Sípszó előtt – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.12.14. 23:42

Tudósítóink osztályzatai alapján a játékvezetők teljesítményét értékelve Kassai Viktor végzett az élen. Vitathatatlan, pillanatnyilag ő a legjobb magyar játékvezető, mint ahogyan évekig az volt. Ám a jövő évi futball-világbajnokságon a magyar labdarúgó-válogatotthoz hasonlóan ő sem lesz ott. Gyorsan tegyük hozzá, neki talán nehezebb dolga volt a tíz legjobb európai bíró közé bekerülni, mint együttesünknek kiharcolni a vb-részvételt. Ott volt a 2008-as, a 2012-es és a 2016-os Eb-n, de nemcsak múltja van, hanem jelene is: a Bajnokok Ligájában az ősszel három, az Európa-ligában egy mérkőzést vezetett.

Ám szakmai tudása ellenére egyénisége megosztó. Hazai pályán – ez persze nem hivatalos értesülés – nemegyszer éreztette a játékosokkal, hogy ő bizony feljebb áll a futball nemzetközi hierarchiájában, mint ők. S a metakommunikációjából arra lehetett következtetni, gyakran ő a főszereplő, talán szándéka ellenére is. Régi mondás, hogy a játékvezető a pálya tartozéka, lehet, hogy ez a kifejezés sértő, akkor hát mondjuk inkább azt, hogy akkor jó a játékvezetés és maga a bíró, ha nem róla beszélnek. Nos, Kassainak ebből a szempontból nincs szerencséje. Elegendő, ha a 2012-es Eb ukrán–angol mérkőzésén meg nem adott hazai gólt említjük meg, vagy a 2016 novemberében játszott Vasas–Ferencváros meccs kapcsán fellángoló vitákat, s itt volt a játékvezetői rangsorral kapcsolatos cikkünkben is felhozott török–horvát vb-selejtező, amelyen egyes vélemények szerint nem látott meg egy kezezést. Ez utóbbi eset is közrejátszhatott abban, hogy a FIFA nem válogatta be a vb európai kontingensébe.

Megkérdezhetik, hogy miért hánytorgatjuk ezt fel, hiszen Kassai Viktor hazai pályákon mutatott teljesítményéről van szó. Nos, lehet, hogy ez rossz beidegződés, de sajnos el kell fogadni: a bírói hibák emlékezetesebbek, mint a játékosok hibái. Ennek látszólag ellentmond, hogy az őszi időszakból nem emlékszünk vitatható Kassai-ítéletre. S ha innen nézzük a dolgot, akkor megfelel a jó játékvezető legfőbb ismérvének: nem róla beszéltek.

Ez nem azt jelenti, hogy a 2020-as Eb előtt vagy még korábban egy nemzetközi kupadöntő kapcsán nem szeretnénk róla beszélni.

De csak a kezdő sípszót megelőzően.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik