Tököli Attila: Ez a történet már nem rólam szól

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2016.03.03. 09:51
null
Tököli (balra) szerint nem az utánpótlással van a gond, hanem a hozzáállással (Fotó: Szabó Miklós)
A korábbi gólkirály és válogatott labdarúgó, Tököli Attila hiányzik már a pályáról. Jelenleg paksi másodedzőként Csertői Aurél mellett tanulja a szakmát. Azt viszont tudja: a futballtól sohasem akar elszakadni.


– Hiányzik egy Tököli Attila-szerű csatár az első osztályból.
– Ha arra céloz, hogy miért nem lépek pályára, a válaszom egyszerű és tömör: ez a történet már nem rólam szól – mondta a 39 esztendős, korábbi huszonötszörös válogatott Tököli Attila, a Paks jelenlegi másodedzője. – Közel a negyvenhez már lehetetlenség mindennap maximális erővel edzeni, meccsekre felkészülni és profi teljesítményt nyújtani. Epizodisták még lehetnénk mi, öregek – mint mondjuk Kabát Péter, Kenesei Krisztián, hiszen ők még mindig játszanak, és nem is rosszul –, de a mi időnk lejárt, hogy egy klasszikust idézzek.

– A felvetés nemcsak arra vonatkozott, hogy ebben a mezőnyben még simán futballozhatna, hanem arra is, hogy hová tűntek a gólerős, közönségkedvenc csatárok, akik miatt érdemes volt meccsre járni.

– Regényt akar írni, vagy csak egy rövidke cikket? Merthogy hosszú órákig beszélgethetnénk erről a témáról. Egyébként tehetségeink most is vannak, ebben nincs hiba. Látom hétről hétre az ügyesebbnél ügyesebb fiúkat, kijárok utánpótlásmeccsekre, nézem az edzéseket, figyelem a jövő generációjának tagjait, és mondhatom, van közöttük bőven talentum. Illetve lenne, ha ők is úgy gondolnák, ha igazán akarnák a futballt, a szenvedélyt, a játékot. Merthogy ez a fő baj: a legtöbbjükből hiányzik az a fajta rajongás, ami bennünk még megvolt. A hozzáállással van gond elsősorban.

– Megváltozott körülöttünk a világ, amit nem könnyű tudomásul venni.
– Alaposan megváltozott. Lassan már azok közé kerülök, akik megmondják a frankót, pedig sohasem szerettem volna ilyen lenni. Tettem a dolgom, jól-rosszul, ám mindig szenvedéllyel. Enélkül ugyanis nincs futball. Most azt látom, hogy aki egyeneset rúg a labdába, azt rögtön tehetségnek kiáltják ki, a gyerek pedig el is hiszi magáról, úgy is viselkedik, úgy áll hozzá az egészhez. Valahogy a felfogáson, a gondolkodáson kellene változtatni, de már egészen gyerekfejjel.

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁBAN! TÖKÖLI ATTILA FELELEVENÍTI PÁLYAFUTÁSA LEGJOBB DÖNTÉSÉT ÉS A FERENCVÁROSI IDŐSZAKÁT. ELMONDJA, HOGY MILYEN VOLT A KAPCSOLATA VARGA ZOLTÁNNAL, ÉS ELÁRULJA AZT IS, HOGY MIÉRT RÉMISZTGETI VELE A PAKSI JÁTÉKOSOKAT A FŐNÖKE.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik