Vidi: öt plusz öt évre bérlik a várostól az új Sóstói Stadiont

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.11.12. 18:23
Hétfőn aláírták azt a két megállapodást – egy állandó bérletről szóló szerződést és egy eseti használatról szóló keretszerződést –, amelyek értelmében a Mol Vidi FC tulajdonosa, a Fehérvár FC Kft. bérbe veszi a Sóstói Stadion sport- és irodai célú részeit Székesfehérvár önkormányzatától.

Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a klub folyamatosan bérli a stadion mínusz első szintjén található öltözőket, konditermet, szertárt, rehabilitációs és orvosi helyiséget, a földszinten lévő üzlethelyiséget, múzeumot és jegypénztárt, az első és a második emeleten található irodákat. A pályát és a labdarúgó-mérkőzésekkel összefüggő kiszolgáló helyiségeket eseti jelleggel, meccsnapokon használják.

Mint írták, a Fehérvár FC Kft. az állandó jelleggel igénybevett, több mint 2200 négyzetméteres helyiségcsoportért havonta, négyzetméterenként nettó 3000 forint bérleti díjat fizet, továbbá nettó négymillió forintot fizet mérkőzésenként, illetve a jegy- és bérletbevétel tíz százalékát, az esetleges stadionelnevezés bevételéből pedig öt százalékot.

A centerpálya karbantartását a klub végzi, az ehhez szükséges eszközöket az üzemeltető Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. biztosítja, a pályafenntartás közüzemi költségeit fele-fele arányban fizeti az önkormányzat és a klub.

Jelezték, hogy a stadionban minden esetben elsőbbséget élveznek a labdarúgó-mérkőzések, ugyanakkor a létesítmény multifunkcionalitása miatt az önkormányzat szándéka, hogy a stadion minél több kulturális, vállalati és városi rendezvénynek adjon otthont. A cél, hogy már az első teljes évben kevesebbe kerüljön a városnak az új stadion üzemeltetése, mint a régié, mivel az önkormányzat reálisnak látja, hogy a következő években a stadion hasznosításából származó bevételek meghaladják a kiadásokat.

Az egyesület szombaton közölte a honlapján, hogy jövő hét szerdán az NB I hatodik fordulójából elhalasztott Mol Vidi FC–Újpest FC mérkőzéssel avatja fel az új Sóstói Stadiont. Mint írták, ősszel még további két bajnokit rendeznek Székesfehérváron: a Vidi az új Sóstói Stadionban fogadja december 2-án a Budapest Honvéd, majd december 16-án a Ferencváros gárdáját.

A Vidi az Európa-liga csoportkörének utolsó fordulójában, december 13-án az angol Chelsea-t fogadja. Azt a mérkőzést még Budapesten a Groupama Arénában rendezik.

A bajnok Mol Vidi FC új otthona 13.98 milliárd forintos beruházás keretében valósult meg és már az UEFA szigorított, IV-es kategóriájának elvárásaihoz illeszkedik: 14 200 fős befogadóképességével nagy nemzetközi találkozóknak adhat otthont.

A nagyberuházás szervesen kapcsolódott ahhoz a városrészi rehabilitációhoz, amelynek keretében megmentette a város a Sóstó Természetvédelmi Területet, a stadionépületben látogatóközpont, körülötte parkolók létesültek, valamint utak és sétányok újultak meg a városrészben.

A kivitelező 2016 novemberében vette át a munkaterületet, a projektet azonban jelentősen hátráltatta a régi stadion – eredetileg megtartandó, felújítandó – főépületének statikai problémája. Az épületrészt elbontották, ami 900 millió forintos, előre nem látható többletkiadást jelentett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik