HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2016.03.14 13:52

„Több ezren nézték meg első edzését, máig emlegetik a 7–1-et”

Volt klubjai és a Magyar Labdarúgó-szövetség is megemlékezett az életének 75. évében, súlyos tüdőbetegségben elhunyt Verebes Józsefről. A Mágust az MLSZ, a Győr és az MTK is saját halottjának tekinti.

HIRDETÉS
Verebes Józsefre emlékeztek az ETO-nál (Fotó: kisalfold.hu)

 

NÉVJEGY
VEREBES JÓZSEF
(1941. március 23.–2016. március 13.)
Klubjai játékosként: FTC, Oroszlány, BVSC, Ganz-MÁVAG, Budafok, Középítők
Klubjai edzőként: az MLSZ játékvezetőinek felkészítő edzője, Kecskeméti SC, Sülysáp, Videoton, Rába ETO, MTK-VM, Kispest-Honvéd, Győri ETO, Vasas, Diósgyőri FC, Szegedi AC, Videoton, Gödöllő, Pápai ELC, Újbuda TC, Nagytétény-Erőmű
Két periódusban (1987, 1993–94) a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt

Verebes József kétszer is edzette a Videotont, a később UEFA-kupa-döntőt játszó együttes alapemberei közül sokakat épített be a csapatba.

„A Videotonnál új generációt építettem be a csapatba, az őszi szezont a táblázat élén zártuk, végül negyedikek lettünk. A később UEFA-kupa-döntőt játszó csapat olyan alapemberei, mint a két Disztl, Horváth Gabi, Vadász fiatalként nálam lettek stabil játékosok” – emlékezett vissza 2011-ben a vidi.hu-nak adott interjújában az első vidis időszakára Verebes József.

„Verebes József családjának fájdalmában klubunk is osztozik, őszinte részvétünk a hozzátartozóknak! Nyugodj békében, Mágus!" – emlékezett meg volt mesteréről a Videoton.

1981-ben a Rába ETO következett a Mágus pályafutásában, a győrieknél szintén két időszakban edzősködő szakember az első regnálása idején kétszer bajnok lett (1981–1982, 1982–1983). A győriek közönségszórakoztató, gólokban gazdag játékát jól illusztrálja az 1981–1982-es bajnokságban szerzett 102 találat – magyar élvonalbeli csapat azóta sem jutott el száz gólig.

„Verebes Józsefet az ETO FC Győr saját halottjának tekinti. Nyugodjon békében, Józsi bácsi!" – olvasható a győriek honlapján.

A futball arra való, hogy szórakoztasson!


REAKCIÓK

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, szomorúan értesültek arról, hogy távozott a magyar labdarúgás emblematikus figurája. Hozzátette, mások mellett az MLSZ is saját halottjának tekinti Verebes Józsefet. A szövetségen kívül már az MTK is jelezte, hogy saját halottjának tekinti az egykori mesteredzőt. A szakember pályafutásáról bővebb portrét közölt az mlsz.hu.

Az 1986–1987-es idényben az előtte középcsapatnak számító (az előző szezonban hetedik) MTK-VM-mel is bajnokságot nyert, majd felkérték a magyar válogatott irányítására (először 1987-ben, majd 1993–1994-ben ült a nemzeti csapat kispadján).

A fővárosi kék-fehérek portréval és a legendássá vált „Meglátja, mester, menni fog!” című dal felelevenítésével emlékeztek meg, továbbá egyik interjújával, amelyben azt fejtegette, mivel válhat jobbá egy játékost.

„Én azt a taktikát választom, hogy gyakran elmondom egy-egy focistának, hogy ő a világ legjobbja. Rövid idő után el is hiszi, és ha nem is lesz a földkerekség legkiválóbb játékosa, de hogy fejlődik, az biztos” – idézték szavait az mtkbudapest.hu-n, amely szintén kiemelte, hogy a szakembert saját halottjának tekinti.

Meglátja, mester, menni fog!


MTK-s időszaka után rövid ideig a Kispest-Honvédot is irányította – nyolc mérkőzés után távoznia kellett, de a kispestiek bajnoki címének így is részese volt. A piros-feketék is megemlékeztek írásukban az edzőről, akinek azt kívánják, hogy „nyugodjék békében!”.

ELHUNYT VEREBES JÓZSEFGyászol a magyar futball

Közzétette: Budapest Honvéd FC – 2016. március 14.

 

A kilencvenes években dolgozott még a Vasasnál és a Videotonnál az élvonalban, a kettő között a Diósgyőrnél az NB II-ben.

A DVTK a hivatalos honlapján szintén felidézte a mester pályafutását, kitérve arra, hogy „hatalmas várakozás előzte meg érkezését, az első edzését több ezren nézték az edzőpálya korlátjának támaszkodva. Az idény végére a harmadik helyre hozta fel a csapatot – máig emlegetik például a Kecskemét elleni 7–1-es győzelmet, akik a helyszínen látták –, ami osztályozót ért.” A klub ekkor végül nem jutott fel, de egy évvel később már NB I-esnek vallhatta magát.

 

Vasárnap délután 74 éves korában elhunyt Verebes József mesteredző, aki a válogatott és több NB I-es klub mellett egy rövid ideig a Vasast is irányította. Nyugodj békében, Mágus! (Fotó: mlsz.hu)

Közzétette: Vasas Labdarúgás – 2016. március 13.

 

#DVTK #restinpeace #VerebesJózsef

DVTK (@dvtkinstagram) által közzétett fénykép, 2016. Márc 13., 08:29 PDT

 

"A mester emlékére." Bém Gábor fotói.

Közzétette: Diósgyőri VTK (DVTK) – 2016. március 13.

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.17 00:18:15

Labdarúgó NB I SINKOVICS GÁBOR

ALAPVONAL. Ma 15 esztendeje, 2003. június 17-én 58 éves korában halt meg a legendás televíziós sportriporter, Knézy Jenő.

2018.06.16 10:25:45

Labdarúgó NB I SZÖVEG: PIETSCH TIBOR, FOTÓ: TÖRÖK ATTILA

„Kipihentem magam, feltöltődtem. Indulnék már a csatába! Május elsején volt egy éve, hogy eljöttem Mezőkövesdről.”

2018.06.12 16:01:54

Labdarúgó NB I P. K.

Íme, olvasóink válogatottja, őket is a Honvéd olasz csatárának játéka győzte meg leginkább.

2018.06.12 22:30:41

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL Ő az, aki a mintegy harminc esztendő alatt Magyarországon megforduló sok-sok megélhetési légiós kevés ellenpontjának egyikeként tényleg hasznára van nemcsak klubjának, hanem egész labdarúgásunknak.

2018.06.07 09:38:09

Labdarúgó NB I MAROSI GERGELY, PÓR KÁROLY

Ferencvárosi „vereségrekord” • Aranyérmes légiós testvérpárok • Boldogító igen és kiesés.

HIRDETÉS
HIRDETÉS