Videó: amikor Tornyi Diósgyőrje felmosta a pályát a kispestiekkel

Vágólapra másolva!
2020.08.11. 09:25
A héten megkezdődik a labdarúgó NB I 2020–2021-es idénye, és videós múltidéző sorozatunkban korábbi bajnoki évadok első fordulóira tekintünk vissza. A dátum 1997. július 20., a helyszín Miskolc: az újonc Diósgyőr tizenhatezer néző előtt mért súlyos csapást a Kispest-Honvédra.

„Az a célunk, hogy a bajnokságban nyolc győzelmet érjünk el, tíz esetben pedig döntetlenre végezzünk. Az így begyűjtendő 34 ponttal szerintem osztályozó nélkül bent lehet maradni az NB I-ben” – nyilatkozta lapunknak Tornyi Barnabás, az újonc Diósgyőri FC vezetőedzője a Kispest-Honvéd elleni bajnoki nyitány előtt.

Szerény terv, ehhez képest a Diósgyőr – amely 1993 után, négy idény kihagyást követően jutott vissza az élvonalba – ajtóstól rontott be a házba, mert 5–1-re lehengerelte a kispestieket, általános megdöbbenést keltve. Rendben, ez a Kispest-Honvéd már jóval gyengébb volt, mint a kilencvenes évek első felében látottak, de azért a különbség így is megdöbbentő volt. A Diósgyőr Jakab Csaba góljával már az első percben vezetést szerzett (el is szabadult a pokol a lelátón), Kovács Kálmán ugyan a 28. percben még egyenlített, de a félidőig újabb két, a lefújásig négy hazai gól került a kispestiek kapujába.

Tulajdonképpen bejött, amit a lapunknak a mérkőzés előtt tippelő Moldova György jósolt:

„Néhány héttel ezelőtt beszélgettem Tomyi Barnabással, és egyetértettünk abban, hogy Borsodban kell egy csapat. A focit ugyanis oda kell vinni, ahol nézők is vannak... A Diósgyőr jó csapat, a Honvédtől viszont nem várok sokat.”

Igaz, az író is „csak” 3–2-es hazai győzelmet várt.

A csíkos mezes diósgyőriek remek sikerrel nyitották az 1997–1998-as bajnokságot
A csíkos mezes diósgyőriek remek sikerrel nyitották az 1997–1998-as bajnokságot

A mérkőzés után hatalmas ünneplést rendeztek a hazai szurkolók, de nem volt minden felhőtlen: egy tipikus kilencvenes évekbeli „magyarfocis” eseménysor után a megyei társadalombiztosítás végrehajtói lefoglalták a mérkőzés bevételét a DFC tartozásai miatt.

„Elrontották az örömünket. Egyébként remek érzékkel választottak időpontot, hiszen azt mindenki tudta, hogy az idénynyitón sokan lesznek, és a bevételünk lényegesen felülmúlja majd az NB Il-es összegeket. így is történt, hiszen hozzávetőlegesen kétmillió forint származott a jegyeladásból, és ez a pénz most elvándorolt tőlünk. Olyan, mintha teljesen ingyen játszott volna a csapat egy bemutató mérkőzést” – panaszkodott Kövy Zoltán, a Diósgyőr ügyvezetője.

Amikor a Kispest ezelőtt legutóbb Diósgyőrben járt, akkor 5–1-re nyert és bajnoki címet szerzett – nos, most nagyon csúnya vereséget szenvedett. Az idény végén a diósgyőriek a 11. helyen végeztek (és 10 ponttal felülmúlták Tornyi reményeit), a fővárosiak csak a 14.-en.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik