Törő után Pumukli „táncol” Újpesten, a Haladásnak Rocchi-gólok kellenek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.11. 15:30
null
A Haladás védelme általában igen stabil, de a támadójátékkal gondok vannak (Fotó: Grnák László)
A hétvégén a 3. fordulót rendezték meg az NB I-ben, és bár a Ferencváros–Dunaújváros találkozót a Fradi stadionavatója miatt elhalasztották, ezért például forduló válogatottját még nem tudunk adni, néhány érdekességet és leget azért összegyűjtöttünk a mögöttünk hagyott játéknapokon történtekből. Jubileum, születésnap, kakaskodás, bunkerfutball – volt itt minden, ami szem-szájnak ingere...

PIKÁNS CSATÁK EDZŐK ÉS KORÁBBI CSAPATAIK KÖZT – NÉHOL INDULATOKKAL FŰSZEREZVE

Mester és tanítványai. Három forduló ment le eddig az élvonalbeli bajnokságból, és Garami József már két tanítványával is meccselt, hiszen az MTK a nyitó fordulóban Véber György, legutóbb Csertői Aurél együttese ellen játszott.

Véber 1993 és 1996 volt Garami játékosa az Újpestben, és most, az 1. körben a Pécs edzőjeként találkozott a kék-fehérek szakmai igazgatójával. Azt a csatát a mester nyerte, hiszen az MTK 4–0-ra diadalmaskodott Pécsen. Pénteken viszont a tanítvány kerekedett felül, ugyanis Csertői Aurél – ő 1996 és 1997 között volt Garami futballistája az MTK-nál, bajnoki címet is nyertek együtt – csapata, a Paks 3–0-ra legyőzte az MTK-t. Az még különlegesebbé teszi a paksi sikert, hogy Garami korábbi MTK-játékosai közül Eppel Márton és Könyves Norbert is betalált a kék-fehérek kapujába, Kecskés Tamás pedig gólpasszt adott. Garami mester október elején meccsel majd ismét egy tanítványa együttese ellen, akkor az MTK a Nyíregyházával játszik, amelynek vezetőedzője, Csábi József 1997 őszén volt futballistája Garaminak – az MTK-ban...

Mégsem „elátkozott" születésnap? Térjünk vissza még néhány gondolat erejéig Garami Józsefre, hiszen a szakember a 75. születésnapját ünnepelte a Paks–MTK mérkőzés másnapján. Pakson külön köszöntötték a kék-fehérek szakmai igazgatóját (nagy tapsot kapott a közönségtől, sportszerű gesztus volt ez), aki elmondta, hogy nincs szerencséje az ilyen „szülinapos meccsekkel", hiszen csapata többször is veszített már a jeles nap környékén.

Nos megnéztük, hogy az utóbbi években mit játszott augusztus 9-én (ekkor van Garami József születésnapja) vagy egy-két nappal előtte-utána az MTK. Tavaly pont augusztus 9-én léptek pályára a kék-fehérek, és otthon 1–0-ra kikaptak a Haladástól. 2012-ben három nappal Garami születésnapja után, augusztus 12-én a Péccsel játszott odahaza az MTK, és 0–0-ra végzett. 2011-ben NB II-es volt a csapat, és csak augusztus második felében lépett pályára bajnokin, 2010-ben viszont „hárompontos" ajándékkal kedveskedtek játékosai a mesternek, hiszen két nappal a születésnap előtt (augusztus 7-én) idegenben 2–1-re megverték a Honvédot.

És nemcsak ekkor, hanem az azt megelőző két évben is győzelemmel köszöntötték a szakvezetőt az MTK-sok: a 70. születésnapon, 2009. augusztus 9-én Lencse (2), Könyves és Gosztonyi góljával 4–2-re nyertek Szombathelyen (ahol akkor éppen Csertői Aurél volt a vezetőedző), 2008. augusztus 9-én pedig Urbán, Pál, Kecskés és Hrepka találatával 4–0-ra győztek a Vasas otthonában. Nem is olyan „elátkozott" ez a születésnap...

Százados lett a Loki edzője. Szép jubileumhoz érkezett Kondás Elemér, a Debreceni VSC vezetőedzője: a szakember szombaton ült a 100. élvonalbeli bajnoki mérkőzésén a Loki kispadján. Kondás 2011. április 23-án debütált a DVSC vezetőedzőjeként – azok után, hogy egy héttel korábban a debreceni csapat odahaza 3–2-re kikapott a Siófoktól, s távozott az együttestől a cseh tréner, Zdenek Scasny –, és szép győzelemmel mutatkozott be, hiszen a Loki Bódi (2), Coulibaly (2) és Simac góljával 5–1-re megverte idegenben a Vasast. Az 50. NB I-es bajnokija nem sikerült Kondásnak, mert 1–0-ra kikaptak otthon a Pakstól (2012. november 3-án), a 100. meccsén viszont győzelemmel kedveskedtek a tanítványai, Zsidai László duplájával 2–0-ra felülmúlták a PAFC-ot. Kondás irányításával eddig két bajnoki címet szerzett a DVSC, valamint kétszer lett Magyar Kupa-győztes és háromszor Szuperkupa-ezüstérmes. NB I-es mérlege: 58 győzelem, 24 döntetlen, 18 vereség.

Régi barátokból ellenfél. Maradjunk még az edzőknél, hiszen néhányuk szempontjából pikánsnak ígérkezett a hétvégi mérkőzés. A paksiak szakvezetője, Csertői Aurél korábban (többek között Garami József kezei alatt) futballozott az MTK-ban, míg ezúttal edzőként mérkőzött meg vele, és fölényes győzelmet aratott (3–0). Csábi József nevét is említettük fentebb, ő a Nyíregyháza vezetőedzőjeként a Bp. Honvéd ellen meccselt, és az egykori kispesti játékos (1988 és 1994, majd 1998 és 2000 között futballozott a Honvédban, és háromszor lett bajnok a csapat színeiben) edzőként éppen volt klubja ellen szerezte meg az első NB I-es győzelmét: a Szpari 1–0-ra nyert a Bozsik József Stadionban. A Győri ETO vezetőedzője, Horváth Ferenc a Videotonban lett NB I-es futballista 1991-ben, és három időszakban is erősítette a fehérváriakat. Szombaton az ETO trénereként tért vissza a Sóstói Stadionba, és 3–2-es vereséget szenvedett korábbi klubjától.

Régi barátokból „ellenség". Folytatva a fenti sort, a legpikánsabbnak Véber György találkozója tűnt az Újpest FC-vel. A pécsiek jelenlegi vezetőedzője soha nem tagadta meg újpesti múltját, és szombaton nem tagadta meg önmagát sem, hiszen összetűzésbe keveredett a lilák kispadjával, egészen pontosan az Újpest kapusedzőjével, Pálinkás Andrással. Lapunk, a Nemzeti Sport utánajárt, hogy mi is történt pontosan, de az érintettek nem kívántak nyilatkozni az ügyben, így csak az oldalvonalnál lévők beszámolójából tudjuk, hogy Pálinkás András kifogásolta a lila-fehérek ellen befújt büntetőt, ami nem tetszett Vébernek. Ő átszólt a másik kispadra, amit zokon vettek az újpestiek, és nem értették, miért foglalkozik velük a pécsi tréner, ez aztán Véber György és Pálinkás András között néhány káromkodással fűszerezett ronda személyeskedésbe torkollott. Előbb az újpestit, aztán pécsi kollégáját száműzte a kispadról Erdős József játékvezető, és szerencsére nem fajult el jobban a vita, mert az újpesti sportigazgató, Kovács Zoltán a két renitens közé ugrott, így elmaradt a balhé – ami alighanem még hangosabb botrányt generált volna.

HA NINCS CSATÁR, A VÉDŐ TALÁL A KAPUBA – A BAJ CSAK AZ, HOGY A SAJÁTJÁBA.

Szegény embert még az ág is húzza – tartja a mondás, és ez a Haladásra is igaz volt a hétvégén. A szombathelyiek leggólerősebb játékosa, Radó András sérülés miatt nem állt Artner Tamás vezetőedző rendelkezésére, így még nehezebb dolga volt a Halinak Diósgyőrben. A vasi zöld-fehérek egyébként is hadilábon állnak a gólszerzéssel, április 13. óta, azaz a legutóbbi kilenc bajnokijukon képtelen voltak egynél többször a kapuba találni: öt találkozón egyáltalán nem szereztek gólt (mindegyiken ki is kaptak), négy meccsen pedig egyszer-egyszer voltak eredményesek, ezek közül kettőt megnyertek, kettő döntetlen lett.

Nagy szükség lenne Szombathelyen egy gólerős támadóra (igaz, hol nem?...), ezért is várnák a csapathoz Tommaso Rocchit, a Lazio korábbi olasz válogatott csatárát, aki ugyan hamarosan már a 37. születésnapját ünnepli, de korábbi csapattársa, a Haladással szintén tárgyalásban álló brazil Emílson Cribari szerint Rocchi nagy hasznára lehet a Halinak, és biztos benne, hogy tíz találat fölé jut a szezonban. Majd meglátjuk...

Gólerős támadót tehát még várnak Szombathelyre, „gólerős" védők viszont most is vannak a Haladásban, legalábbis a DVTK ellen voltak – de nem éppen pozitív értelemben. Diósgyőrben ugyanis a Hali két hátvédje, Jagodics Márk és Fehér Zoltán is a saját kapujába talált, így jelentős szerepet játszottak abban, hogy a zöld-fehérek 3–0-s vereséget szenvedtek a DVTK-tól. Tomiszlav Szivics, a diósgyőriek mestere a mérkőzés után többek között arról beszélt, hogy nagyon nehéz volt futballozni a Haladás ellen, mert a szombathelyiek „bunkerfutballt" játszottak (amilyet ő már rég nem látott), ám tegyük hozzá, hogy a vasi védelem „feltörésébe" a két öngóllal a Hali játékosai is „besegítettek". A hét legbalszerencsésebb csapatának mindenesetre mi a Haladást választottuk.

Ebben a szezonban egyébként már korábban is születtek öngólok – a 2. fordulóban a pécsi Andrej Causic a Puskás AFC ellen fejelt a saját kapujába, míg szombaton a Videoton ellen a győri Rafe Wolfe csúszott be úgy, hogy a saját kapujába terelte a labdát –, de egy meccsen két öngólt még egyik csapat sem vétett. Vasárnap a Haladás megtette. Az NB I-ben legutóbb az előző szezon 29. fordulójában, az Újpest–KTE (6–1) találkozón esett két öngól, akkor a kecskemétiek részéről Gyagya Attila és Marko Vukaszovics talált be a saját kapujába.

SZÉP GÓL, REMEK GÓLPASSZ, FIGYELMETLENSÉGEK – EGY-KÉT LEG A FORDULÓBÓL

A hét figyelmetlensége a Videotonhoz fűződik, a fehérváriak a Győr ellen jobb oldali Kamber-bedobás után kaptak gólt, ráadásul úgy, hogy előtte egy perccel szintén egy nagy oldalbedobás után alakult ki helyzet a kapujuk előtt. Mindez azért volt feltűnő, mert futballberkekben közismert, hogy az ETO-nak az egyik hatásos fegyvere a Djordje Kamber védjegyévé vált bedobás: az előző szezonban például Rafe Wolfe és Varga Roland is közvetlenül a boszniai középpályás nagy oldalbedobása után szerzett gólt. A Sport TV Harmadik Félidő című műsorában a vendégnek meghívott Videoton-védő, Juhász Roland elmondta, hogy erre természetesen felhívta az edzőjük a figyelmüket, ehhez képest azt láttuk, hogy mégsem voltak eléggé koncentráltak a Vidi játékosai, és a figyelmetlenségük győri gólt eredményezett.

KAMBER NAGY BEDOBÁSA UTÁN PÁTKAI SZERZETT GÓLT



Juhász egyébként hátvéd létére már három gólnál tart a szezonban, a legjobb gólszerző sorozata viszont nem neki, hanem csapattársának, Nikolics Nemanjának van, aki az előző kiírás utolsó körében, majd a mostani idény első három fordulójában egyaránt eredményes volt, így sorozatban négy bajnoki mérkőzésen szerzett gólt. Nikolics ráadásul hamarosan „százados" lehet, hiszen – az MLSZ nyilvántartása szerint – 99 találatnál tart az NB I-ben.

A legjobb formában lévő védelem a Paksé, a Tolna megyei csapat az egyetlen, amely ebben a szezonban nem kapott gólt. A paksiak kapujába bajnoki meccsen legutóbb az előző idény utolsó fordulójában a ferencvárosi Leonardo talált be (tizenegyesből) az FTC–Paks találkozó 82. percében, azaz a zöld-fehérek védelme 278 perce nem kapitulált.

Bár egy mérkőzés még hátravan a fordulóból, a Harmadik Félidőben Nyilasi Tibor már „bólintott", és megválasztotta a 3. forduló gólját: Eppel Márton nagyszerű találatát az MTK ellen. Egyébként ezt is nagy figyelmetlenség előzte meg az ellenfél, a fővárosi kék-fehérek részéről, hiszen Hegedüs Lajos kapus földről elvégzett, pontatlan kirúgása után az egyből visszafejelt labdát zúdította a kapuba Eppel.

A FORDULÓ GÓLJA EPPEL MÁRTONÉ


A paksiak harmadik találata szép kontratámadásból esett, és a csereként beálló Kulcsár Dávid sarokkal leheletfinom gólpasszt adott Könyves Norbertnek, azaz ez is lehetett volna a hét asszisztja. De mi még ennél is szebbnek találtuk Asmir Suljic gólt eredményező indítását Pécsen. A bosnyák csatár ügyes cselek és szép szóló után indította a leshatáron kilépő Simon Krisztiánt, aki aztán betalált Gőcze Gergő kapujába.

Suljic az utóbbi időben egyre jobban futballozik. Már tavasszal is akadt olyan meccs, amelyen elemében volt, márciusban, a PMFC elleni Magyar Kupa-negyeddöntő újpesti visszavágóján például csereként beállva többször is „csomót kötött” a pécsi védők lábára, majd megszerezte első gólját újpesti színekben, így volt olyan szurkoló, aki a lefújás után már kijelentette: Törőcsik András óta nem látott ilyen futballistát a Megyeri úton.

Túlzásokba azért ne essünk, a Pumukli becenévre hallgató Suljicot még nem hasonlítanánk a lilák legendájához, de kétségtelen tény, hogy technikás futballista, azon kevesek egyike az NB I-ben, aki bátran mer cselezni, s erre a szezonra már eljutott oda, hogy nemcsak rácsavarodik a labdára és nemcsak „örökölni” lehet tőle azt, hanem meg is játssza a társait – a forduló gólpasszát neki szavaztuk meg.

SULJIC-GÓLPASSZ SIMON KRISZTIÁNNAK

A leggyengébb formában lévő csapat pedig jelenleg a Kecskeméti TE. A lila-fehérek még nem szereztek pontot, és az előző szezon végét is figyelembe véve sorozatban az ötödik NB I-es mérkőzésüket veszítették el – a KTE 2008 óta íródó élvonalbeli története során ilyen negatív szériája még nem volt az együttesnek.

KÖZEL HÚSZEZREN A LELÁTÓKON – FRADI NÉLKÜL IS

A Nemzeti Sport Online, folytatva a már megszokott gyakorlatot, ismét összegyűjtötte a kluboktól a hivatalos nézőszámadatokat. Bár a Ferencváros–DPASE találkozót a hazaiak kérésére elhalasztották, így is 19 180-an látták a helyszíneken a labdarúgó NB I 3. fordulójának mérkőzéseit.

A Ferencváros–Dunaújváros mérkőzést a hazai csapat Chelsea elleni, vasárnapi stadionavatója miatt későbbre halasztották (az új időpont még nem ismert), így a nézőszámokat vizsgálva sem beszélhetünk végleges adatokról.

Ami biztos, sokáig úgy tűnt, hogy a DVSC-Teva–Puskás Akadémia FC meccs rekordnézőszámot hoz (5114) a 2014–2015-ös szezonban – hiszen az első két körben egyik találkozó látogatottsága sem érte el az ötezret –, ám a vasárnapi DVTK–Haladás összecsapás, ha egy kicsivel is, de felülmúlta ezt. Diósgyőrben hivatalosan 5156-an voltak kíváncsiak a szombathelyiek elleni fellépésre.

A fordulót a meglévő adatok szerint eddig 19 180-an látták, ami 2740-es átlagot jelent. Bár még hátravan egy mérkőzés, hogy teljes legyen a kép, nem rugaszkodunk el nagyon a valóságtól, ha megállapítjuk:az elsőésa második fordulóhozképest emelkedés tapasztalható, ráadásul a Ferencváros hazai mérkőzésén az új stadionja hatására akár nézőcsúcs is születhet.

LABDARÚGÓ NB I, 3. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Néző
Augusztus 8., péntek
19.00
MVM-Paksi FC–MTK Budapest 3–0
Solymosi Péter
1543
Augusztus 9., szombat
16.30
Budapest Honvéd–Nyíregyháza Spartacus 0–1
Farkas Ádám
1020
16.30Videoton FC–Győri ETO FC 3–2Iványi Zoltán
3645
18.30
Lombard Pápa–Kecskeméti TE 3–2
Szabó Zsolt 850
18.30Pécsi MFC–Újpest FC 1–1
Erdős József
1852
20.30
Debreceni VSC–Puskás Akadémia 2–0
Fábián Mihály
5114
Augusztus 10., vasárnap
18.30
Diósgyőri VTK–Szombathelyi Haladás 3–0 Németh Ádám
5156
A Ferencváros–Dunaújváros PASE mérkőzést a hazai csapat Chelsea elleni, vasárnapi stadionavatója miatt későbbre halasztották, az új időpont még nem ismert.
AZ ÁLLÁS
1. MVM Paks 3 3 8–0 +8 9
2. Videoton FC 3 3 9–2 +7 9
3. Diósgyőri VTK 3 2 1 6–2 +4 7
4. MTK Budapest 3 2 1 5–3 +2 6
5. Lombard Pápa FC 3 2 1 4–5 –1 6
6. Újpest FC 3 1 2 3–2 +1 5
7. DVSC-Teva 3 1 1 1 3–2 +1 4
8. Nyíregyháza Spartacus FC 3 1 1 1 2–4 –2 4
9. Ferencvárosi TC 2 1 1 3–2 +1 3
10. Budapest Honvéd 3 1 2 4–4 0 3
11. Győri ETO FC 3 1 2 5–6 –1 3
12. Szombathelyi Haladás 3 1 2 1–4 –3 3
13. Pécsi MFC 3 2 1 3–7 –4 2
14. Puskás Akadémia FC 3 1 2 3–6 –3 1
15. Kecskeméti TE 3 3 3–7 –4 0
16. Dunaújváros PASE 2 2 0–6 –6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik