Rotálás – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.11.12. 00:46

Mi köze a Mol Vidinek az Interhez? Nos, nem sok, bár mindkettő nemzetközi csapat, a milánói nevében is – vasárnap mind a két együttes bajnoki meccset játszott. A szerkesztőségben az volt a téma, mennyire lehet friss, pihent, motivált egy csapat a hétközi kupameccsét követően. Miközben erről beszélgettünk, a legtöbb szurkolói panelt szépen elmondtuk: ez a dolguk, ezért edzenek, azért vannak a cserejátékosok, hogy lehessen rotálni. Ilyenkor mindig eszembe jut: Sebes Gusztáv, Guttmann Béla vajon használta ezt a szót? Vagy csak cserélt, pihentetett, ha úgy gondolta?

Az Inter meccse Bergamóban az Atalanta ellen zajlott. Lapunkból megtudhatják: miután a milánói együttes kedden szépen helytállt a Barcelona ellen (1–1), ritkán látható gyatra teljesítménnyel kapott egy négyest a bajnokin. S aki látta az Inter e heti két meccsét, nem hitt a szemének: ez ugyanaz a csapat? Amelyik kóvályog a pályán, amelyik ellen tíz ziccert kidolgoznak, miután kedden világszínvonalon védekezett?

Valóban.

Aki nincs hozzászokva, hívják akárhogy, megszenvedi a kettős terhelést. Rotálás ide, pihentetés oda, két egyforma erősségű keretet fenntartani lehetetlen. A Vidi játékán is látni, mikor van hétközi programja: ha nem játszott BL-selejtezőt vagy El-csoportmeccset, mindig győzött, ha játszott, nyolc bajnokiból csak kétszer. Különösen a Chelsea elleni, londoni 0–1 után látszott, mekkora az európai igénybevétel, hiszen a csütörtöki fellépést követően vasárnap az MTK ellen a bajnoknak jártányi ereje nem volt, a 0–3 teljesen megfelelt a játék képének, a fürge vendégek ficánkoltak az ólomlábakon közlekedő fehérváriak között. S most itt a Mezőkövesd elleni bajnoki: ha Kuttor Attila csapata játszott volna a hét közepén a PAOK ellen, a Vidi minden bizonnyal három ponttal távozik.

Ez ilyen játék: emberek vagyunk, és akármilyen jó erőben van egy játékos, ha csütörtökön kihajtja magát, vasárnapra nem lesz friss – ettől még nyerhet, de nem meglepő, ha ez nem sikerül. Inkább szurkoljunk azért, hogy a Vidi tavasszal is érezze a kettős terhelést, jövőre pedig még több magyar együttes élje át, milyen is ez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik