Veretlenül az élen 9 forduló után: aranyos ígéret ez a Ferencvárosnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.06. 10:56
null
Legutóbb áprilisban találkozott az FTC és a DVSC, akkor Debrecenben döntetlen lett a vége (Fotó: Szabó Miklós)
A veretlen Ferencváros a Debrecent fogadja a labdarúgó NB I 10. fordulójában. Legközelebbi üldözői – a Bp. Honvéd és a Mol Vidi FC – szintén pályaválasztók lesznek a hétvégén. A sereghajtó pozícióba visszaesett Haladásnak a mezőny leghosszabb rossz sorozatát kellene megszakítania – történelmi-statisztikai érdekességek a 10. kör elé.

 

Mindenekelőtt nézzünk a tabellára: a veretlen Ferencváros 7 pont előnnyel vezet – az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott Vidihez képest vesztett pontokat tekintve 5 pont a fórja. Az előző két idényben nem volt 9 mérkőzés után veretlen csapat az NB I-ben, 2015–2016-ban viszont a Fradi százszázalékos volt még ekkor, és simán meg is nyerte a bajnokságot. 2014–2015-ben a Videoton FC volt százszázalékos 9 kör után, a Paks pedig még veretlen – a Vidi is aranyéremig menetelt. 2011–2012-ben a DVSC és a Győr volt veretlen az első 9 fordulót követően, a listavezető Loki végül úgy nyert bajnokságot, hogy veretlenségét végig megőrizte.

Az NB I legutóbbi 15 kiírásából csak egyszer fordult elő, hogy egy csapat kilenc forduló után veretlenül vezette a tabellát, ám nem nyerte meg a bajnokságot: a 2006–2007-es idényben ZTE pazarul kezdett, ám záráskor a DVSC és az MTK mögé szorult.

Azért azt nagyon korai lenne leírni, hogy a Ferencváros lassan készülődhet is az aranyéremért – főleg, hogy az európai kupaszereplés során a csoportkört megérő csapatok őszi NB I-es teljesítményére általában rányomja a bélyegét a kettős terhelés, és ezzel a legnagyobb rivális Vidinél számolni kell. Ami viszont biztosnak tűnik: a Vidi sok „pontajándékot” már nem adhat az ősszel, a Fradi pedig olyan erősen kezdett, amelynek a vége általában bajnoki elsőség.

BP. HONVÉD–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Eddig 103 mérkőzést vívott egymással az első osztályban a két csapat. A kispesti győzelmek száma 54, a diósgyőri sikereké 24, 25-ször ikszeltek egymással.

♦ A Honvéd nyeretlen maradt a DVTK elleni, legutóbbi négy bajnoki mérkőzésén.

♦ A diósgyőriek 1940-ben rögtön győzelemmel indítottak Kispesten (0:1), ám eddig 50 mérkőzésből csupán hatot tudtak megnyerni a Honvéd pályaválasztása mellett. A Diósgyőr 1940-ben, 1957-ben, 1967-ben, 2006-ban, 2008-ban és 2014-ben tudott győzni a kispestiek vendégeként.

♦ Az eddigi 50 Honvéd–Diósgyőr mérkőzés közül csupán egyen nem esett gól – 1980-ban játszottak 0–0-t a felek.

♦ A Bp. Honvéd igen jól kezdte a bajnokságot, ám legutóbbi három mérkőzésén gólt sem szerzett, így értelemszerűen nyeretlen is maradt.

♦ A Diósgyőr pocsék idegenbeli szériában van: 2017. október 28. (Haladás–DVTK 0–3) óta nem nyert vendégként. Ez 14 mérkőzéses nyeretlenségi sorozatot jelent, melynek során a diósgyőriek csak egyszer húzták ki kapott gól nélkül. A 14 meccsen megszerezhető 42 pontból csak hármat gyűjtött be a DVTK.

♦ A DVTK nem tudott nyerni legutóbbi négy bajnoki mérkőzésén, at előzői kettőt elvesztette. Ebben a bajnokságban csak két olyan meccse volt a Diósgyőrnek, amelyen nem kapott gólt.

♦ Ha a Honvéd házi gólkirálya, Danilo nem talált be ebben a bajnoki idényben, akkor a kispestiek csak egy mérkőzést tudtak megnyerni. Az egész NB I-ben Danilónak van a legnagyobb „részesedése” csapata góljaiban – a 12 kispesti találatból ötöt a brazil csatár jegyzett.

ÚJPEST FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Tíz NB I-es mérkőzést játszottak eddig egymással, ezek fele döntetlenre végződött, kétszer az Újpest, háromszor a PAFC nyert.

♦ Az Újpest hatos bajnoki nyeretlenségi sorozatban van a felcsútiak ellen: 2015. május 23-án 5–4-re legyőzték idegenben a Puskás Akadémiát, azóta három döntetlen és három vereség.

♦ Hazai pályán a lilák még egyszer sem tudták legyőzni a Puskás Akadémiát, a mérleg négy döntetlen és két vereség.

♦ Az Újpest legutóbbi hat bajnokijának mindegyikén kettő vagy kevesebb gól esett, és az egyszer sem fordult elő, hogy a találkozó egyik résztvevője eljutott volna két találatig.

♦ Hazai pályán a legutóbbi négy bajnokiján veretlen maradt az Újpest. A Puskás Akadémia elveszítette a legutóbbi három idegenbeli bajnokiját, s nyeretlen a legutóbbi ötön. Ráadásul a felcsútiak legutóbbi négy idegenbeli meccsük mindegyikén kaptak legalább két gólt.

MEZŐKÖVESD–HALADÁS

♦ Nyolc NB I-es mérkőzésen találkoztak eddig, a Mezőkövesd kettőt, a Haladás négyet nyert meg, kétszer nem bírtak egymással.

♦ A Haladás van a legrosszabb formában az NB I-es csapatok közül, nyeretlenségi sorozata immár ötmérkőzéses.

♦ Idegenben a szombathelyi csapat egyet sem tudott megnyerni legutóbbi nyolc bajnokija közül – sőt, az ezeken megszerezhető 24 pontból csak egyet kaparintott meg.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi három bajnoki mérkőzése mindegyikén két vagy több gólt kapott.

♦ A Haladás első 9 bajnoki mérkőzésén 19 gólt kapott, a legtöbbet az NB I-ben. Legutóbb a 2009–2010-es idényben fordult elő a szombathelyiekkel, hogy ilyen sok kapott góllal álltak kilenc kör után, akkor 21-szer rezdült meg a hálójuk.

PAKSI FC–KISVÁRDA

♦ A Ferencváros után a Paksé a legjobb aktív sorozat az élvonalban, Csertői Aurél csapata nem szenvedett vereséget a legutóbbi hat mérkőzésén.

♦ Ilyen hosszú NB I-es veretlenségi sorozata legutóbb 2017-ben volt a Paksnak, mely akkor szeptember-októberben hat meccsen keresztül nem talált legyőzőre. Hatosnál hosszabb jó szériája 2016-ban volt a tolnaiaknak – az 9 bajnoki mérkőzést számlált.

♦ A Paks veretlen az előző három hazai bajnokiján, a legutóbbi kettőn egyaránt három góllal küldte haza ellenfelét. Ha most is sikerülne három gólt szerezni, akkor ilyen „gólszórás” 2011 ősze óta először történne meg a paksiakkal: akkor a Pécs ellen négyszer (4–4), a Haladás ellen háromszor (3–2), a ZTE ellen megint csak négyszer (4–2) sikerült betalálni.

♦ A Kisvárda eddig egyetlen idegenbeli NB I-es mérkőzésén sem tudott egy gólnál többet szerezni. Az első három bajnokiján nem szerzett gólt vendégként az abszolút újonc, a második hármon minden alkalommal egyet.

FERENCVÁROS–DEBRECENI VSC

♦ Ez lesz a 90. élvonalbeli mérkőzés a Ferencváros és a DVSC között – a két csapat együttvéve 36 bajnoki címnél jár (FTC: 29, DVSC: 7). Az örökmérleget tekintve jókora a Fradi fölénye: a fővárosiak a 89 mérkőzésből 40-et megnyertek, 24 a döntetlenek száma, a Loki 25-ször győzött.

♦ Az FTC vendégeként 44 kísérletből csak négyszer tudott nyerni a Debrecen: 1999-ben (0–1), 2001-ben (0–1), 2002-ben (0–1) és 2012-ben (1–2). Az első Üllői úti sikert Szatmári Csaba gólja után ünnepelhette a Loki – az atlantai olimpiát is megjárt Loki-klublegenda fia, aki a DVSC jelenlegi keretének tagja, viszont még nem volt győztes csapat tagja a Fradi otthonában.

♦ A két csapat előző hat bajnoki mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni a DVSC, mely legutóbb 2016. április 2-án győzte le a Ferencvárost.

♦ Ha a Ferencváros győzni tud, akkor a 2015–2016-os idény óta először kezd tíz veretlen mérkőzéssel. Akkor 30 pontból 28-at megszerzett az FTC, most 26 az elképzelhető maximum.

♦ A Ferencváros immár 21 bajnoki mérkőzés óta veretlen, ez természetesen a leghosszabb aktív jó sorozat az NB I-ben. A Fradi legutóbb 2018. március 3-án, a Diósgyőr otthonában kapott ki (2–1-re).

♦ A Fradinak hazai pályán 25 mérkőzéses a veretlenségi sorozata. Lassan másfél éve, 2017. április 15-én ünnepelhetett legutóbb győzelmet a Groupama Arénában magyar bajnoki rivális (a Vasas győzött itt 2–1-re).

♦ A Ferencváros az előző 21 hazai bajnokija mindegyikén szerzett legalább egy gólt. Legutóbb a Debrecen távozott „ép bőrrel” és egy ponttal (0–0) az Üllői útról.

♦ A DVSC nyeretlen legutóbbi három idegenbeli bajnokiján és gólt sem szerezve vereséget szenvedett a legutóbbi kettőn.

♦ A 2018-as évben csak két olyan idegenbeli bajnokija volt a Lokinak, amelyen egynél több gólt tudott szerezni (mind a kettőt meg is nyerte).

♦ Herczeg Andrásnak, a DVSC szakvezetőjének csak két jelenlegi NB I-es klub ellen nem pozitív a bajnoki mérlege – az egyik a Ferencváros (2 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség), a másik pedig az Újpest (1–3–6).

MOL VIDI FC–MTK BUDAPEST

♦ Majdnem teljesen kiegyensúlyozott a két csapat örökmérlege: a Vidi 38, az MTK 37 mérkőzést nyert meg, a döntetlenek száma pedig 21.

♦ Az MTK legutóbbi hét bajnoki mérkőzését elvesztette a Vidi vendégeként, ráadásul csak egyszer szerzett gólt ebben a periódusban! A kék-fehérek számára lehangoló széria 2011 óta tart, az eredmények a házigazda Vidi szemszögéből: 2–1, 2–0, 2–0, 5–0, 1–0, 5–0, 2–0.

♦ Az MTK 14 pontjából eddig tízet idegenben szerzett – a fővárosi kék-fehéreké a Ferencváros után a legjobb idegenbeli mérleg.

♦ A Ferencvároshoz hasonlóan a Vidi is 25 mérkőzéses hazai bajnoki veretlenségi sorozatban van. Ugyanúgy a Vasas volt az a csapat, amelyik elkapta a fehérváriakat: 2017. április 8-án győztek az angyalföldiek 2–1-re.

♦ A Vidi legutóbbi 54 hazai bajnokija közül 53-on szerzett gólt – az egyetlen kivétel a Ferencváros elleni rangadó volt idén májusban (0–0).

♦ Az MTK ebben az idényben még veretlen azokon a mérkőzéseken, amelyeken megszerezte a mérkőzés első gólját. Ha az ellenfél mérte az „első csapást”, a kék-fehérek mindig kikaptak.

NB I, 2018–2019, 10. FORDULÓ
OKTÓBER 6., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
14.45: Bp. Honvéd–Diósgyőri VTK
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Szőts Gergely
17.00: Újpest FC–Puskás Akadémia
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
Erdős József
17.00: Mezőkövesd–Haladás
Mezőkövesd,
Városi Stadion
Andó-Szabó Sándor
17.00: Paksi FC–Kisvárda
Paks,
Városi Stadion
Radványi Ádám
19.30: Ferencváros–Debreceni VSC
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Groupama Aréna
Iványi Zoltán
OKTÓBER 7., VASÁRNAP
18.00: Mol Vidi FC–MTK Budapest
(Tv: M4 Sport)
Felcsút,
Pancho Aréna
Kassai Viktor
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 9 7 2 19– 6 +13 23
2. Budapest Honvéd 9 5 1 3 12– 7 +5 16
3. Mol Vidi FC 8 4 3 1 16– 7 +9 15
4. MTK Budapest 9 4 2 3 13–15 –2 14
5. Paksi FC 9 3 4 2 12–10 +2 13
6. Debreceni VSC 9 3 4 2 12–11 +1 13
7. Mezőkövesd Zsóry FC 9 3 3 3 14–12 +2 12
8. Újpest FC 8 2 4 2 6– 7 –1 10
9. Puskás Akadémia FC 9 2 2 5 10–14 –4 8
10. Kisvárda 9 2 2 5 8–17 –9 8
11. Diósgyőri VTK 9 1 3 5 7–15 –8 6
12. Szombathelyi Haladás 9 1 2 6 11–19 –8 5

A 6. fordulóból elhalasztott Mol Vidi FC–Újpest FC mérkőzést november 21-én pótolják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik