Videó: amikor a „meztelen” FTC az ellenfél dresszében ünnepelt aranyérmet

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.06.17. 07:54
A sportvilág lassan éledezik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően, de mivel archív visszatekintéseink népszerűek voltak olvasóink körében, folytatjuk a videós múltidéző sorozatunkat. Irány 1995 júniusa és egy egészen különös bajnokünneplés Akasztón.

Népünnepélyt hozott az 1994–1995-ös élvonalbeli bajnokság utolsó fordulójában Akasztón a Stadler FC–Ferencváros találkozó. Az abszolút újonc házigazda igen jól szerepelt – főleg, hogy szinte a teljes őszi szezonban idegenben játszott a Stadler Stadion építése miatt –, és a 9. helyen zárta a bajnokságot, a Ferencváros pedig a 28. fordulóban, a DVSC elleni 3–3-mal már biztosította elsőségét. Tét már nem igazán volt az 1–1-es döntetlennel zárult mérkőzésen.

Az akasztói stadionba 1995. június 24-én így aztán ünnepelni ment mindenki – a tudósítók becslése szerint 22 000-en látogattak ki a mérkőzésre, ez lett (és maradt) a nézőcsúcs a pályán. A Fradi Goran Kopunovics góljával szerezte meg a vezetést, ám Rumán Tibor a második félidőben egyenlített.

„Szólt a síp, a dob, a nádi hegedű. Az akasztói szurkolók a »Mi, mi, mi, mi mozog a zöldlevelű csipkebokorban...« című nótával hálálták meg a gólt. Aztán egy magányos trombitán felcsendült Verdi Aidájának bevonulási indulója. Szóval show volt a Stadler-stadionban” – olvashatjuk lapunk beszámolójában.

Az örömfoci vége pályainvázió lett, egyre többen és többen gyűltek össze a játéktér szélén, és amikor Márton Sándor a hajrában szabadrúgást ítélt a hazaiak javára, be is zúdultak a gyepre. A drukkerek „ereklyegyűjtésbe” kezdtek, leszedték a mezt a játékosokról, no meg a hálót is az egyik kapuról. A mérkőzésnek azonban nem volt vége, s be kellett azt fejezni.

„A második félidő 41. percének 37. másodpercében ítéltem szabadrúgást, de ezt nem lehetett végrehajtani, mivel a szurkolók elözönlötték a pályát. Felszólítottam a főrendezőt, hogy próbálják meg helyreállítani a rendet, erre közölték, hogy már nincs háló az egyik kapun, és nincs mez a ferencvárosi játékosokon, így a mérkőzést nem lehetett folytatni” – vázolta az eseményeket a Nemzeti Sportnak a bíró.

Márton játékvezető 27 perc kényszerpihenő után vezényelte vissza a pályára a csapatokat, a Stadler kékben (de másik kék szerelésben!), a Ferencváros – mivel a zöld-fehér mezek már a fanatikusoknál voltak – a Stadler fehér kölcsöndresszében jött ki. A tempofradi.hu oldalon közzétett fotón ifjabb Albert Flóriánt ebben láthatjuk.

A Ferencváros bajnokként, kupagyőztesként és Szuperkupa-győztesként zárta az idényt – hogy aztán a következőben megvédje NB I-es elsőségét és első magyar csapatként feljusson a Bajnokok Ligája főtáblájára.

Kedden aranyérmes lett az FTC az NB I mostani idényében – a 31. bajnoki cím megünnepléséről készült videóinkat itt tekintheti meg!

A Nemzeti Sport 1995. június 25-i címlapja
A Nemzeti Sport 1995. június 25-i címlapja
A Ferencváros szurkolói a 25. bajnoki címet ünnepelhették 1995-ben (Fotó: NS-archív)
A Ferencváros szurkolói a 25. bajnoki címet ünnepelhették 1995-ben (Fotó: NS-archív)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik