Újpest: az UTE nyomatékosan felszólította Duchatelet-t a címer miatt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.10. 12:54
null
Az újpesti szurkolók a Szusza Ferenc Stadionnál tüntettek (Fotó: Török Attila)
Az Újpesti Torna Egylet közleményt adott ki, amelyben jelzi, mindent megtesz az Újpest FC álláspontja szerint jogszerűtlen címerhasználatának megszüntetése érdekében. Az UTE kommünikéjét tartalmi változtatás nélkül tolmácsoljuk.

„Az Újpesti Torna Egylet – a szurkolók jelentős többségének (több mint 90 százalékának) akaratával összhangban – mindent megtesz a jogszerűtlen, az egyesület tradícióját sértő címerhasználat megszüntetése érdekében.

2017. július 8-án a szurkolói közösségek összefogásának következtében jelentős számban tiltakoztak az Újpest drukkerek a Szusza Ferenc Stadion előtt Roderick Duchatelet egyoldalú, jogsértő, a hagyományokat semmibe vevő címermegváltoztatási kísérlete ellen.

Az UTE történetében minden esetben (a szurkolói akarattal is összhangban) az újpesti labdarúgás legmagasabb színvonalú működtetése érdekében tevékenykedik. Az elmúlt időszakban minden esetben, amikor bajban volt a profi labdarúgás, az UTE mint anyaegyesület nyújtotta a segítő kezet az újpesti futball megmentése érdekében.

– 2014-ben jelentős társadalmi összefogással, parlamenti döntéssel, Újpest önkormányzatának segítségével, az UTE nélkülözhetetlen közreműködésével mentettük meg Roderick Duchatelet-t, vagyis csapatunkat a csúfos BLSZ IV-ben indulástól. Ezzel az anyaegyesület jelentős anyagi terhet, közel fél milliárd forintot vállalt magára.

– 2015-ben a 800 millió forintos felújítási keretnél az UTE akként nyilatkozott, hogy azok a funkciók épüljenek meg, melyeket a labdarúgó kft. szeretne, a professzionális futball érdekében.

– 2017 tavaszán a Szusza Ferenc Stadion használatára vonatkozóan az előzetes megállapodást megkötöttük, melyben a labdarúgó kft. igényeire messzemenő figyelemmel az UTE az íves épület használatáról is lemondott, bár arra az egyesületünknek is nagy szüksége lett volna.

– A 2017-ben felvetődött pályafűtési rendszerrel kapcsolatban az UTE újra segítő kezet ajánlott közel 100 millió forint erejéig az MLSZ-szabványoknak megfelelő pályafűtési rendszer megvalósítása érdekében.

– 2017-ben az MLSZ-licenc megszerzése érdekében a női labdarúgó csapat átadásával újra segítő jobbot nyújtott az újpesti professzionális labdarúgás működtetése érdekében.

Az UTE 18 éve nem üzemeltetője a felnőtt-labdarúgócsapatnak, de kisebbségi tulajdonosként mindig az újpesti felnőtt labdarúgás működését tartotta szem előtt, nem csak hangzatos szólamokban, hanem konkrét cselekedetekben.

A címer használattal kapcsolatban a jogi helyzet rendezett, használata a felnőtt labdarúgó csapat számára ingyenes, a hasznosításról a felek egybehangzó akaratának megfelelően 2025-ig szerződés rendelkezik. Itt kívánjuk megjegyezni, hogy a hasznosításból az UTE-nak az elmúlt öt évben (a Duchatelet-éra alatt) 0 Ft bevétele származott.

Mindezek után értetlenül állunk a belga tulajdonos jogszerűtlen címerhasználat megváltoztatási kísérletével kapcsolatban, mely egy álságos, senki által nem ellenőrizhető szavazásra épül. A szurkolók mind a Nemzeti Sport, mind az Origo, mind az ÚjpestFigyelő szavazásán, mind a szombati tiltakozáson egyöntetűen és egybehangzóan kijelentették, hogy nem kérnek a címerváltoztatásból. Az UTE elnöksége egyhangúan döntött, hogy vétójogával élve nem járul hozzá a címerváltoztatáshoz, mert ez az újpesti labdarúgás tradícióját sérti. Mindezek ellenére a labdarúgó kft. a jogszabálysértő cselekedet mellett döntött.

Ismételten és nyomatékosan felszólítjuk Gyarmati Eszter ügyvezető asszonyt és Roderick Duchatelet tulajdonos urat, hogy azonnali hatállyal szüntessék meg a törvénysértő címerhasználatot, ellenkező esetben az Újpesti Torna Egylet jogi úton védi meg az újpesti professzionális labdarúgás tradícióját!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik