Újpest FC: a klub közleményben tiltakozik az MLSZ büntetése ellen

www.ujpestfc.hu www.ujpestfc.huwww.ujpestfc.hu www.ujpestfc.hu
Vágólapra másolva!
2010.05.22. 07:02
A Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága a héten 500 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta az Újpest FC-t a Debrecen elleni bajnoki mérkőzésen történt fegyelmi vétségek – „rendezési hiányosság és szurkolói rendzavarások" – miatt. A fővárosi klub a honlapján kiadott közleményben tiltakozik a büntetés ellen.

„Az Újpest FC az eset kapcsán az alábbi közleményben reagál az esetre, mivel az újra rávilágít, hogy időszerű és szükséges az MLSZ fegyelmi szabályzatának reformja. A sporttörvénybe ütközik például, ha egy sportszervezetet egyes szurkolói magatartások miatt objektív alapon marasztal el a sportszövetség" – kezdődik az Újpest honlapján megjelent közlemény, amely hozzáteszi, hogy a fegyelmi bizottság nem ülteti át a gyakorlatába a Sport Állandó Választott Bírósága által két, az MLSZ-t elmarasztaló ítéletében is hangsúlyozott jogelvet.

Az Újpest FC álláspontját az újpestieket képviselő ügyvéd, Dr. Schlotthauer Péter fogalmazta meg, amelyet az alábbiakban teljes egészében közlünk:

„A tárgyalás tartásának mellőzésével meghozott, klubunkat 500 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelező fegyelmi határozat vonatkozásában mindenképpen kérjük majd tárgyalás tartását, a határozat megváltoztatását és az Újpest FC felmentését.

A szakma és a sportszerető közönség egyöntetű véleménye szerint a labdarúgás ünnepe, kiváló reklámja volt a múlt szombati Újpest FC–DVSC mérkőzés. A zord időjárási körülmények ellenére több mint 6500 néző tekintette meg a helyszínen a találkozót, és semmilyen rendbontás vagy atrocitás nem történt a mérkőzésen, illetve azt követően a stadionban. Ezért is meglepő és indokolatlan az MLSZ honlapján olvasható, újabb félmillió forintos büntetést tartalmazó fegyelmi határozat.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága a 2009–2010-es szezonban idáig összesen 6.1 millió forint pénzbüntetést szabott ki az Újpest FC-re a bajnoki, a Ligakupa- és a Magyar Kupa-mérkőzéseken történtek, valamint a tavalyi Újpest FC–Fehérvár FC mérkőzés eseményei miatt. Ezen összegből az MLSZ kénytelen volt jóváírni 2.3 millió forintot a Sport Állandó Választott Bírósága által meghozott, az MLSZ-t elmarasztaló, és a fegyelmi határozatokat hatálytalanító ítéletek miatt.

Sajnálatosnak tartom, hogy a fegyelmi bizottság nem ülteti át a gyakorlatába a Sport Állandó Választott Bírósága által két, az MLSZ-t elmarasztaló ítéletében is hangsúlyozott jogelvet: a 2004. évi I. Sporttörvény 13. § (1) bekezdése szerint a sportfegyelmi felelősség vétkességi alapon vizsgálandó, azaz egy sportszervezet sportfegyelmi felelőssége csak akkor állapítható meg, ha az a sportszövetség alapszabályában, illetve más szabályzataiban meghatározott előírásokat vétkesen megszegi.

A fegyelmi bizottság által meghozott határozatok többsége nem tartalmaz arra vonatkozó indokolást, hogy a sportszervezetünk mely szabályzat mely rendelkezését szegte meg, és az állítólagos szabályszegés mennyiben minősül vétkesnek. A Sporttörvénybe ütközik, ha egy sportszervezetet egyes szurkolói magatartások miatt objektív alapon marasztal el a sportszövetség. A Sport Állandó Választott Bírósága által meghozott két ítélet legfontosabb üzenete az, hogy a hatályos magyar jogszabályok minden jogalanyra, így az MLSZ-re is vonatkoznak, az MLSZ is köteles ezeket betartani.

Az MLSZ fegyelmi bizottságának gyakorlata nem szolgálja sem a sportág, sem pedig a klubok érdekeit. A klubok által az MLSZ részére befizetett – éves szinten a tízmillió forintot is meghaladó – pénzbüntetések semmiféle visszatartó erőt nem jelentenek a jogellenes magatartást tanúsító, szabálysértéseket, bűncselekményeket elkövető nézők számára.

A fegyelmi határozatok alapján a klubok által befizetett pénzbüntetések tudomásunk szerint az MLSZ Fair Play-alapját gazdagítják. Álláspontom szerint a Fair Play-díjak finanszírozása, illetve egy év végi bankett megrendezése helyett sokkal hasznosabb dolgokra lehetne fordítani a több milliós összegeket.

Sokkal célravezetőbb lenne, ha az MLSZ fegyelmi bizottsága a pénzbüntetések alkalmazása helyett például – az alkalmazott pénzbüntetések összegével megegyező mértékű – biztonságtechnikai beruházásokra kötelezné az érintett klubokat.

Fontosnak tartom, hogy a 2010–2011-es évadra az MLSZ fegyelmi szabályzata is megújításra kerüljön. Ennek elkészítése már folyamatban van.

A nézőtéri, illetve mérkőzések előtt és után tapasztalható nemkívánatos eseményeket, rendbontásokat valóban meg kell akadályozni és a törvényes keretek között szankcionálni. Ez azonban nem csak a klubok és nem csak az MLSZ feladata.

A Magyar Köztársaság hatályos jogszabályai megfelelő szankciókat tartalmaznak a sportrendezvényen elkövetett garázda cselekmények üldözésére, azonban sajnálatos módon a nyomozóhatóságok és a bíróságok azok, amelyek nem élnek a Btk. szabálysértési törvénye adta lehetőségekkel, és nem derítik fel a rendbontások elkövetőit, nem indítanak ellenük büntetőeljárásokat, és a bíróságok nem szabnak ki az elkövetők ellen a törvény által lehetővé tett büntetéseket."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik