Sousa elégedett a Vidi új filozófiájával; beszélt a Lipták-ügyről is

Vágólapra másolva!
2011.09.08. 19:55
null
Paulo Sousa vezetőedző (középen) a szurkolók kérdéseire is válaszolt a mai ankéton (Fotó: vidi.hu)
A bajnoki címvédő Videoton labdarúgócsapata ma délután szurkolói ankétot tartott a székesfehérvári városházán. A mintegy száz érdeklődő előtt megtartott eseményen Tassy Márk ügyvezető és Paulo Sousa vezetőedző beszéltek a hosszú és rövid távú célokról, az eddigi nehézségekről – az ankétról a klub hivatalos honlapja, a vidi.hu számolt be részletesen.

Tassy Márk ügyvezető azzal vezette be a Videoton mai ankétját, hogy elmondta, a klub első hároméves periódusa a bajnoki cím megnyerésével lezárult. Most egy új, szintén hároméves időszak kezdődött a csapat életében. Célkitűzés, hogy egy a nemzetközi színtéren rendszeresen eredményesen szereplő Videoton alakuljon meg.

„A csapat tulajdonosával és vezetőivel együtt egy új klubfilozófiát szeretnénk létrehozni. Szeretnénk, ha ez a filozófia egy támadó játékstílust eredményezne – kezdte helyzetértékelését Paulo Sousa vezetőedző. – Fontos, hogy minden játékos lássa maga előtt ezt a célt, és tudja, hogy miért dolgozik. Elégedett vagyok a játékosokkal. Úgy érzem, hogy fejben megértették mi az az új játékstílus, amit meg szeretnénk valósítani. Szeretnénk, hogyha ez a stílus azt jelentené, hogy nálunk van többet a labda, és helyzeteket alakítunk ki a mérkőzéseken, látványos támadások végén."

„Meg vagyok győződve arról, hogy amit szeretnénk, az lenne a legjobb a Vidinek. Vannak természetesen nehéz időszakok, de ezeken túl kell lépnünk. Egy új stílus bevezetését megnehezíti, ha a keret egy része a szezon elején elvágyódik a Videotontól. Az eredeti elképzelés az volt, hogy főleg magyar játékosokra építjük a jövőt. Amikor szembesültünk azzal, hogy a magyar játékosok külföldre szeretnének szerződni, új helyzetet alakult ki, és ezt figyelembe véve kellett tovább lépnünk – folytatta a hét meccsen tíz pontot szerző bajnokcsapat vezetőedzője. – Egy edzőnek négy területen kell felkészíteni a játékosokat: technikai, taktikai, fizikai, mentális felkészítés. Ez utóbbi a legnehezebb. Itt arra gondolok, hogy a játékos ne a saját jövőjére gondoljon elsősorban, hanem a Videotonra. A kaposvári meccset kivéve az összes mérkőzésen elégedettek lehettünk az új játékfilozófiánkkal, hiszen ezt a meccset leszámítva mindenhol támadólag léptünk fel. Ha visszapörgetjük a történelmét ennek a három hónapnak, akkor láthatjuk, hogy Szuperkupa-győzelemmel kezdtük a szezont. A Sturm elleni idegenbeli meccsen úgy léptek pályára a játékosok, ahogy elvártam tőlük. Arra büszkék lehetünk, hogy mindkét mérkőzésen győzni akaró játékosokkal harcoltunk. Az itthoni mérkőzésen is domináltunk, helyzeteink voltak, nyertünk is. Azt ne felejtsük azonban el, hogy a Sturm már három éve együtt van, az edző pedig hat éve dolgozik ott. Mi egy formálódó csapat vagyunk, a Sturm viszont egy rutinos és jól összeszokott együttes."

Paulo Sousa ezt követően kérdésekre válaszolt. Lipták Zoltánnal – akinek a szerződését közös megegyezéssel megszüntették – kapcsolatban elmondta, a klub szeretett volna szerződést hosszabbítani a válogatott védővel, ám ő egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy szeretne külföldre menni.

„Ezután elvettük tőle a csapatkapitányi szalagot, hiszen ilyen mentalitással nem lehet képviselni egy ilyen fontos posztot. De ezt követően is játszott tovább. Azonban úgy alakult, hogy az ő jövője érdekében el kellett engednünk, hiszen egy nagyon tehetséges játékosról van szó, és nem akartunk semmiféle törést okozni a karrierjében. Igyekeztünk Liptákkal tisztességesen és becsületesen bánni. Ezt követően – a szakítás után – teljesen korrektül nyilatkozott a válásról. Beszéltem vele személyesen, elmondtam neki, hogy a Vidi családját megbántotta, de mindez már a múlté, sok sikert kívántam a további karrierjéhez, és tényleg korrekt volt a klub és a játékos szakítása” – kommentálta a történteket a szakember.

A Videoton szakvezetője ugyancsak kérdésre válaszolva a kapuskérdés kapcsán elmondta, hogy a szlovák Tomás Tujvel hét közben olyan munkát végez, amivel megalapozta a szakmai stáb bizalmát, amit továbbra is élvez. Mint ismeretes, az előző szezonban a montenegrói Mladen Bozsovics volt a csapat első számú kapusa, nyáron több klubbal is hírbe hozták, végül maradt, ám Sousánál nem kap lehetőséget.

„Minden meccsen győzni szeretnénk és a bajnokságot is meg akarjuk nyerni. Tudjuk, hogy minden olyan építkezésnek vannak hullámvölgyei, mint a miénk. Ilyenkor segítenünk kell egymást, mint egy családnak. A lényeg, hogy győzni szeretnénk. Bármilyen versenyben indulunk el, csak a győzelem lehet a cél. Az eredményeink lehet, hogy nem mindig erről szólnak még, de látjuk a fejlődést, és hiszünk abban, hogy egyre jobbak leszünk" – válaszolta Sousa arra a kérdésre, mivel lenne elégedett a szezon végén.

SZAVAZÁS

Ön szerint megvédi bajnoki címét a Videoton?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik