Újpest: többezres tömeget várnak a címerellenes tüntetésre

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2017.07.08. 08:43
null
Az Újpest új címere (Fotó: ujpestfc.hu)
Szombaton 18 órától edzőmeccset játszik az NB I jövő hétvégi rajtjára készülő Újpest a másodosztályban szereplő Vác ellen. Ám az igazán izgalmas eseményekre a mérkőzést megelőző órákban lehet számítani.

 

Az Újpest szurkolói ugyanis 16 órára szerveztek tüntetést, hogy tiltakozzanak az új klubcímer ellen. Mint ismert, a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet által irányított klub hétfőn önhatalmúlag megváltoztatta a futballcsapat címerét, holott azt hevesen ellenezték a szurkolók, sőt az anyaklub, az UTE sem engedélyezte a módosítást. A felkészülési meccset eredetileg 17 órától játszották volna, és a szurkolók úgy tervezték, hogy a meccs közben a lelátón is hangot adnak elégedetlenségüknek. A klub azonban későbbre tette a meccs kezdési időpontját, ráadásul zárt kapusnak hirdette meg a találkozót.

Az Újpest FC honlapján olvasható indoklás szerint erre azért volt szükség, mert a rendőrség kiemelt biztonsági kockázatúnak minősítette a mérkőzést.

MI LESZ, HA PER LESZ?
Miután Őze István, az UTE elnöke korábban jelezte, hogy mihelyst először pályára lép az új címerrel ellátott mezében az Újpest FC, azonnal beperelik, lapunk sportügyekben járatos jogászokat kérdezett meg arról, mi várható egy ilyen per esetén. Egyikük sem kívánt névvel nyilatkozni, mondván, a peranyag alapos ismerete nélkül kockázatos volna véleményt formálniuk, ráadásul hasonló ügyre a sportvilágban nincs precedens Magyarországon. Emiatt mindannyian azt valószínűsítik, hogy a per hosszan elhúzódna, márpedig az nyilvánvalóan az Újpest FC malmára hajtja a vizet.

Lapunk kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya nem tudta megerősíteni, hogy rendőrségi döntésre zárulnak be a kapuk. Ennek ellenkezőjét tanúsítja egy szurkoló is, aki a közösségi oldalon számolt be arról, hogy találkozott Buchwald Milán újpesti rendőrkapitánnyal, valamint Hudák Péterrel, a rendészeti osztály járőrszolgálati alosztályának vezetőjével a tüntetés ügyében, és ők is megerősítették, hogy nem a rendőrség kérte zárt kapussá tenni a mérkőzést.

A tüntetőkkel szemben a Szusza Ferenc Stadiont az Újpest FC saját biztonsági szolgálatának emberei (a „sárgamellényesek”) védik, a rendőrség pedig csupán akkor avatkozik be, ha veszélyessé válik a helyzet. Lapunk megkereste a rendőrséget, amely közölte: bejelentést nem kaptak a tüntetésről, nem lesz megerősített rendőri jelenlét, és útlezárásokra, közúti korlátozásokra sem kerül sor.

Márpedig a visszajelzések alapján a szervezők többezres tömeget várnak, a lila-fehérek sok szimpatizánsa vidékről utazik a tüntetésre. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy ne fogyasszanak alkoholt, illetve igyekezzenek kulturáltan képviselni a klubszíneket. Ugyanakkor a lapunknak neve elhallgatását kérve nyilatkozó egyik szervező elmondta: maguk sem tudják, mivé fajul az elkeseredett tömeg megmozdulása, pláne akkor, ha úgy érzik, hogy szavaik nem érnek célba.

„A Roderick család tagjai megszokták már, hogy ahová beteszik a lábukat, mindenhol tüntetnek ellenük, nem hatja meg őket különösebben” – fogalmazott.

A szurkolók igencsak hiányolják a párbeszédet, hiszen a klub nem csupán címerügyben nem egyeztetett velük, de egy héttel a bajnoki rajt előtt még azt sem lehet biztosan tudni, hol rendezik meg a csapat első hazai mérkőzését. A régi címer visszaszerzéséért folyó küzdelemben a botrány kirobbanásától kezdve élharcosként szerepet vállaló Újpest Fanatics Shop pólókat is nyomtat a tüntetésre, és akkora kereslet mutatkozott ezek iránt, hogy már nem tudja teljesíteni a megrendeléseket.

A tüntetésen információnk szerint felszólal az Újpest korábbi 40-szeres válogatott játékosa, Urbán Flórián, valamint az egykor szintén lila-fehérben futballozó Széki Attila, aki Curtis művésznéven ismert zenész.

Az eseményről 16 órától a Nemzeti Sport Online is élőben jelentkezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik