Újpest-MTK összefogás: ma végképp elkergetik a telet

Vágólapra másolva!
2013.04.30. 12:57
null
Az őszi szezonban a kék-fehérek nyerték meg a két csapat párharcát (Fotó: NS-archív)
Lassan, de biztosan a végére érünk a labdarúgó NB I „behavazott" huszadik fordulójának. Az elhalasztott és jól elszórt mérkőzések sorát két patinás fővárosi csapat, az Újpest és az MTK összecsapása zárja ma este.

 

A hazaiak arra törekszenek, hogy végre zsinórban a harmadik bajnokijukat is megnyerjék, míg a kék-fehérek lépést tartanának az élmezőny tagjaival.

GARAMI: NAGY A TÉT, MEGNEHEZÍTHETIK A DOLGUNKAT

„Mindkét csapat szombaton játszott, győzött, ilyen értelemben hasonlóak az előjelek. Ellenfelünkhöz tavaly jó néhány játékos érkezett, akik egy-két kivételtől eltekintve mostanra beilleszkedtek, összerázódott az együttes, ennek köszönhetően már vannak jó mérkőzéseik. Oda kell figyelnünk a támadójátékosaikra, akik megnehezíthetik a dolgunkat. Ismerve az újpesti szellemet elmondható, hogy nagyon oda kell figyelnünk a meccs első periódusában, hiszen vélhetően erőteljes támadójátékkal indítanak majd, és erre törekszenek az egész mérkőzésen. Mindkét csapat számára nagy a tétje a találkozónak, amelyen mindenképpen a pontszerzésben reménykedünk" – mondta Garami József, az MTK szakmai igazgatója az mtkhungaria.hu-nak.

Ha a kék-fehéreknek sikerül begyűjteni a három pontot, a Videotont megelőzve feljöhetnek a második helyre.

„Nálunk a keret változatlan, annyi biztató jel van, hogy Kelemen Dávid már pályára lépett a második csapatban. Ugyanez vár Nikházi Márkra is, remélhetőleg hamarosan rendelkezésre állnak majd" – tette hozzá Garami.

„A győzelem mindennél fontosabb volt – mondta Simon Krisztián, a lila-fehérek szélsője a Nemzeti Sportnak, a hétvégi pápai győzelemre (1–0) utalva. – Még a szép játéknál is. Rendkívül értékes három pontot szereztünk. Hogy miként, az most szinte mindegy. A pápaiak valóban többet veszélyeztettek. Belül, a pályán viszont azt éreztem, hogy uraljuk a játékot, nálunk a labda, és nem lehet baj! A kiállítás kétségkívül sokat lendített rajtunk, ám a sikerünket a magabiztos, taktikus játékunknak köszönhettük."

Sorozatban a harmadik bajnoki győzelmére készül az Újpest. Az effajta triplázás még egyszer sem sikerült a lila-fehéreknek ebben a szezonban. Két ízben tettek erre kísérletet. Ősszel a KTE (2–1), valamint a Pécs (3–1) legyőzése után a Pápa elleni iksz (1–1), tavasszal a Debrecen és a Kaposvár elleni 1–0-s sikerek után pedig a kecskeméti vereség (0–1) csúszott be.

„Ezért sem tudtunk eddig a bajnokságban egyről a kettőre jutni – így Simon Krisztián. – Hisz amikor végre megindulhattunk volna fölfelé, mindig megtorpantunk. Jött a hullámvölgy. Remélem, ennek egyszer s mindenkorra vége! Teljes erőbedobásra, koncentrációra van szükség. Nem szabad, hogy két győzelem után rögtön elhiggyük magunkról: jaj, de jók vagyunk. Ilyenkor ugyanis lankad a figyelem és szikkad az elszántság. A bajnokságban nemegyszer már a hajrában veszítettünk értékes pontot, pontokat. Az MTK jól és gyorsan futballozik, nem engedhetjük be a játékosait a kapunk előterébe."

Szép gólokat szerzett és remekül futballozott az MTK a DVTK ellen (2–0), olyan teljesítménnyel rukkolt ki, amelyre lehet alapozni. Balajti Ádám másodszor volt eredményes a szezonban, és várja a lehetőséget, hogy egyszer végre kezdő lehessen kék-fehér mezben. Mondjuk éppen korábbi csapata, az Újpest ellen.

„Attól még, hogy eljöttem a Megyeri útról, nincs bennem dac vagy ellenszenv – mondta Balajti Ádám. – Fontos mérkőzés vár ránk. Ha győzünk, nyolc pontra eltávolodhatunk a Debrecen, Honvéd, Ferencváros hármastól. Sőt a Videotont is megint magunk mögé utasíthatjuk. Egy-két gyengébb bajnokitól eltekintve bizonyítottuk, hogy a csapatunk jó erőkből áll."

A NAPOKBAN LEJÁR MARC LELIEVRE VEZETŐEDZŐI MEGBÍZATÁSA

Kérdés, ez lesz-e Marc Lelievre utolsó meccse megbízott vezetőedzőként az Újpest kispadján. Ahhoz kétség sem fér, hogy a belga szakember megbízatása lejár, ám nem egyértelmű, hogy egészen pontosan mikor. Emlékezetes: elődje, Jos Daerden március 5-én távozott, és a szabályok előírják, hatvan nap alatt kell új, pro licences vezetőedzőt választani az együttes élére. Az átmeneti időszak a hét végén csakugyan véget ér, viszont nem mindegy, hogy melyik napon.

Úgy tudjuk, Marc Lelievre vasárnap a Győri ETO elleni bajnokin még irányíthat, elvégre a számláló akkor indult, amikor a klub bejelentette az MLSZ-nek az edzőváltást. Nem zárható ki, hogy az újpestiek – a szabály adta lehetőséggel élve – nem rögtön Jos Daerden távozásakor tettek eleget a kötelezettségüknek, és ezzel nyertek néhány napot.

Nem elhanyagolható a párharc történelmi háttere sem. Kevéssé ismert tény, de igaz: a jelenleg az élvonalban szereplő labdarúgócsapatok közül az Újpest és az MTK játszott a legkorábban bajnoki mérkőzést egymással. Sok klubot még meg sem alapítottak, amikor a lila-fehérek és a kék-fehérek már túl voltak az első tétmeccsükön: 1902. április 20-án a II. osztályban mérkőztek meg a felek, és a 111 évvel ezelőtti összecsapáson az MTK győzött 5:0-ra. Az MTK és a Ferencváros „csak" 1903-ban, míg az Újpest és a Fradi 1905-ben vívta az egymás elleni első bajnokiját, igaz, utóbbiak már I. osztályú mérkőzések voltak.

Az Újpest és az MTK az élvonalban 1905. április 2-án találkozott először, és a kékek 2:1-re győztek. A lila-fehérek pályaválasztásával 1905. november 19-én játszották az első meccset, az újpestiek a népszigeti pályán fogadták az MTK-t, és – Molnár I kiállítása miatt egy félidőt emberhátrányban futballozva is – megszerezték az első pontjukat a kék-fehérek ellen (1:1).

Kezdetben nagy volt az MTK fölénye (1909 márciusában például 8:1-re győzött a Millenárison a végül nyolc főre fogyatkozó lilák ellen...), de aztán egyre többször nyert az Újpest is, amely 1910. március 6-án verte meg először az MTK-t, méghozzá idegenben, 2:0-ra.

A két együttes az élvonalban bajnoki mérkőzésen eddig 204-szer találkozott egymással, s a mérleg meglehetősen kiegyenlített: 79-szer az Újpest győzött, 48 találkozó döntetlenre végződött, az MTK 77-szer nyert.

A két csapat 2007 augusztusa óta nem ikszelt egymással. Újpesten az utóbbi három bajnoki mérkőzésüket a lila-fehérek nyerték meg (időben visszafelé haladva: 2–1, 3–2, 4–1), az MTK NB I-es meccsen legutóbb 2008. március 8-án győzött a Szusza Ferenc Stadionban. A vendégek 3–1-es sikerét hozó mérkőzésen a mostani kerettagok közül csak Balajcza Szabolcs, Pollák Zoltán, Zsidai László, Pál András és Kanta József lépett pályára – Pollák akkor még az MTK labdarúgója volt...

STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉGEK

♦ Az Újpest a 2013-as esztendőben még nem játszott döntetlent: négyszer győzött, háromszor kikapott. Legutóbb 2012 decemberében, a Videoton otthonában ikszelt (1–1).

♦ Az MTK sem osztozott még meg a pontokon 2013-ban, és pontosan ugyanolyan az idei mérlege, mint az Újpestnek: négy győzelem, három vereség. A kék-fehérek legutóbb 2012. november 23-án remiztek, Kaposváron (0–0)

♦ A lila-fehérek 2012. szeptember 14-én 0–0-ra végeztek Kaposváron. Azóta mindegyik bajnoki meccsükön – sorozatban 17 találkozójukon – esett legalább egy gól.

♦ Az MTK is éppen a Kaposvár ellen játszott legutóbb gól nélküli bajnokit, fentebb már említettük, hogy 2012 novemberében. Azóta a kékek mind a nyolc mérkőzésén született gól.

♦ Előző öt meccsükből négyet megnyertek az újpestiek (DVSC 1–0, Kaposvár 1–0, Pécs 4–2, Lombard Pápa 1–0). Csak a másik lila-fehér csapat, a KTE tudott az még utóbbi öt bajnokijából négyet behúzni – többek között az Újpestet is legyőzte –, a többieknek ennél gyengébb a mérlegük.

♦ Az MTK kisebb hullámvölgybe került, hiszen a Haladástól és a Siófoktól is kikapott, ám aztán a DVTK-t felülmúlta, így a rövid nyeretlen szériája véget ért.

♦ Egymás után két bajnokin nyert az Újpest, amire ebben a szezonban korábban már volt példa, kétszer is. Sorozatban három sikert viszont nem mostanában arattak a lilák, hanem a 2010–2011-es szezon végén: 2011 májusában a Kecskemétet (2–1), a Honvédot (4–1) és a Videotont (1–0) győzték le szép sorjában. Most ismét van esélyük arra, hogy zsinórban három bajnoki meccset nyerjenek meg.

♦ Pályaválasztóként 6–3–2 az Újpest mérlege, ezzel a 7. helyen áll a hazai mérkőzések alapján összeállított táblázaton. Az Újpest az egyetlen csapat a mezőnyben, amely még csak 11 mérkőzést játszott otthon (a többiek 12-t vagy 13-at), ám a lemaradást gyorsan behozza, hiszen most egymás után három ellenfelét – az MTK-t, a Győri ETO-t és a Honvédot – is a Szusza Ferenc Stadionban fogadja.

♦ Míg az Újpest pályaválasztóként, az MTK vendégként a hetedik legeredményesebb a mezőnyben. A kék-fehérek idegenbeli mérlege 4–3–4, a Lombard Pápa, a Honvéd, a Debreceni VSC és az Eger otthonában (utóbbi csapat ellen Vácon) sikerült nyerniük. Az MTK játszotta vendégként a legkevesebb mérkőzést (11-et), most viszont egymás után kétszer megy idegenbe: az újpesti fellépés után fehérvári kiruccanás vár Garami József együttesére.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik