Vasas: Fiatal magyarokból akartam csapatot építeni – Oenning

Vágólapra másolva!
2018.01.29. 17:10
Nem voltak túlzott elvárásai Michael Oenningnek, amikor két évvel ezelőtt a Vasas labdarúgócsapatához szerződött, de a német szakember a 11 Freunde futballmagazinnak adott interjújában azt mondta, Magyarországon nagyon sok meglepetés érte.

„Az ideérkezésemkor nem nagyon voltak várakozásaim, mert nagyon gyorsan jött az ajánlat és néhány napon belül döntenem kellett. Az elmúlt két évben sok meglepetés ért, hálás vagyok a tapasztalatokért, mert rájöttem, hogy a magyar labdarúgás egyes részeiben hasonlít a némethez, de mégis más. Akadnak kulturális és szerkezeti különbségek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a labdarúgás minősége attól függ, hogy melyik országban játsszák. Megpróbáltam kidolgozni egy stratégiát, hasonló filozófiával, mint Németországban. A magyar labdarúgás mély álomból ébredezik, már látható, mennyi új stadion épül. A labdarúgás iránti érdeklődés óriási” – nyilatkozta Michael Oenning.„Az ideérkezésemkor nem nagyon voltak várakozásaim, mert nagyon gyorsan jött az ajánlat és néhány napon belül döntenem kellett. Az elmúlt két évben sok meglepetés ért, hálás vagyok a tapasztalatokért, mert rájöttem, hogy a magyar labdarúgás egyes részeiben hasonlít a némethez, de mégis más. Akadnak kulturális és szerkezeti különbségek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a labdarúgás minősége attól függ, hogy melyik országban játsszák. Megpróbáltam kidolgozni egy stratégiát, hasonló filozófiával, mint Németországban. A magyar labdarúgás mély álomból ébredezik, már látható, mennyi új stadion épül. A labdarúgás iránti érdeklődés óriási” – nyilatkozta Michael Oenning.

A német szakember 2016 januárjában egy olyan csapatot vett át, amely a kiesés elkerüléséért küzdött, tavaly viszont megszerezte a harmadik helyet és kupadöntőt játszhatott.

„Fiatal magyarokból akartam csapatot építeni. Az első héten elmondtam az elképzelésem, de mindenki csak nézett rám. Támadófutballt szerettem volna megvalósítani úgy, hogy mi birtokoljuk többet a labdát, így meghatározzuk a mérkőzés képét. Hosszú ideig a Vasas volt az egyetlen, amely három védővel állt fel. De sajnos nem akadt olyan csatárunk, aki tizenöt-tizennyolc gólt szerzett volna, vagy olyan védőnk, aki kellőképpen gyors, és mint Jérome Boateng. Ez a magyar labdarúgás problémája: alig vannak megfelelő középső védők és középcsatárok, ezt a pozíciót általában a légiósok foglalják el.”

Úgy fogalmazott, Magyarország átmeneti fázisban van, amikor a szövetség és a kormány is sokat áldoz a sportágra. Bár sokan vitatják, hogy a jobb létesítmények hatással lennének a minőségi futballra, ő biztos benne, hogy javulni fog a játék. „Szerintem Magyarország Európa-bajnokságot szeretne rendezni, ahogyan Lengyelország és Ukrajna. A szükséges helyszínek már rendelkezésre állnak.”

A klubcsapatok rendre kiesnek a nemzetközi kupák selejtezőiben, és ennek több okát is látja. Szerinte a fiatal tehetségek az első adandó alkalommal külföldre szeretnének szerződni a pénzkereseti lehetőségek miatt. Az olyan nagy csapatok, mint a Videoton vagy a Ferencváros, idősebb, külföldi játékosokat vesznek, így viszont aligha várható siker a nemzetközi porondon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik