Újpest: „Jövőre nemzetközi kupában indulnánk, a keret alkalmas rá”

Vágólapra másolva!
2017.12.12. 18:33
null
Az ellenfelek letépnék a mezt az újpesti labdarúgókról – na persze nekik nem az új címerrel van bajuk (Fotó: Nemzeti Sport)
Roderick Duchatelet-nek esze ágában sincs távozni, fejleszti a klubot, hogy ismét bajnokcsapatot ünnepelhessenek, míg az új vezetőség feladata egy kényes kérdés mihamarabbi rendezése lehet.

 

Hivatalosan is bemutatkozott az Újpest FC új – háromtagú – vezetősége: Berta Csaba ügyvezető igazgató, Böőr Zoltán klubmenedzser valamint Dzodzoglu Sziderisz operatív igazgató, és a Megyeri úti, nemrég átadott új irodaházban faggathattuk a Roderick Duchatelet tulajdonos által megbízott három elöljárót. Válaszaikat témakörök szerint csoportosítottuk – szóba került a címerbotrány, a költségvetés és a téli átigazolási időszak is.

KLUBJELKÉP...

Aktuális téma, hiszen a bíróság múlt pénteken másodfokon megváltoztatta az ítéletet, és az Újpesti Torna Egyletnek adott igazat címerügyben. Vajon mik az újpesti vezetők tervei a címerrel, elképzelhető-e, hogy „kifarolnak", és visszahozzák a régi emblémát?

„A bíróság úgy döntött, hogy másodfokon megváltoztatja az újpesti címerrel kapcsolatos ítéletét, de hivatalos állásfoglalást még nem kaptunk – mondta Berta Csaba ügyvezető igazgató. – Jogi képviselőnk természetesen tájékoztatott bennünket, ennél több azonban nem történt. Addig nem tudunk ezzel kapcsolatban semmit sem mondani vagy állást foglalni, amíg a hivatalos ítéletet kézhez nem kapjuk."

Dzodzoglu Sziderisz operatív igazgató véleménye ennél konkrétabb, mert „...azon dolgozunk, hogy a lehető leghamarabb sikerüljön az ügyet rendbe rakni, hogy az ne veszélyeztesse az Újpest FC működését. Közös megegyezésen alapuló megoldást igényel az eset, tárgyalóasztalhoz kell ülni, és megtalálni a lehető legjobb megoldást."

SZAKMAI TERVEK

Boldog karácsonyt!

Idén is adománygyűjtéssel segíti a rászorulókat az újpesti klub. A játékosok és a szakmai stáb pénzzel, játékokkal, ruhákkal járul hozzá a nehéz sorsú tóalmási családok ünnepéhez.

„Jelentős értékű adomány gyűlt össze, és erre nagyon büszkék vagyunk – mondta Méhes Tamás kommunikációs igazgató. – Ebben az esztendőben két iskola is csatlakozott a gyűjtéshez, a hétfői átadásra két játékos vitte el az ajándékokat, és négyszáz adag ételt is kiosztottunk a rászorulóknak."

Csaknem húsz éve már, hogy a Megyeri úton 1998-ban bajnoki aranyéremnek örülhettek. A Nebojsa Vignjevics edzette csapat a Magyar Kupában még versenyben van, a bajnokságban pedig a kezdeti hullámvölgy után a tabella első felébe kapaszkodott fel. Az új vezetőség jelentős célokat fogalmazott meg.

„Mindenképpen szeretnénk jövőre nemzetközi kupában elindulni, játékoskeretünk alkalmas e cél elérésére. Lényegében mindegy, hogy a Magyar Kupa megnyerésével vagy a bajnokságban elért helyezéssel vívjuk ki – mondta Berta Csaba. – Nehéz hónapok állnak mögöttünk, elegendő, ha csak az öt zárt kapus mérkőzést vagy az említett címerbotrányt említem. Ezek akaratlanul is megzavartak néhány játékost. A keret erőssége alapján csapatunknak az első négy között a helye, fel tudjuk venni a versenyt a Ferencvárossal valamint a Videotonnal."

Nehéz helyzetben van Böőr Zoltán, mert egykori labdarúgóként és technikai vezetőként közel került a keret tagjaihoz, ám azzal, hogy már irodai munkája van, némileg eltávolodott a csapattól: „Azért ha tehetem, bemegyek az öltözőbe, igyekszem néhány gondolatot elmondani. Emlékszem, annak idején játékosként nekem is fontos volt a vezetők visszajelzése. Ugyanakkor arra is figyelek, hogy egyensúlyban legyenek a pozitív és a negatív észrevételek. Értékes ez a keret, sokra hivatott a társaság, fontos, hogy a játékosok is átérezzék a felelősséget, hogy nagy klubban nagy célokért játszanak. Ebben a csapatban szívesen futballoznék, biztos vagyok benne, hogy élvezném a játékot."

KÖLTSÉGVETÉS

Az Újpest nem titkolja, szeretne felzárkózni a magyar élcsapatok mellé és bajnoki címért küzdeni. Még akkor is, ha a lila-fehérek messze nem a legnagyobb költségvetéssel dolgoznak – és ez aligha változik a jövőben.

„Az Újpest költségvetése idehaza az alsó középkategóriába tartozik" – mondta Berta Csaba, és figyelembe véve a többi egyesület adatait, ez megközelítőleg öt-hat millió eurót (1.5-1.8 milliárd forintot) jelenthet, az összegen a tulajdonos most nem kíván változtatni.

FEJLESZTÉSEK

A belga tulajdonos, Roderick Duchatelet belátta, áldoznia kell a személyi feltételek fejlesztésére. A Megyeri úton eddig csaknem tucatnyian dolgoztak a futballcsapat érdekében, ez mostantól megváltozik.

„Régen kikből állt a klubvezetőség alatti személyzet? – tette fel a kérdést Böőr Zoltán. – Kis túlzással Marika néni az emeleti irodában, Józsi bácsi a szertárban dolgozott. A modern labdarúgásban ez már nem elegendő. Szükség van a változásokra, fejleszteni kell a szervezetet, szakmai töltet kell a háttérstruktúrába. Roderick Duchatelet belátta, a fejlődéshez a klubalkalmazottak létszámemelése szükséges."

Az ügyvezető Berta Csaba ehhez a következőket tette hozzá: „A tulajdonos tisztában van vele, hogy az előrelépéshez muszáj a zsebébe nyúlnia. Két-három hónapon belül jelentős változás lesz tapasztalható a klub személyzetében."

ÁTIGAZOLÁSOK

Jóllehet Böőr Zoltán klubmenedzserként dolgozik, nincs beleszólása az átigazolásokba. A játékosok szerződtetését a jövőben is Nebojsa Vignjevics vezetőedző valamint Roderick Duchatelet felügyeli, a döntéseket ők hozzák meg.

Mi várható a télen, mekkora mozgás lesz a Megyeri úton?

„A nyáron tizennégy új labdarúgó érkezett, alapos vérfrissítés volt a keretben – mondta Berta Csaba. – A télen minimális mozgás várható. Konkrétumokról korai beszélni, lesznek változások, de kizártnak tartom, hogy ismét nyolc-tíz játékos távozzon és ugyanannyi érkezzen. Nagy horderejű eladás és vétel a télen nem várható."

UTÁNPÓTLÁS

Újpesten az utóbbi időben nem volt felhőtlen az utánpótlás helyzete, hiszen az anyaegyesület és a futballklub külön bázist üzemeltet. Vajon mi a helyzet most a gyerekek terén?

„Nem titok, hogy két utánpótlásbázis működik Újpesten – mondta Berta Csaba. – Sokak szerint ez nonszensz, mi viszont úgy látjuk, hogy ez egyáltalán nem baj. Sok klubnál abban mérik magukat, ki melyik korosztályban nyerte meg a bajnokságot, hol csípte el az aranyérmet. Nálunk nincs ilyen! Újpesten az a fontos, hogy minél több fiatal kerüljön a felnőttcsapathoz, és egyéniségeket neveljünk. Remek szakemberek dolgoznak az utánpótlásban, és nem azt mondom, hogy minden rendben van, hiszen az infrastruktúra területén még fejlődnünk kell, de jó úton járunk."

Böőr Zoltán szerint azért sem gond a két utánpótlásbázis létezése, mert így manapság Újpesten kétszer annyi gyermek futballozhat, mint korábban. Háromszáz helyett hatszáz kissrác rúgja a labdát, sőt az is fontos, hogy az országban szinte egyedülálló módon az Újpest FC utánpótlásában nem kell tagdíjat fizetni. A gyerekek ingyen kapják a szerelést, illetve a lehetőséget arra, hogy hazai és nemzetközi tornákon vegyenek részt, vagyis kizárólag a fejlődésre kell összpontosítaniuk.

TULAJDONOS

Az elmúlt években legalább tucatszor jelent meg, hogy Roderick Duchatelet távozik Újpestről, hogy eladja a klubot, és többször vételi ajánlatot is kapott.

„Ugyanakkor esze ágában sincs távozni – hangsúlyozta Berta Csaba. – Az ő ötlete volt, hogy mini vezetői stáb irányítsa a klubot. Aligha fejlesztené az egyesületet, ha távozni akarna. A saját vagyonát teszi a futballba, nehezen fogadja el, hogy megmondják neki, kire kell költeni és mennyit. Kevés olyan tulajdonos van, aki annyit van kint a stadionban, mint ő."

Dzodzoglu Sziderisz ezzel kapcsolatban beszélt arról, hogy piaci alapon működő klubot szeretnének kiépíteni a Megyeri úton, olyan támogatókkal együttműködve, akik aktívan részt vesznek a klub terveinek megvalósításában. Sok nehézséggel kellett a tulajdonosnak megküzdenie az elmúlt hat esztendőben, de az operatív igazgató biztos abban, hogy még hosszú évekig Duchatelet lesz az újpesti futball első embere.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik