Ütött-e, vagy csak húzott? Liptákot sokkhatásként érte a döntés

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2017.05.05. 12:27
null
Lipták Zoltán rendkívül fontos bajnokikat nézhet a lelátóról (Fotó: Szabó Miklós)
Hogyha nem enyhíti az MLSZ fegyelmi bizottsága Lipták Zoltán öt mérkőzésre szóló eltiltását, a diósgyőriek hátvédje a bajnoki hajrában a kiesés elleni csaták helyett vakációzni mehet.



Sokkhatásként érte a döntés, még akkor is, ha sejtette, hogy a kiállítását követő, Kassai Viktor elleni kirohanásáért az átlagosnál szigorúbban „meszeli el” a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága, de öt mérkőzésre szóló eltiltásra gondolni sem mert.

„Letaglózott a fegyelmi ítélet – mondta Lipták Zoltán, a DVTK csapatkapitánya, miután a hétvégén a Vasas ellen 2–1-re megnyert mérkőzésen a Felix Burmeisterrel való összetűzéséért piros lapot kapott, majd Kassai Viktor játékvezetőnél olyan hevesen reklamált, hogy végül társainak kellett lefogniuk. – Tudtam, hogy több mérkőzésre tiltanak el, de nem számítottam ilyen kemény büntetésre. Öt mérkőzés... Rengeteg.”

INDOKLÁS
A Magyar Labdarúgó-szövetség szerdán a játékvezetői jelentés alapján döntött Lipták Zoltán öt mérkőzésre szóló eltiltásáról. Lássuk, mi volt az illetékesek indoklása: „Amikor a labda nem volt játékban, Lipták Zoltán ellenfelével szemben sportszerűtlen módon viselkedett, majd a kiállítása után a játékvezető személyére sértő kifejezést használt, és a játékvezetővel szemben fenyegetőleg lépett fel.”

Ez azt jelenti, hogy a 18-szoros válogatott védő nem csak a rendkívül fontos bajnoki hajráról, a Gyirmót, a Mezőkövesd, az MTK és a Debrecen elleni sorsdöntő találkozóról marad le, még a júliusban rajtoló következő idény első meccsét is kénytelen lesz kihagyni. Ha a fegyelmi bizottság nem enyhíti a büntetést, a rutinos játékos számára máris elkezdődik a nyári szünet, a fontos találkozók helyett – akár – tengerparti nyaralásra is készülhet.

Csakhogy a játékos és a klub sem nyugszik bele a döntésbe. A DVTK elöljárói újabb tárgyalást kértek, ami annyit tesz, hogy szerdán nemcsak a bekért játékvezetői jelentés, és az ott leírtak szerint hoz határozatot a bizottság, hanem videofelvételek, illetve az eltiltott játékos, valamint a tanúk meghallgatása alapján is.

„Ha néhány hete a fegyelmi bizottság megfelezte a vasasos Hangya Szilveszter eltiltását, nagyon bízom benne, hogy az enyémet is enyhíti...” – reménykedik a diósgyőri futballista. Ha már Hangya Szilveszter esetét emlegetik Miskolcon: a Vasas fiatal védőjét a Videoton csatárával, Danko Lazoviccsal történt dulakodásáért állították ki, majd tiltották el, ám az angyalföldiek fellebbeztek, és a videofelvételek többszöri megtekintése után az illetékesek úgy ítélték meg, Szabó Zsolt játékvezető egy félreérthető kézmozdulatot nézett ütésnek.

„Kedvező elbírálás esetén az utolsó két mérkőzésen talán pályára léphetnék – folytatta Lipták Zoltán. – Az eltiltásom óta nagyon rosszul érzem magam a bőrömben. Hangsúlyozom, nem ütöttem meg Felix Burmeistert, a Kassai Viktor elleni kirohanásomat pedig nagyon sajnálom, s ha visszatekerhetném az idő kerekét, másként cselekednék. Az ötmeccses eltiltásom természetesen az öltözőben is téma, a srácok próbálnak nyugtatni, de nem könnyű. Sajnos az esetet a média is felkapta.”

A 32 esztendős hátvéd a klub elöljáróival kedden útra kel, hogy Budapesten, az MLSZ Kánai úti székházában folytatandó tárgyaláson kérje büntetése enyhítését. A futballista olyannyira elszánt, hogy ügyvédet is visz a tárgyalásra, és nagyon bízik benne, hogy a felvételek megnézése után az illetékesek is belátják, az adott szituációban mezhúzáson kívül nem történt más. Ha csökkentik a büntetését, talán ott lehet a pályán az idény utolsó egykét mérkőzésén. Ellenkező esetben Lipták Zoltán indulhat is nyaralni.

NB I, 2016–2017, 30. FORDULÓ
MÁJUS 6., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Videoton FC–HaladásFelcsút, Pancho ArénaSolymosi Péter
18.00: Debreceni VSC–Újpest FC Debrecen, Nagyerdei StadionIványi Zoltán
18.00: Mezőkövesd–Bp. HonvédMezőkövesd, Városi StadionSzabó Zsolt
18.00: Gyirmót FC Győr–Diósgyőri VTKGyőr, Gyirmót, Alcufer StadionKarakó Ferenc
18.00: Vasas–Paksi FC (Tv: M4 Sport) Budapest, Szusza Ferenc StadionVad II István
20.30: MTK Budapest–Ferencváros (Tv: M4 Sport) Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik