Volt, mikor a szezonnyitón sötétedett rá a Fradira és a Kispestre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.24. 13:21
null
A Honvéd és a Fradi őszi meccsén a zöld-fehérek örülhettek, ugyanis 3–1-re győztek Kispesten (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Egyértelműen a listavezető Ferencváros és a bajnoki címvédő Bp. Honvéd dél-pesti derbije emelkedik ki a labdarúgó NB I 20., első tavaszi fordulójának kínálatából. A két csapat több mint egy évszázada rivalizál. A Fradit üldöző Videoton a Vasast fogadja. Kérdés, folytatják-e a menekülést a győzelembe az alsóház csapatai: érdekes módon jelenleg a legjobb élvonalbeli sorozat a 12. Mezőkövesd, a 11. Balmazújváros és a 10. Haladás nevéhez kötődik. Statisztikai érdekességek a 20. forduló elé.

 

VIDEOTON FC–VASAS FC

♦ A két piros-kék csapat eddig 92 élvonalbeli bajnokin találkozott, nagyon kiegyenlített a mérleg. A Videoton 31, a Vasas 29 találkozót nyert meg, 32 döntetlenre végződött.

♦ A Videoton története első NB I-es mérkőzését a Vasas ellen játszotta – és veszítette el 6:1-re, 1968-ban.

♦ A Ferencváros mellett már csak a Videoton őrzi veretlenségét hazai pályán, mutatója 6 győzelem és 3 döntetlen pályaválasztóként. A Balmazújváros, az Újpest és a Honvéd vitt el pontot Felcsútról, a Vidi ideiglenes otthonából.

♦ A Videoton a pályaválasztóként megvívott legutóbbi 24 bajnoki mérkőzéséből csak egyet bukott el – a „tettes” pont a Vasas (1–2, tavaly áprilisban).

♦ A Videoton pályaválasztóként megvívott legutóbbi 42 bajnoki mérkőzésének mindegyikén szerzett gólt. 2015. július 25-én a Szombathelyi Haladás úszta meg legutóbb kapott gól nélkül – és nyert is 1–0-ra.

♦ A Vasasnak jól jött a téli szünet, mert 2017. október 17. óta nem nyert NB I-es mérkőzést, hetes nyeretlenségi sorozatban van. Különösen a kapott gólok száma aggaszthatja az angyalföldieket: a legutóbbi négy fordulóban 13 alkalommal találtak be az ellenfelek. Az egész NB I-et tekintve a Vasas van a legrosszabb formában.

♦ A legutóbbi két összecsapás a Videoton és a Vasas között kicsit paprikás hangulatú volt, legalábbis erről árulkodik a kiosztott 5 piros lap.

MEZŐKÖVESD–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Ez a negyedik élvonalbeli mérkőzés a két csapat között, az eddigi háromból egyet a Mezőkövesd, kettőt a Puskás Akadémia nyert meg. Eddig mindig a hazai csapat nyert.

♦ Egy dolog, hogy a Mezőkövesd sereghajtó, de úgy esélye sem lesz bent maradni az NB I-ben, ha nem javít hazai mérlegén. A matyóföldiek 9-ből csak 1 meccset nyertek meg pályaválasztóként és csak 6 pontot szereztek – a második legrosszabb hazai mérlegű Balmazújváros is 9-nél tart. A PAFC idegenben kétszer győzött három döntetlen és négy vereség mellett, ez az idegenbeli tabella 10. helyére rangsorolja őket.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi 17 bajnoki mérkőzéséből csak egyszer tudott győzni, november végén a bajnoki címvédő Honvédot verte meg a Bozsik József Stadionban.

♦ A kövesdiek legutóbbi két bajnoki mérkőzésén nem született gól. A sereghajtó négyes veretlenségi sorozatban van, igaz, ebből három találkozó iksz volt.

♦ A Puskás Akadémia nem tudott nyerni legutóbbi négy idegenbeli bajnokiján, hármat elveszített, egyszer ikszelt. Ebben az idényben még nem volt Pintér Attila csapatának olyan idegenbeli mérkőzése, amelyen ne kapott volna gólt.

DEBRECENI VSC–BALMAZÚJVÁROS

♦ Egyetlen élvonalbeli mérkőzésüket a Loki nyerte meg, a DVSC szeptemberben 1–0-ra győzött.

♦ Hazai pályán a Debrecen mérlege a harmadik legjobb az NB I-ben, 5 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség. A sereghajtó Mezőkövesd és a listavezető Videoton tudta legyőzni a DVSC-t.

♦ A Balmazújváros eddig több pontot szerzett idegenben (10), mint otthon (9) a 2017–2018-as idényben.

♦ Az abszolút újonc Balmazújváros még nem játszott olyan élvonalbeli meccset idegenben, amelyet kapott gól nélkül tudott volna lehozni. Ugyanakkor kifejezetten gólerős Horváth Ferenc csapata, csak egyetlen mérkőzésén (a Paks ellen) nem tudott a kapuba találni vendégként.

♦ A Balmazújváros ötös veretlenségi sorozatban van (2 győzelem, 3 döntetlen), ez a leghosszabb veretlenség a klub rövidke NB I-es történetében. Ha megnézzük az NB I-es aktív veretlenségi sorozatokat, akkor a leghosszabb szériája pont a 11. helyen álló Balmazújvárosnak van (5 mérkőzés), aztán következik a 12., sereghajtó Mezőkövesd (4), majd a 10. Szombathelyi Haladás (3). Ritkaság!

PAKSI FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Eddig 23 alkalommal találkozott a két csapat az élvonalban, a Paks 10, a DVTK 6 meccset nyert meg, 7 mérkőzés döntetlenre végződött.

♦ Pakson 11 kísérletből csak kétszer nyert a Diósgyőr, 2013-ban és 2017 tavaszán. Ezen a két meccsen nem kapott gólt a DVTK Pakson, az összes többi látogatása alkalmával igen.

♦ A Paks hazai mérlege közepes, 3–4–2, ez a 8. helyre rangsorolja a tolnaiakat pályaválasztóként. A Diósgyőr idegenbeli mutatója 3–3–4, ez a 6. helyre jó.

♦ Idegenben 12 gólt szerzett eddig a DVTK, a felét a Haladásnak lőtte, melyet kétszer is 3–0-ra porolt el. Az érem másik oldala: a diósgyőriek már négyszer maradtak szerzett gól nélkül idegenben, legutóbbi két mérkőzésükön vendégként nem tudtak a kapuba találni.

♦ A Paks ebben az idényben csak egyszer nem tudott hazai bajnokin gólt szerezni, a Ferencváros nullázta le Csertői Aurél csapatát.

ÚJPEST FC–HALADÁS

Lázár Bence bemutatkozása után a Nemzeti Sport címlapján
Lázár Bence bemutatkozása után a Nemzeti Sport címlapján

♦ Majdnem pontosan hét éve, 2011. február 26-án, az Újpest FC–Kaposvári Rákóczi mérkőzésen mutatkozott be egy fiatal csatár, Lázár Bence. Élete első NB I-es mérkőzésén két góllal vezette győzelemre az Újpestet, a Nemzeti Sport nyolcas osztályzattal a mezőny legjobbjának választotta meg. 57 élvonalbeli mérkőzésen 13 gólt ért el, utoljára 2014. szeptember 20-án játszott a magyar első osztályban. A televíziós szakkommentátorként is népszerűvé vált Lázár Bence február 22-én hajnalban hunyt el a leukémiával folytatott küzdelme után. A Szusza Ferenc Stadionnál gyertyagyújtással emlékeztek rá. Emlékére az újpesti honlap fekete-fehérbe borult, a találkozó gyászszünettel kezdődik.

♦ Elsöprő fölényben van az Újpest az örökmérleget tekintve. 120 első osztályú bajnoki mérkőzés után 72 újpesti sikert, 29 döntetlent és 19 Haladás-győzelmet mutat az összesítés.

♦ Eddig 60 NB I-es bajnokit vívott a Haladás Újpesten, és csak háromszor nyert: 1948-ban (1:2), 1985-ben (0–1) és 2013-ban (0–1).

♦ A Haladás 35 éve nem szerzett egynél több gólt az Újpest otthonában, és akkor sem ment sokra vele, mert 3–2-re kikapott.

♦ Az Újpest rengeteg pontot elhullajtott pályaválasztóként, nem csoda, hogy csak a 10. helyen állnak a hazai eredményesség alapján. A lilák csak egyszer kaptak ki a Szusza Ferenc Stadionban, ám csupán kétszer nyertek, hat döntetlen mellett. A Puskás Akadémia volt az egyetlen csapat, mely három pontot tudott szerezni a Megyeri úton.

♦ Nem mintha vendégként brillírozna a Haladás, mely 8 idegenbeli mérkőzésen csak 4 pontot szerzett. A szombathelyiek idegenbeli mérlege a legrosszabb az NB I-ben, ráadásul ők szerezték messze a legkevesebb gólt (6) is.

♦ A Haladás megnyerte legutóbbi három mérkőzését az élvonalban, a Ferencvárost, a Puskás Akadémiát, majd a Videotont is legyőzte az őszi idény végén – azaz a három legértékesebb játékoskeretű klubbal „bánt el.” Négy egymást követő bajnoki győzelmet legutóbb 2016 augusztusában aratott a Hali.

FERENCVÁROS–BP. HONVÉD

♦ A két csapat 1914 óta vívja mérkőzéseit egymással a dél-pesti derbin, első bajnokijukat 1916-ban játszották. A magyar élvonalban 202-szer mérkőztek meg egymással, jelentős a Fradi-fölény, az örökmérleg a házigazda szempontjából 111 győzelem, 31 döntetlen és 60 vereség. A mérleg a Puskás Ferenc Stadionban (Népstadionban) és Kispesten kiegyenlített, viszont a kilencedik kerületben elsöprő a Fradi-dominancia: 82 meccsből 55-öt nyert meg a házigazda 15 döntetlen és 12 kispesti siker mellett.

♦ A két csapat legutóbbi 13, egymás elleni mérkőzésén nem született döntetlen, sőt, a kétezres években lejátszott 33 bajnokiból csak 4 végződött ikszre.

♦ Az FTC a legutóbbi 4 alkalommal legyőzte pályaválasztóként a Honvédot – mindig egy gól különbséggel –, a kispestiek legutóbb 2013-ban vitték el a három pontot egyik legnagyobb riválisuk otthonából. Igaz, az akkor épp a Puskás Ferenc Stadion volt – az Üllői úton legutóbb 2012-ben nyertek bajnokit a kispestiek.

♦ Több mint 13 éve nem volt olyan dél-pesti derbi az NB I-ben, amely két gólnál nagyobb különbséggel dőlt volna el. Akkor (2004. november 28-án) 4–0-ra nyert a Fradi.

♦ A Ferencváros a legjobb hazai mérlegű csapat (7–2–0) az élvonalban, a Videotonnal együtt már csak ketten veretlenek pályaválasztóként a forduló előtt. Hazai pályán az FTC szerezte a legtöbb gólt (22) és kapta holtversenyben a legkevesebbet (6). A Honvéd idegenben a negyedik legeredményesebb csapat, a kispestiek ugyanannyi pontot szereztek vendégként (14), mint a Bozsik-stadionban.

♦ Az FTC 2017. április 15. óta veretlen pályaválasztóként az NB I-ben, akkor a Vasastól kapott ki 2–1-re. A jó sorozat 12 mérkőzést számlál. Amióta átadták a Groupama Arénát, a zöld-fehérek csak négy bajnokit veszítettek el otthon, mindannyiszor egy góllal – háromszor fővárosi csapat győzte le őket (kétszer a Vasas, egyszer az Újpest, a negyedik siker a Paksé).

♦ A Honvéd az ősszel ugyanannyi gólt kapott (30), mint a bajnoki címet hozó előző idény egészében.

♦ A góllövőlistát vezető Varga Roland az FTC eddigi találatainak 34 százalékát szerezte (13/38), a másik oldalon Davide Lanzafame a kispesti találatok 35 százalékáért „felelős” (11/31).

♦ Száz évvel ezelőtt, 1918-ban is szezonnyitót vívtak a csapatok egymással, csak éppen nyáron. Hogy a korabeli tudósítást idézzük: „Az elmúlt vasárnap ismét megjelentek a nyári szünet alatt rövid időre csendbe borult pályákon a bajnoki pontokért küzdő csapatok, és hangossá tette ismét az elhagyatott tribünöket az ígérkező sportélvezet csábításának szívesen engedő közönség lelkes buzdító szava.” Az FTC 4:0-ra győzte le „imponáló stílusban” a Kispestet az Üllői úton, a mérkőzést majdnem sötétedés miatt kellett félbeszakítani, mivel csúsztak az előző találkozók. Illetve a csapatokra konkrétan rásötétedett, de a mérkőzést így is lejátszották…

♦ Érdekesség, hogy az 1919. márciusi visszavágó is az Üllői úton volt, az FTC 2:0-ra nyert, a Kispest kapusát, Varga Pétert ájultan vitték le egy szerencsétlen összecsapás után a pályáról. Hogy miért volt a helyszín megint az Üllői út? A magyar labdarúgás két abszolút domináns, saját stadionnal rendelkező csapata, az FTC és az MTK egyszerűen megegyezett az állandó pénzszűkében lévő kisebb csapatokkal arról, hogy a nagyobb befogadóképességű Üllői útra, illetve Hungária útra viszik „hazai” mérkőzésüket is. Az FTC ebben a szezonban a 22 mérkőzéséből 16-ot tulajdonképpen otthon játszott. A harmincas évek második feléig a Kispest jóval több „hazai” meccsét játszotta az FTC ellen az Üllői úton, mint saját kerületében.

NB I, 2017–2018, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 24., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Videoton–Vasas (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho ArénaSzabó Zsolt
17.00: Mezőkövesd–Puskás Akadémia
Mezőkövesd, Városi StadionBerke Balázs
17.00: Debreceni VSC–Balmazújváros
Debrecen, Nagyerdei StadionErdős József
17.00: Paksi FC–Diósgyőri VTK
Paks, Városi Stadion
Solymosi Péter
17.00: Újpest FC–Haladás
Budapest, Szusza Ferenc StadionKassai Viktor
19.30: Ferencváros–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama ArénaIványi Zoltán
TABELLA • TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 19 12 5 2 38–17 +21 41
2. Videoton FC 19 11 5 3 41–22 +19 38
3. Debreceni VSC 19 9 4 6 34–23 +11 31
4. Budapest Honvéd 19 8 4 7 31–30 +1 28
5. Újpest FC 19 6 8 5 26–25 +1 26
6. Diósgyőri VTK 19 7 4 8 32–30 +2 25
7. Paksi FC 19 6 6 7 27–30 –3 24
8. Puskás Akadémia FC 19 6 5 8 26–31 –5 23
9. Vasas FC 19 6 3 10 24–37 –13 21
10. Szombathelyi Haladás 19 6 2 11 19–33 –14 20
11. Balmazújváros 19 4 7 8 24–28 –4 19
12. Mezőkövesd Zsóry FC 19 3 7 9 20–36 –16 16
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik