Vészmegoldás – S. Tóth János jegyzete

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.11.20. 23:57

Vasárnap, nem sokkal az Oakland Raiders és a New England Patriots mexikóvárosi bajnokija előtt jelentette be a Mexikói Turisztikai Minisztérium és az NFL: az amerikaifutball-liga 2019 és 2021 között is elvisz minden esztendőben egy alapszakasz-mérkőzést Mexikóba. 2021-ig még négy év van hátra, de a felek már most fontosnak tartották, hogy a nyilvánosság elé álljanak a hírrel. Ez nem valamiféle nemes gesztus: az üzleti alapú sport értékrendjében a fogyasztó (lásd még: szurkoló) kiszolgálása dominál, s minőségi sportszolgáltatás nem létezhet tervezhetőség nélkül.

Korreláció híján nem vonnék most párhuzamot az amerikai gyakorlat meg a szombathelyi tempó között. A vasi megyeszékhelyen hétfőn tették közhírré, hogy másnap (azaz ma) 10 órakor végre elindulhat a jegyértékesítés a szombati Hali–Fradira. Az NB I-es bajnokság Szombathelyen gyaníthatóan legnagyobb érdeklődést kiváltó eseménye előtt – ami nem mellesleg a Haladás első élvonalbeli fellépése az új arénában – négy és fél napot kapnak a szurkolók arra, hogy sporttermékre (futballra) költsenek a jövedelmükből.

A kapkodó ügyetlenkedés oka: a Haladás vezetőinek csak múlt szombatra sikerült megegyezniük a vadonatúj létesítmény üzemeltetőjével arról, hogy a kiesőzónába zuhanó csapat a hétvégén a Rohonci úton fogadhatja a Ferencvárost. Ez a bizonyos üzemeltető a helyi önkormányzat egyik cége. Nem tudom, átérezhető-e a kellő mélységben az abszurd, de a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. is csupán ideiglenes „házkezelő”. A város már kiírt egy pályázatot, a tavasszal a leendő üzemeltetővel kell majd újfent megegyeznie a futballklubnak a pálya használatáról.

A régi stadion bontása tavaly januárban kezdődött, majd’ két év lett volna arra, hogy a komplexumnak gazdát találjanak. Sárközy Tamás professzor azt írta még 2002-ben, hogy a profi világban „ingatlanbefektetésként nyereséget eredményező tevékenységgé vált a sportlétesítmények létrehozása, üzemeltetése”. Mifelénk mintha megmaradt volna építőipari tevékenységnek: a kész műtárgyak üzemeltetésére és finanszírozására nemigen készülnek koncepciók. Kénytelen-kelletlen még olyan, a legkevésbé sem indifferens beruházásnál is becsusszantak szükségmegoldások, mint a vizes vb-re felépített Duna Aréna.

Igaz, vészmegoldásokban emberemlékezet óta jók vagyunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik