Sousa 64%, Moniz 53% - meddig juthat Carrillo és Doll?

Vágólapra másolva!
2014.07.24. 15:04
null
Székesfehérváron Joan Carillo kezébe került az irányítás (Fotó: <a href="http://www.vidi.hu/">vidi.hu</a>)
Pénteken a Nyíregyháza–Debrecen összecsapással elkezdődik a labdarúgó NB I 2014–2015-ös szezonja. A Nemzeti Sport Online – ahogy azt olvasóink megszokhatták – ezúttal is négyrészes felvezető sorozattal jelentkezett. Mai, befejező részünkben a bajnoki cím legfőbb várományosaival, a Videoton, Ferencváros, Győri ETO, Debrecen négyessel foglalkozunk. Ezúttal a klubok közelmúltját is felelevenítjük, kitérünk a korábbi edzők tevékenységére, klubpolitikára – folyamatában vizsgáljuk meg a csapatok építkezését.

 

CARRILLÓVAL ÚJ CIKLUS KEZDŐDHET

A Videotonnál Garancsi István tulajdonos 2008-as érkezése óta hároméves ciklusokban gondolkodott a vezetőség. Idén nyáron érkeztünk el a második ciklus végére. Ez idő alatt négy szakember irányította a csapatot, a június elején kinevezett Joan Carrillo lesz az ötödik.

Az első szakaszt még Varga Istvánnal kezdte az együttes, majd következett Mezey György, aki 2009. július 1. és 2011. június 1. között 700 napig, összesen 74 NB I-es és Magyar Kupa-meccsen, illetve nemzetközi kupatalálkozón dirigálta a csapatot. Ez alatt 43 győzelmet, 17 döntetlent és 14 vereséget könyvelhetett el a klub, ez (hárompontos rendszerben számolva és kerekítve) 66 százalékos teljesítménynek felel meg, és bajnoki címet eredményezett, amivel a csapat elérte a kitűzött célt.

Ezt követően új célokat fogalmazott meg a vezetőség, hiszen az újabb hároméves ciklus végére újabb bajnoki címben, címekben, illetve a nemzetközi kupában – lehetőleg a Bajnokok Ligájában – csoportkörös szereplésben gondolkodtak. A nagyobb céloknak nagyobb költségvetéssel, nívósabb légiósokkal (például az Interben és a Valenciában is futballozó 25-szörös portugál válogatott Marco Caneirával és a Chelsea-ben, illetve a Parmában is megforduló Filipe Oliveirával) és Paulo Sousa személyében új vezetőedzővel vágott neki a csapat.

Sousa 2011. június 1. és 2013. január 7. között 586 napig, összesen 69 NB I-es és Magyar Kupa-meccsen, illetve nemzetközi kupatalálkozón dirigálta a csapatot. Ezalatt 40 győzelmet, 12 döntetlent, illetve 17 vereséget számlált, ami 64 százalékos teljesítménynek felel meg. Bajnokságot – ami az egyik fő célkitűzés volt – az eltelt másfél év alatt ugyan nem nyert, de nyert Ligakupát, két Szuperkupát és az Európa-liga főtáblájára vezette a Videotont, amivel az alapvető cél második felét sikerült elérnie. Munkájának fő értékét éppen a 2012–2013-as Európa-liga-menetelés adja, amikor a selejtezőkkel együtt négy győzelmet és négy döntetlent ért el négy vereség mellett, és egészen a csoportkör utolsó fordulójáig volt esélye a továbbjutásra is. Ez a jó szereplés adott esetben érhet annyit vagy még többet is, mint egy bajnoki cím, hiszen növeli a klub reklám- és a játékosok piaci értékét. Sousa egyébként összesen 14 európai kupameccsen irányította a csapatot (2011-ben a BL-selejtezőben 4–3-mal alulmaradt a Sturmmal szemben), míg elődje, Mezey és utódja Gomes összesen négy nemzetközi kupatalálkozón ülhetett a kispadon.

A Sousát követő, 2013. január 20. és 2014. június 2. között irányító José Gomes 52 tétmeccsen (a Ligakupát nem számolva) 29-szer győzött, és 10 döntetlen mellett 13-szor kikapott a csapattal, 62 százalékosan produkált. Fél év után nyert ugyan egy bajnoki ezüstérmet, de utána már az első körben búcsúzott az El-ben, majd nemhogy nem nyert bajnokságot a Videotonnal, még a nemzetközi kupaindulásról is lemaradt a csapat. Így a hároméves ciklus végére újabb bajnoki címet nem tud felmutatni a klub, és az európai porond csoportkörétől is messzire került.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Videoton?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Sousa és Gomes segítőjének, az említett három évet pályaedzőként megélő, június 6-án pedig vezetőedzőnek kinevezett Joan Carrillónak így újra kell kezdenie az építkezést, még ha nem is teljesen az alapoktól. Az új sportigazgató, Burcsa Győző a hírek szerint nagyobb szerepet szánna a jövőben a magyar játékosoknak, ehhez képest az eddig érkező új labdarúgók közül csupán hárman magyarok – Horváth Tamás, Nagy Zsolt és Simon Ádám –, ketten külföldiek – a marokkói Szofian Skala és a horvát Dinko Trebotic. Miközben a korábbi légiósok közül egyelőre csak Lupeta, Nildo, Tomás Tujvel és Zé Luís távozása vehető biztosra, és közülük csak utóbbi számított tavasszal alapembernek.

Változások szinte biztosan lesznek még a keretben, hiszen értesüléseink szerint például Radó Andrást és Németh Krisztiánt továbbra is szívesen látnák a klubnál, és várhatóan a légiós távozók száma hamarosan nőni fog. Többek közt ezért nagyon nehéz megmondani jelen pillanatban, milyen úton indul tovább a Videoton, lesz-e valós esélye az új szezonban a bajnoki címre. A fehérváriak nyáron négy edzőmeccset játszottak, csak a francia PSG-től kaptak ki (szoros meccsen 4–3-ra), viszont csupán az osztrák harmadosztályú SV Allerheiligent tudták megverni (7–1-re), a cseh Jabloneccel és az Újpesttel ikszeltek. Az NB I 1. fordulójában, szombaton a Lombardot fogadják.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL
Érkezők: Fejes András (MTK – kölcsönből vissza), Horváth Tamás (Mezőkövesd), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia – kölcsönbe), Uros Nikolics (szerb, Puskás Akadémia – kölcsönből vissza), Szofian Sakla (marokkói, Betis B – Spanyolország), Simon Ádám (Palermo – Olaszország, legutóbb Haladás, kölcsönben), Dinko Trebotic (horvát, Lokomotiva Zagreb – Horvátország), Tóth II Balázs (Puskás Akadémia – kölcsönből vissza)
Távozott/távozhat: Vítor Gomes (portugál, Genclerbirligi – török?), Lencse László (Puskás Akadémia – kölcsön után végleg), Lupeta (portugál, ?), Mamadu (Bissau-guineai, ?), Nildo (brazil, Arouca – Portugália), Paraíbá (brazil, ?), Milan Perics (PMFC után Dunaújváros – kölcsönbe), Szekeres Adrián (Puskás Akadémia után Dunaújváros – kölcsönbe), Tomás Tujvel (szlovák, KTE – kölcsönbe), Zé Luís (zöld-foki-szigeteki, Braga – Portugália, kölcsönből vissza), Zsótér Donát (Szolnok után Dunaújváros – kölcsönbe)
Kiszemeltek: Németh Krisztián (szabadon igazolható, legutóbb Roda), Radó András (Haladás)
Thomas Doll szezon közben formálta a Fradit, most új csapatot építhet
Thomas Doll szezon közben formálta a Fradit, most új csapatot építhet

DOLL IS ÚJ CSAPATOT ÉPÍT – DE LESZ-E BAJNOK?

Az augusztustól immár az új stadionjában játszó Ferencváros elmúlt éveit is ciklusokra lehet bontani. 2011-ben Prukner Lászlóval még bronzérmes volt a csapat az NB I-ben, majd egy kört ment az Európa-ligában, de közben a bajnokságban képtelen volt nyerni, amibe a szakember augusztusban belebukott. Ezután Détári Lajos egy éve következett (2011. augusztus 30. és 2012. augusztus 20. között), 30 meccsen 11 győzelemmel, kilenc döntetlennel és tíz vereséggel 47 százalékot produkált, középcsapat lett a Fradiból, a bajnoki címre nem volt esélyes a gárda.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Ferencváros?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Éles játékospolitikai váltás a Fradinál is – akárcsak Fehérváron – a külföldi edző, a holland Ricardo Moniz 2011-es augusztusi szerződtetésével következett be a csapatnál, hiszen Muhamed Besic, Julian Jenner, majd később Leonardo vagy a Real Madridtól érkező David Mateos megszerzésével már jelentősebb célokat, nemzetközi kupaindulást, később pedig a bajnoki cím megszerzését lehetett a csapat elé célul kitűzni.

Moniz 2012. augusztus 21. és 2013. december 2. között 45 NB I-es meccsen és Magyar Kupa-találkozón dirigálta az együttest, a 20 győzelem, 12 döntetlen, 13 vereség 53 százalékos mérleget eredményezett. Ligakupát nyert a csapattal, viszont az első évben nem érte el a célként megfogalmazott nemzetközi kupaszereplést, a második idényében pedig Akeem Adams tragédiáját követően mintha kicsúszott volna a kezéből az irányítás, az ősz végére a vágyott bajnoki cím már elérhetetlen távolságba került.

Januárban érkezett a helyére a német Thomas Doll, aki ugyan a Fradi történetében először rajtolt vezetőedzőként négy nyeretlenül megvívott bajnokival, utána viszont egy jelenleg is aktív kilencmeccses NB I-es győzelmi széria következett, amire 1992 óta nem volt példa a klubnál, ezzel az El-szereplést érő harmadik helyre vezette a csapatot, vagyis rögtön elérte a télen kitűzött célt. A teljes hazai (NB I, Magyar Kupa) és nemzetközi mutatója tíz győzelem, négy döntetlen, két vereség, vagyis 71 százalék.

A nyáron elődjéhez, Monizhoz hasonlóan jelentősen átalakította a keretet. A kulcsemberek közül távozott Jenner, Leonardo és várhatóan Muhamed Besic sem a Fradinál folytatja. Kilenc új szerzemény érkezett, közülük öten nem magyar állampolgárok. A két legnagyobb név egyértelműen a korábbi német válogatott, 32 éves Benjamin Lauth és a West Bromtól hazatérő Gera Zoltán. Mindketten nagyon képzett futballisták, ez vitathatatlan, az viszont már nem egyértelmű, hogy mennyire tudnak hasznára lenni a csapatnak. Gera esetében ez korábbi súlyos sérülései miatt kérdés (jelenleg sincs százszázalékos állapotban) – hasonló volt a helyzet egy éve Buzsáky Ákos érkezésénél is. Lauthnál pedig azért, mert a legutóbbi idényében az 1860 Münchenben 28 bajnokin már csak három gólt szerzett, és ő nem illeszkedik a Fradi elmúlt években megszokott támadójátékába, nem klasszikus center típus.

Látszott is az eddigi Európa-liga meccseken, hogy még keresi a helyét, Doll pedig a csapatát. A máltai Sliema elleni kínkeserves továbbjutás (3–2-vel) után még a ferencvárosi közönség is kifütyülte csapatát, múlt héten pedig a HNK Rijeka elleni első, idegenbeli meccsen még csak kapura lövése sem volt a magyar csapatnak, örülhet, hogy csupán 1–0-ra kapott ki. Ezzel együtt a mai visszavágón továbbjuthat, és vasárnap az NB I 1. fordulójában Kecskeméten is esélyesként lép pályára, de hogy az egyértelműen célul kitűzött, 2004 óta áhított bajnoki cím megszerzésére mekkora az esélye, arra nem mernénk tippelni.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Batik Bence (MTK – kölcsönből vissza), Bosnjak Predrag (Haladás), Emir Dilaver (osztrák, Austria Wien – Ausztria), Gera Zoltán (szabadon igazolható, legutóbb West Bromwich Albion – Anglia), Tomislav Havojic (horvát, NK Istra 1961 Pula – Horvátország), Stjepan Kukuruzovic (svájci-horvát, FC Zürich – Svájc), Benjamin Lauth (német, 1860 München – Németország),Nagy Dániel (VfL Osnabrück – Németország), Michal Nalepa (lengyel, Wisla Kraków – Lengyelország), Orosz Márk (Lombard Pápa – kölcsönből vissza), Mateo Pavlovic (horvát, Werder Bremen, kölcsönbe – Németország), Tarczy Pál (Soroksár)
Távozott/távozhat: Muhamed Besic (bosnyák, ?), Csilus Tamás (Lombard Pápa – kölcsönbe), Ulysse Diallo (mali, Arouca – Portugália), Gál Szabolcs (Lombard Pápa?), Julian Jenner (holland, ?), Aleksandar Jovanovic (bosnyák, DVSC), Józsi György (Vasas?), Kunsági Roland (Mezőkövesd – kölcsönbe), Kurucz Péter (Soroksár – kölcsönbe), Laczkó Zsolt (?), Leonardo (brazil, 1860 München – Németország), Mark Otten (holland, visszavonul?), Orosz Márk (DVTK?), Péter Antal (Soroksár – kölcsönbe), Mateo Pavlovic (horvát, Werder Bremen – német, kölcsönből vissza), Jack Tuijp (holland, ?), Arsenio Valpoort (holland, RKC Waalwijk – Hollandia)

GYŐRBEN ÉS DEBRECENBEN AZ ÁLLANDÓSÁGRA ÉPÍTENEK

A másik két bajnokesélyesnél, a legutóbb ezüstéremig jutó Győri ETO-nál és a címvédő DVSC-Tevánál az előző években nem voltak a Videotonéhoz és a Ferencvároséhoz hasonló éles váltások, sem a kispadon, sem az üzletpolitikában, a játékoskeretben.

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a Győri ETO?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Győrben ugyan az előző szezon közben Horváth Ferenc vette át a szakmai munka irányítását a szövetségi kapitánynak kinevezett Pintér Attilától, de sem a csapat stílusában, sem a játékoskeretben nem történt sok változás. Sem télen, sem most a nyáron.

Győrben a legnagyobb erősítést ebben az átigazolási időszakban a visszatérő, napokban bejelentett válogatott csatár, Priskin Tamás szerződtetése jelentheti. A veszteségek oldalán pedig Kalmár Zsolt távozása lehet a legnagyobb, de az ő esetében még nem dőlt el végérvényesen, hogy valóban az RB Leipzignél folytatja-e. Rajta kívül többségében olyan légiósok hagyták el a klubot, akik az utóbbi időben amúgy is ritkán kaptak szerepet, így a salvadori Rafael Burgos, a szerb Vladimir Djordjevic, a kameruni Patrick Mevoungou és a román Mihai Nicorec.

Ezek után azt is mondhatnánk, hogy Győrben minden szép és jó, csak az a fránya Európa-liga-szereplés ne lenne… A Götbeorg elleni múlt heti hazai 0–3 ugyanis eléggé belerondít az NB I-es felkészülési időszakba is. Nemzetközi porondon tehát még súlytalannak látszik az ETO, de túl sok idő nincs rágódni ezen, hiszen ma már jön a visszavágó, vasárnap pedig az első bajnoki Pakson.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYŐRI ETO-NÁL
Érkezők: Milos Kocics (szerb, Portland Timbers – Egyesült Államok), Németh László (Sopron – kölcsönből vissza), Priskin Tamás (Austria Wien – Ausztria, legutóbb Maccabi Haifa – Izrael), Stieber András (Aston Villa – Anglia), Windecker József (MVM-Paks – kölcsönből vissza)
Távozott/távozhat: Rafael Burgos (salvadori, ?), Vladimir Djordjevic (szerb, Radnicski Nis – Szerbia), Kalmár Zsolt (Red Bull Leipzig – Németország?), Kiss Máté (Mezőkövesd után Gyirmót – kölcsönbe), Patrick Mevoungou (kameruni, ?), Nagy Gergely (Dunaújváros), Mihai Nicorec (román, ?),Novák Csanád (KTE), Paku Roland (Nyíregyháza után Gyirmót – kölcsönbe), Simon András (KTE után Paks?)
Kiszemeltek: Milan Borjan (kanadai, klub nélkül, legutóbb Sivasspor – Törökország), Martin Fenin (cseh, Slavia Praha – Csehország), Giorgi Kvitalia (grúz, szabadon igazolható), Aposztolosz Velliosz (görög, szabadon igazolható, legutóbb Everton – Anglia)

 

A GYŐRI ETO NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: június 18.
Edzőtábor:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 28.: Győri ETO–Spartak Trnava II (Nagyszombat, szlovák II.) 5–0 (Pátkai, Rudolf – 11-esből, Dudás, Koltai, Strestík)
Július 4.: Győri ETO–CFR Cluj (Kolozsvár, romániai) 0–1
Július 11.: Győri ETO–1. FC Slovácko (cseh) 2–2 (Rudolf 2)
*Július 17., El-sel., 2. ford.: Győri ETO–IFK Göteborg (svéd) 0–3
*Július 24., El-sel., 2. ford., Göteborg, 19.00: IFK Göteborg (svéd)–Győri ETO
*tétmérkőzés

SZAVAZÁS

Hányadik helyen végez az NB I-ben a DVSC-Teva?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A nemzetközi kupában eddig a DVSC-Teva teljesítménye sem volt igazán meggyőző, de a lényeg, hogy az északír Cliftonville ellen azért sikerült kiharcolni a továbbjutást a BL-selerjtezőben – méghozzá az egyik kulcsember, a sérülés miatt hiányzó Kulcsár Tamás nélkül –, és lehet készülni a következő körre, a fehérorosz BATE Boriszov ellen és persze a pénteki nyíregyházi bajnoki nyitányra.

A Debrecennel kapcsolatban is azt mondhatjuk el, amit az ETO-nál, vagyis nem sokat változott a keret, az állandóságban bíznak a vezetők. Meghatározó játékosok nem távoztak Kondás Elemér csapatából, viszont az angliai kölcsönből visszatérő középpályással, Varga Józseffel és a Fraditól ingyen megszerzett Aleksandar Jovanoviccsal bővült a variációs lehetőségek sora. A minél sikeresebb nemzetközi szereplés érdekében elsősorban csatárposztra azért még elkélne az erősítés a Lokinak, de a bajnoki cím megvédésére a jelenlegi kerettel is jó eséllyel pályázhatnak Szakály Péterék.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-TEVÁNÁL
Érkezők: Angyal Norbert (Létavértes – kölcsönből vissza), Burics András (KTE – kölcsönből vissza), Aleksandar Jovanovic (bosnyák, Ferencváros), Lucas Marcolini (brazil, Békéscsaba – kölcsönből vissza), Vukasin Polekszics (montenegrói, KTE – kölcsönből vissza), Szűcs István (Létavértes – kölcsönből vissza?), Varga József (Middlesbrough – Anglia, kölcsönből vissza)
Távozott/távozhat: Angyal Norbert (Balmazújváros – kölcsönbe), Balajti Ádám (?), Bernáth Csaba (visszavonult), Engel Alex (Vasas után Mezőkövesd?), Gál Mátyás (Vasas, kölcsön után végleg), Kondás Kristóf (Balmazújváros – kölcsönbe), Kovács Ádám (SVSE-GYSEV– kölcsönbe), Króner Martin (ZTE – kölcsönbe), Kuti Krisztián (KTE?), Pölöskey Péter (PMFC – kölcsön után végleg), Sigér Dávid (Mezőkövesd után Balmazújváros – kölcsönbe), Spitzmüller István (Nyíregyháza), Szatmári Csaba (Balmazújváros – kölcsönbe), Szécsi Márk (KTE után Nyíregyháza – kölcsönbe)
Kiszemeltek: Saláta Kornél (szlovákiai, szabadon igazolható – legutóbb FK Rosztov, Oroszország)
NB I, 1. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Július 25., péntek
19.00 Nyíregyháza Spartacus–Debreceni VSC (Sport1)
Kassai Viktor
Július 26., szombat
16.30 Budapest Honvéd–Dunaújváros PASE (Duna)
Farkas Ádám
18.30 Videoton FC–Lombard Pápa (Sport1)
Vad II István
18.30 Pécsi MFC–MTK Budapest
Németh Ádám
20.30 Szombathelyi Haladás–Újpest FC (Sport1)
Solymosi Péter
Július 27., vasárnap
16.30 Kecskeméti TE–Ferencváros (Duna)
Iványi Zoltán
18.30 Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia FC (Sport2)
Bognár Tamás
20.30 MVM-Paksi FC–Győri ETO FC (Sport2)
Erdős József

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik