Szivics nyerő taktikát remél a Sousa-faktortól

Vágólapra másolva!
2011.05.17. 14:05
null
A két csapat áprilisi bajnoki meccsén nagy volt a küzdelem, és vélhetően most is az lesz (Fotó: Mirkó István)
Ma este 19 órakor rendezik meg a labdarúgó Magyar Kupa 2010–2011-es kiírásának döntőjét a Puskás Ferenc Stadionban. Az egyik küzdő fél a duplázásra törő bajnok Videoton, a másik pedig a története első MK-fináléjában meglepetést ígérő Kecskeméti TE.

 

A mérkőzésnek sajátos hátteret kölcsönöz a minapi bejelentés, amely szerint a következő idényben már nem Mezey György, hanem a portugál Paulo Sousa irányítja majd a székesfehérvári futballcsapatot.

STATISZTIKA
A LEGUTÓBBI TÍZ GYŐZTES
2001: Debreceni VSC
2002: Újpesti FC
2003: Ferencváros
2004: Ferencváros
2005: Matáv Sopron
2006: Fehérvár FC
2007: Bp. Honvéd
2008: Debreceni VSC
2009: Bp. Honvéd
2010: Debreceni VSC
ÖRÖKRANGLISTA
20: Ferencváros
12: MTK
8: Újpest
7: Bp. Honvéd
4: Győri ETO
Vasas
Debrecen
2: Diósgyőr
1: Videoton (Fehérvár FC)
Pécsi MSC
Békéscsaba
Bocskai
III. ker. TVE
Matáv Sopron
Siófok
Soroksár Erzsébet
Szolnoki MÁV

Érdekes adalék az amúgy is különös időpontban bejelentett edzőváltáshoz, hogy Tomiszlav Szivics, a kecskemétiek szakvezetője már április 29-én, a Videoton elleni bajnoki mérkőzés (2–2) után számolt ezzel a lehetőséggel, hiszen a következőket mondta:

„Egyelőre csupán annyit szeretnék megjegyezni, mérget veszek arra, hogy megnyerjük a kupadöntőt, és a lefújás után majd azt is elárulom, miért voltam ebben biztos. Most csak annyit mondok, hogy Sousa..."

Az akkori jól értesültségét firtató kérdésre Szivics a finálét megelőző napon a következőket válaszolta a Nemzeti Sportnak:

„Hát, egy edző legyen mindig képben... Úgy tartja a mondás, az információ hatalom, ha jól használod, győzelem. Vagyis mindig mindenről érdemes idejében tudomást szerezni!"

Hogy a fehérvári trénerváltásról szerzett információ (a felkészülés során felhasznált egyéb, szakmai jellegű megfigyelésekkel együtt) végül győzelmet ér-e a döntőben, arra este megkapjuk a választ. Szivics mindenesetre rápihentette kulcsembereit a találkozóra, s feláldozta ennek érdekében a Siófok elleni – csapata számára amúgy semmiféle téttel nem bíró – hétvégi bajnokit is.

„Rendkívül fárasztó tavaszi szezon van mögöttünk: három hónap alatt több mint húsz tétmérkőzést játszottunk – indokolta a pihentetést a szakvezető. – Kiharcoltuk a bennmaradást, eljutottunk a Ligakupa-negyeddöntőig, kedd este meg harcba szállunk a Videoton ellen a Magyar Kupáért. Sokan életük meccsére készülnek, ezért tiszta sor: pihentetni kellett a játékosokat, hogy kicsit felfrissüljenek."

Szivics a Nemzeti Sportnak nyilatkozva remek együttesnek minősítette a Videotont, ám nem nevezte a meccs favoritjának. A másik stratéga, Mezey György ezzel szemben nyíltan beszélt csapata jó esélyéről:

„Nem kérdés számomra, hogy igenis mi vagyunk az esélyesek – mondta a szakember a Nemzeti Sportnak, de természetesen ő sem hagyhatta figyelmen kívül a Sousa-faktort. – Azt nem tudom felmérni, hogy ez az enyhén megbolydult helyzet milyen hatással lesz a kerettagokra, de hiszek benne, hogy megoldjuk a feladatot. Nagyon motivál, hogy »behúzzuk« ezt a győzelmet, és mert tulajdonképpen a legerősebb csapattal állhatunk fel, nincs mitől tartanunk."

A Magyar Kupát még sohasem nyerő vezetőedző a személyes ösztönzőkről is beszélt:

„A kihívást növeli kollégám magabiztos nyilatkozata, amelyet arra alapozhatott, hogy tudta, Székesfehérváron nem hosszabbítanak velem szerződést... Valamennyi játékoson látom, áhítja a sikert, és én is azt szeretném, ha a kupaezüst után aranyérmem is lehetne."

A két gárda egymás elleni mérlege a Videotonnak kedvez: az elmúlt három évben lejátszott nyolc mérkőzésből ötöt a Vidi, kettőt a Kecskemét nyert meg, és az említett áprilisi találkozón született az egyetlen döntetlen.

DÉTÁRI LAJOS SZERINT A VIDI NYERI A KUPÁT

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik