A Fradi nem sínylődött, hanem egész egyszerűen szárnyalt a bajnoki nyitányon, és többek közt Ferenczi István mesterhármasának köszönhetően 6–2-re verte a Tökölt.

A gólgyártást Paul Shaw kezdte meg már a találkozó 10. percében. A méltán rettegett Ferenczi-Shaw csatárkettős ötven százaléka remek akció végén szerezte meg a Ferencváros első találatát az új idényben. James Ashmore remek testcsellel hagyta, hogy Lipcsei Péter passza elguruljon a ritka hajú angol csatárhoz, aki higgadtan megszelidítette a labdát, majd klinikai pontosságú lövéssel vette be Balázs Levente kapuját.

A Ferencváros „comeback” fantázianévvel ellátott hadjárata tehát jól kezdődött, ám nem ennyire optimálisan folytatódott.

A 20. percben Gasparik András csinált két „nagyronaldós” biciklicselt, amit Dragóner Attila nehezen, leginkább sehogysem tudott lekövetni. A középpályás aztán feldobta magát Fülöp Noel mellett, a játékvezető pedig megette a remek színészi alakítást, és büntetőt ítélt. A sértett a tizenegyesnél higgadt, és a mi fontosabb, eredményes volt.

A rettegés aztán úrrá lett a Fradi játékosain, akik a félidő hátralévő részében kapura veszélytelenül játszottak. Egy szerencsés találat azonban a legjobbkor segítette ki a zöld-fehéreket.

Az első félidő utolsó percében az új igazolás, Ferenczi István elé került a labda, aki remek mozdulattal, jobb külső csüddel továbbította a labdát a vendég(üres)kapuba – 67 centiméterről, de az is lehet, hogy volt vagy egy méter is a távolság.

A gól pedig teljesen összetörte a Tökölt, amely a második félidőben már nem tudta a lépést, illetve a szárnycsapást tartani a zöld sasokkal.

Rögtön a játékrész elején Downing lépett ki egy remek kontratámadás végén, majd miután kapusba lőtt labdája ismét elé került, a menteni igyekvő Gálhidi Gergő saját kapujába passzolta a labdát. Legyünk azért igazságosak: az esetet lesállás előzte meg.

A Fradi-parádé aztán folytatódott. Bartha László az 54. percben remekül vitte keresztbe a labdát a védővonal előtt, majd ahogy annak idején az Arsenalban Dennis Bergkamp indította oly sokszor Fredrik Ljungberget, úgy szöktette Ferenczit. A végeredmény: újabb FTC-gól.

És aztán jött az ötödik: ezúttal Shaw volt közelről eredményes, amire ugyan még érkezett egy tököli válasz – Csabai Tamás volt eredményes –, esélye azonban nem volt a pontszerzésre a vendégeknek.

Az utolsó szakasz kérdése már csak az volt, melyik Fradi-támadó szerez mesterhármast, és hogy mi lesz a találkozó végeredménye.

A válaszok: Ferenczi és 6-2.

NB II, KELETI CSOPORT

1. FORDULÓ
FERENCVÁROS–TÖKÖLI KSK 6–2 (2–1)
Helyszín: Albert Flórián Stadion
Nézőszám: 8000
Játékvezető: Bognár T.
Asszisztensek: Kovács Z., Kepe

A KEZDŐCSAPATOK
FERENCVÁROS TÖKÖLI KSK
16 Holczer Ádám 1 Balázs Levente
29 Fülöp Noel 15 Gálhidi Gergő
26 Dragóner Attila 6 Vedres Zoltán
82 Csiszár Zoltán 4 Kurucsai Milán
5 Szkukalek Igor 2 Medgyesi József
87 Fitos László 16 Palásti Sándor
6 Lipcsei Péter 9 Vejmola Tamás
8 James Ashmore 10 Horváth Balázs
11 Aaron Downing 8 Csépe István
10 Paul Shaw 11 Varga László
13 Ferenczi István 7 Gasparik András
Vezetőedző: Vezetőedző:
Bobby Davison Gyimesi László

Gólszerző: Shaw (10., 62.), Ferenczi (45+1., 54., 82.), Gálhidi (öngól 46.) ill. Gasparik (20. 11-esből), Csabai (75.)
Csere: Fitos helyére Bartha (szünetben), Downing helyére Tóth Bence (55.) ill. Varga László helyére Kása Tibor (32.), Gálhidi helyére Mojzes (64.), Palásti helyére Csabai (71.)
Sárga lap: Dragóner (58.), ill. Medgyesi (56.), Csépe (58.), Kurucsai (66.)
Kiállítva Vedres (79.)
2020.02.22 20:55:44

Labdarúgó NB II P. Gy., F. B.

Legyőzte a Vasas a Barcikát • A Szolnok a Siófok, míg a Budaörs a Haladás ellen mentett pontot • Otthon kapott ki az ETO.

2020.02.13 20:27:59

Labdarúgó NB II CSILLAG PÉTER

Helle Maximiliant az irodalom klasszikusai fordították a futball felé, a dorogi stadionban fejtette meg kávéházi hősei titkát.

2020.02.09 13:32:27

Labdarúgó NB II F. B.

A végén mentett pontot a Szpari és a Barcika • A Magasföldi-show ellenére nyert a Siófok • Győzött a Budafok.

2020.02.01 19:58:11

Labdarúgó NB II P. Gy.

Bravúros siófoki diadal Gyirmóton • Prosser duplájával győzött az MTK • Döntetlent hozott a Budafok és a Csákvár fővárosi csatája.